Categories
Novosti Testovi

TEST: Hyundai i30 1.4 16V iLike

Ugoditi probirljivim Evropljanima, zaista, nije lako. Od mnogo životnih sfera, pa do industrije, narodima ovog kontinenta je uvijek nešto smetalo i često su znali naći zamjerke na mnogo stvari. Ista je stvar i sa automobilima, ali pametni ljudi sa nama Dalekog istoka, tačnije iz Južne Koreje, znaju kako ugoditi Evropljanima.

 

 

 

 

Rezultat takve filozofije je pred vama, a radi se o Hyundai modelu i30. Iako je ovaj model tri godine na tržištu, prošle godine na bh. tržište su došli modeli koji su proizvedni u Češkoj, što automatski znači i manje dadžbine za bh. građane, jer je ovaj automobil u potpunosti proizveden u EU i tako ne podliježe cariniskim dadžbinama.

Dizajn

Iako je nedavno izašla facelift verzija ovog modela, koju ćemo uskoro predstaviti, ovaj put vam donosimo test modela prije zatezanja bora. Gledajući i30 sa sprijeda, odmah ćete primjetiti velike zakošene farove, smještene u rubove karoserije, koji, odmah ćemo reći, pružaju odličnu preglednost prilikom vožnje po noći. Čitav prednji kraj automobila je dizajniran u novom kućnom Hyundai stilu, pa je tako između farova smještena prepoznatljiva kromirana maska hladnjaka sa logoom, dok su u uglovima prednje karambolke smjštena i svejtla za maglu. Bočna silueta vozila je jako dopadljiva,a dodatnu dozu elegancije i dopadljivosti, daje i treće malo bočno staklo, koje je jako dobro uklopljeno u čitav bočni izgleda automobila. Velika, peta vrata, odmah upadaju u oči, kada pogledate ovaj automobil otpozadi. Mora se priznati da se sa ovim praktičnim potezom nije narušio cjelokupan izgled stražnjeg kraja, a svi znamo koliko nam znači laka dostupnost prtljažniku. Na krajevima stražnjeg dijela smještene su svjetlosne grupe, koje su grupisane vertikalno, što daje ljepši, a i funkcionalniji dizajn.

Enterijer

Unutrašnjost ovog modela pruža vozaču sve ono što mu je potrebno, po pitanju opreme, dok je i ergonomija na zavidnom nivou. Zaista je lako pronaći idealnu poziciju za vožnju, zahvaljujući odličnim sjedištima i lakom podešavanju volana. Centralni stub izgleda lijepo, a na njemu su smješteni komande klima uređaja i audio sistema. Izgled ovog dijela je pomalo zaobljen i zbog toga je lakše vozaču za koristiti ga, a sa strane su smješteni uspravni otvori za ventilaciju. Komande klima uređaja su lako dostupne i pregledne, tako da se vrlo brzo može pronaći idealna temperatura za vozača i putnike. Trokraki volan dobro leži u ruci, a moguće ga je namještati po dubini i visini. Instrument tabla se sastoji od dva veća i dva manja instrument kruga, a u njihovoj sredini je smješten board kompjuter. Manja zamjerka jeste tipka board kompjutera, koja je nelogično smještena sa desne strane volana, umjesto na jednoj od ručica za brisače ili svjetla. Na ovaj način vozač mora skidati ruku sa volana, što i nije toliko teško, ali može predstavljati smetnju prilikom vožnje. Ovo je staro rješenje tipke za board, dok se u novim modelima Hyundaija tipka nalazi na logičnijem mjestu, što znači da su kritike vemenom upalile. Još jednu kritiku ćemo uputiti na nedostatak elektronskog podešavanja vanjskih retrovizora, što je danas standard i u manjim modelima raznih proizvođača. Zaista je neshvatljivo da to ne postoji u ovom paketu opreme, pogotovo zbog toga što je model bio opremljen sa bogatim električnim paketom, poput otvaranja svih prozora ili digitalnim podešavanjem smjera ventilacije. Ipak, malo ko od ostalih proizvođača nudi, u početnim paketima opreme, nadogradnju u vidu priključaka za USB ili iPod za ionako odličan audio sistem, što je svakako praktično, a i hvale vrijedno rješenje. Osvjetljenje table i audio sistema po noći je plavo, osim instrument krugova, koji imaju bijeli obod. Prostora u unutrašnjosti ima dovoljno i sve je u prosjeku klase, a udobna sjedišta nude dobru bočnu potporu za vozača i suvozača. Prtljažnik ima zapreminu od 340 litara, što je u granicama klase, a kao što smo već napomenuli, pristup prtljažniku je znatno olakšan zbog velikih petih vrata.

Motor i podvozje

Testni model je bio opremljen sa 1,4 16v benzincem, solidnih performansi i jačine 109 KS, što je izuzetan rezultat iz ovakve kubične zapremine. Iako ima manju zapreminu, motor pokazuje odlične performanse koji mogu zadovoljiti prosječnog bh.vozača. Jedina mana mu se može pronaći prilikom uspona na uzbrdice, ali čak ni pri manjim uzbridicama, ovaj motor ne pokazuje znake slabosti. Inače, kada motor zavrtite u visoke obrtaje, agregat je nešto bučniji, ali to je i logično zbog manje kubikaže. Ipak, odlični prijenosni omjeri nadomještaju manjak snage, a mjenjač je izuzetno precizan, tako da česta preticanja po našim prenapučenim cestama ne predstavljaju problem. Baš kao i njegov brat blizanac, KIA Cee’d, i Hyundai i30 je po pitanju podvozja opremljen sa kombinacijom klasičnog McPherson ovjesa naprijed i Multilink poprečnih ramena na zadnjoj osovini. Ovo je kombinacija kojom su opremljeni mnogi evropski kompakti, što još jednom dokazuje koliko se mislilo na evropske kupce. Ovjes je možda i nešto tvrđe podešen, što dokazuje i tupi zvuk prilikom prelaska preko neravnina, ali to nikako ne djeluje na ukupnu udobnost automobila. Volan je dovoljno precizan, dok je u gradskim uslovima vožnje dovoljno lagan, tako da se procesi parkiranja obavljaju relativno lako. Potrošnja ovog modela u gradskim uslovima iznosi oko osam litara, dok se na otvorenom putu prosjek može spusiti i do dva litra niže, što je odličan rezultat.

Oprema i cijena

iLike oprema je sasvim zadovoljavajuća, a neke smo dijelove već naveli u tekstu, ali nije zgoreg to i ponoviti. Ono što se nama jako svidjelo jesu dodatni priključci za USB ili iPod, dok audio sistem ima opciju reprodukcije MP3 fajlova. Tu je još i klima, zatim električni paket stakala, podešavanje vozačkog sjedišta po visini, borad kompjuter, daljinsko centralno zaključavanje sa alarmom, zračni jastuk za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci naprijed, elektronska blokada motora, progresivni servo upravljač podesiv po visini, ABS, prednja svjetla za maglu i klimatizirani pretinac ispred suvozača. Ovako opremljen i30 ima cijenu od 20.990 KM.

Impresije

Ovaj model je u potpunosti pogodio ukus evropskih kupca, uostalom to je i dokazao sa svojim dolaskom na tržište prije tri godine. Nakon početka proizvodnje na evropskom tlu, i30 je još brže pronašao put do novih kupaca. Ne trebate ovaj automobil sada posmatrati samo kao best buy auto, mnogo stvari još ide u njegovu korist, poput odlične kvalitete, dokazanosti na bh. tržištu i garancije od pet godina, koja, sasvim sigurno, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.