Categories
Novosti

EuroNCAP: Kritika za Toyotu Aygo, Peugeot 107 i Citroen C1

euroncap toyota aygoEuroNCAP je objavio rezultate testiranja mini automobila Toyota Aygo, Citroen C1 i Peugeot 107, koji su osvojili samo tri zvjezdice za bezbjednost putnika, mada su, navodi Euro NCAP, nedavno prošli kroz proces obnove. Tokom testiranja prvih verzija ove trojke, 2005. godine automobili su osvojili rezultat od četiri zvjezdice za zaštitu odraslih putnika, ali EuroNCAP je u međuvremenu pooštrio svoje kriterijume.

 

Toyoti Aygo, kao i njenim francuskim blizancima u serijskoj opremi nedostaju bezbjednosni sistemi kao što su bočni vazdušni jastuci ili elektronski sistem stabilnosti (ESP). Ipak, Toyota i grupacija PSA su najavili da će ovi modeli do jula 2013. na svim evropskim tržištima dobiti bočne vazdušne jastuke naprijed, vazdušne zavjese, ESP, podsjetnik za nezakopčani sigurnosni pojas i dva Isofix priključka pozadi.

Ipak, EuroNCAP je objavio i da su testiranja sprovedena uz korištenje navedene opreme (koja trenutno nije serijska), kao i to da bi bez nje rezultati vjerovatno bili još lošiji od osvojene tri zvjezdice.