Categories
Novosti Testovi

TEST: Peugeot 208 1.4 VTi Active

SAM_0822Peugeot 208 je model koji, može se slobodno reći, dolazi u nevrijeme, uzrokovano padom prodaje automobila u Evropi. Kako se ovo tržište smatra najvažnijim za PSA grupaciju, Peugeot 208 ide težim putem nego njegovi uspješni prethodnici, modeli 206 i 207.Bez obzira na lošu prodaju automobila svih evropskih proizvođača tokom ove godine, Peugeot 208 do sada je već prodan u više od 200.000 primjeraka, što je u ovo doba hvale vrijedan rezultat. Formula je jednostavna: ponuditi što kvalitetniji automobil, koji je na tragu svojih prethodnika. Međutim, ono što zaista oduševljava kod ovog modela, jeste činjenica da je na njemu gotovo sve novo, a to se posebno odnosi na izgled, koji nije samo jači redizajn, kako to perfidno rade drugi proizvođači da bi kasnije mogli tvrditi da se radi o novom modelu.

SAM_0821

Dizajn

Kao što smo već rekli, dizajn ovog modela je u potpunosti nov i nema nikakvih dodirnih tačaka sa svojim prethodnikom. Ipak, neki detalji tek podsjećaju na 207, a tu prvenstveno mislimo na prednje farove koji su, iako sličnog položaja i veličine, malo drugačijeg oblika nego oni na modelu 207. Zato je na 208 prednja maska u potpunosti nova i u zavisnosti od paketa opreme može biti saćasta ili sa ravnim letvicama. Maska hladnjaka je šestougaona i obrubljena je kromiranom linijom. Upravo zbog ove maske 208 izgleda veoma markantno i teško da ćete ga zamijeniti sa nekim drugim modelom. Bademasti farovi su veliki, a na njihovom vrhu su LED dnevna svjetla. Tu je i masivan prednji odbojnik, na kome su u uglovima smještene prednje maglenke. Novost je i kromirani natpis Peugeot na vrhu maske hladnjaka, tik ispod logoa legendarnog propetog lava. Bočna linija automobila nešto je viša nego kod 207, što se znatno osjeti u unutrašnjosti, jer putnici imaju više prostora. Izgled stražnjeg kraja ima nekih sličnosti sa prethodnicima, a tu posebno mislimo na izgled stražnjih svjetlosnih grupa, koje pomalo liče na one kod modela 206. Peta vrata na sebi, također, imaju kromirani natpis ispod stražnjeg vjetrobranskog stakla, dok je na sredini stražnjeg odbojnika smješteno stražnje svjetlo za maglu.

SAM_0824

Enterijer

Kao i po pitanju vanjštine automobila i enterijer je potpuno različit od onoga što smo do sada navikli od Peugeot modela ove klase. Cijeli kokpit značajno je drugačiji nego kod modela 207, a dizajn enterijera podređen je mladoj generaciji. Zanimljivo je rješenje centralne konzole: dizajneri su se odlučili da njen vrh zauzme audiosistem, dok su ispod njega otvori za klimatizaciju, kao i njihove kontrole. Zato je pristup i kontrola audiosistemu, ili touchscreen sistemu u skupljim paketima, znatno olakšan i ne odvlači pažnju tokom vožnje. Jedina zamjerka je da se ekran audiouređaja iz testiranog modela ne vidi dobro na dnevnom osvjetljenju. Još jedan zanimljiv detalj je i položaj odlične instrument table. Ona je sada značajno povučena ispod vjetrobranskog stakla i udaljenija je od volana. Iako tabla lijepo izgleda i instrumenti su lako čitljivi, problem predstavlja to što vrh volana može blokirati pogled na instrument tablu.

