Categories
Noviteti Novosti

Qoros 3 Sedan i Estate (foto)

qorosU posljednje vrijeme se mnogo priča o kompaniji Qoros, koja je nastala kao joint-venture kompanija jedne kineske i izraleske kompanije. Ova kompanija u Ženevu dolazi sa svojom limuzinom srednje klase, pod nazivom 3. Ne znamo da li ime želi asocirati na BMW seriju 3, što je i moguće, jer je jedan od čelnih ljudi kompanije radio za BMW, ali, u svakom slučaju, primjetan je evropski dizajnerski uticaj.

Elegantni kompaktni model C segmenta će biti dostupan u Kini od druge polovine ove godine, dok će prodaja na teritoriji Evrope početi kasnije ove godine. Inače, ovaj model je testiran dvije godine na ključnim lokacijama širom svijeta.

Stil modela Qoros 3 značajno vuče korijene od modernog dizajna inspirisanog njemačkim vozilima, ali istovremeno predstavlja specifični identitet ovog brenda. Enterijer ima dosta dizajnerskih detalja evropskih modela, a jedinstveni osmoinčni touchscreen je razvijen od strane same kompanije i bit će dostupan širom opsega modela ovog brenda.

Kompaktni Qoros 3 sedan nudi vodeći u klasi prostor u kabini za maksimalni komfor putnika. Ni po pitanju sigurnosti Qoros 3 ne zaostaje, jer je primarni cilj bio da se dostignu visoki rezultati kada je riječ o bezbednosti putnika prema kineskim i evropskim standardnima. Uz ovaj model će isporučivana biti dva efikasna četvorocilindarska 1.6L benzinska motora pri čemu oba motora karakteriše varijabilno otvaranje ventila.  Atmosferska jedinca isporučuje 126 KS i 155Nm obrtnog momenta, dok verzija sa turbopunjačem daje 156 KS i 210Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Oba motora su kombinovana sa šestostepenom manuelnom transmisijom kao dijelom standardne opreme, dok je opciona dual clutch šestostepena transmisija dostupna za obje jedinice. Start-stop sistem će takođe biti dostupan za ovaj model.