Categories
Noviteti Novosti

Renault predstavio novi dizelski motor

Renault je predstavio potpuno novi dizelski agregat koji će se prvo ugrađivati u modele Scenic i Grand Scenic, a potom i u ostale modele ovog francuskog proizvođača. Inžinjeri obećavaju najbolji odnos između performansi i prosječne potrošnje goriva. Tokom razvoja novog agregata Renault je registrovao čak 15 patenata.

Savremeni dizelaš dolazi sa radnom zapreminom od 1.6 litara. Ostvarena maksimalna snaga od 130 KS na najbolji način potvrđuje upotrebu do sada nepoznatih rješenja. Vrh obrtnog momenta od 320 Nm na raspolaganju je pri minimalnih 1.500 obr/min. Velika energetska iskoristivost pozitivno se odražava na prosječnu potrošnju goriva koja će, prema navodima fabrike, u kombiniranom ciklusu iznositi 4.5 litara na 100 km. Emisija CO2 bit će smanjena za osjetnih 20 posto u odnosu na agregate iz te klase.

Zbog što veće štednje ugrađen je sklop za regeneraciju energije kočenja i ”Start-Stop” sistem. Prema procjenama stručnjaka radi se o trenutno najboljem motoru u klasi koji će se zbog velikog potencijala bez poteškoća moći ugrađivati i u veće modele alijanse Renault-Nissan.