SAM_0832

Ipak, možda i najbolji dio enterijera jeste volan, koji je manjih dimenzija i odlično leži u rukama. Također, iako u ovom paketu opreme volan nije presvučen kožom, zbog kvalitetne plastike uopće ne izgleda jeftino, ni na oko, a ni na dodir, što je samo dodatni plus. Ono što još upada u oči je i masivna ručica mjenjača, koja izgleda kao da dolazi iz modela 508, mada i velika ručica ima svojih prednosti prilikom promjene brzina. Mora se priznati da se dosta pazilo na detalje i završnu izradu, pa enterijer raspolaže sa nekim ekskluzivnijim detaljima, poput plastike presvučene klavir lakom ili sjajnih plastičnih detalja. Prostora u enterijeru ima sasvim dovoljno, a to se pogotovo odnosi na prednja, mora se reći, udobna sjedišta. Straga će malo više osobe imati problema sa smještajem nogu, ali ništa pretjerano alarmantrno, dok visoka linija krova omogućava smještaj osoba visine i iznad dva metra. Što se tiče prtljažnika, njegov kapacitet je 285 litara, dok sa spuštenim stražnjim sjedištima, kapacitet raste na 1.076 litara.

SAM_0831

Motor i podvozje

Testni model dolazio je sa 1,4 litarskim VTi benzincem sa 16V tehnologijom. Ovaj motor također je jedan od plodova saradnje sa njemačkim proizvođačem automobila BMW. Jačina motora iznosi 95 konjskih snaga, uz obrtni moment od 136 Nm. Može se reći da se ovaj motor dobro nosi sa karoserijom 208, ali se vidi da mu pri većim brzinama brzo ponestaje daha. Međutim, to je rezultat toga što je ECU ovog motora podešen da zadovoljava sve strožije norme o kvaliteti ispuha. U gradskim uslovima potrošnja se kretala između sedam i osam litara bezolovnog benzina, mada u uslovima kreni-stani vožnje, prosjek raste i litar više. Na otvorenoj cesti, motor je zahvalan potrošač, pa se prosjek spušta i ispod šest litara, dok će jedino nešto više trošiti u uslovima vožnje sa dosta uspona. Mjenjač je petostepeni i omjer brzina je podređen manjoj potrošnji, tako da ne treba očekivati neke visoke performanse, što je i logično. Tako, maksimalna brzina iznosi nešto više od 180 kilometara na sat, dok će do 100 kilometara na sat 208 doći za 10,7 sekundi. Peugeot 208 najbolje se snalazi u gradskim uslovima, te je zbog svojih dimenzija idealan za lako manevriranje. Tome pomaže i elektroprogresivni servo, čime je okretanje i parkiranje još lakše. Podvozje ovog modela je nešto tvrđe nego u prethodnicima, iako je Peugeot zadržao provjerenu šemu polukrute stražnje osovine, koja ponekad češće izrazi poskakivanje stražnjeg dijela vozila prilikom prelaska preko neravnina.

Serijska oprema

Testni model bio je u paketu opreme Active koji u serijskoj opremi ima sigurnosne sisteme ABS, ESP, REF, AFU, zatim tempomat, šest zračnih jastuka, podešavajući servo volan, centralno zaključavanje sa daljinskim, prednje sjedište sa podešavanjem visine, board kompjuter, elektro podešavanje retrovizora sa grijačima, radio sa MP3 i AUX opcijom i četiri zvučnika, prednja svjetla za maglu, manuelnu klimu, električne podizače prednjih stakala i djeljivu stražnju klupu.

Dodatna oprema

Metalik boja

Zapremina motora 1.397
Snaga i obrtni moment 95 KS i 136 Nm
Kombinirana potrošnja na 100 km 6,5 litara
Ubrzanje do 100 km/h 10,2 sekunde
Maksimalna brzina 182 kilometra na sat
Težina 1.205 kilograma
Zapremina prtljažnika 285 litara
Zapremina rezervoara 50 litara
Garancija Četiri godine ili 100. 000 pređenih kilometara
Cijena 24.310 KM

 

 

One reply on “TEST: Peugeot 208 1.4 VTi Active”

Comments are closed.