Categories
Novosti

Ove godine još manje prodatih vozila u Italiji

Veliki mag italijanske autoindustrije, ovo nije napisano u sarkastičnom tonu, Sergio Marchionne je nedavno izjavio kako očekuje da će se tokom ove godine u Italiji, koja je najjače FIAT-ovo tržište, prodati manje vozila. On pretpostavlja da će se tržište ove godine smanjiti za pet posto, što će sigurno biti veliki udar na italijansku privredu, pogotovo kad se uzme u obzir i kriza u Libiji.

„Tržište će biti gore nego što je bila naša inicijalna projekcija“, rekao je Marchionne u razgovoru sa novinarima na Sajmu automobila u Ženevi.

On procjenjuje da će prodaja novih automobila na čitavom evropskom tržištu biti u skladu sa ranijim predviđanjima, odnosno da će doći do smanjenja obima isporuka od tri posto. Kao i neke druge evropske zemlje, Italija se suočava sa usporenim tržištem prodaje vozila nakon ukidanja subvencija koje su ohrabrivale kupce da nabavljaju nova ekološki prilagođena vozila u 2009. godini, u periodu finansijske krize.

Udio ove kompanije u prodaji na italijanskom tržištu bio je 29 posto u februaru, uključujući FIAT Lancia i Alfa Romeo brendove. FIAT-ov prosječan udio u prodaji vozila na domaćem tržištu iznosi 30 posto.