Categories
Novosti Testovi

TEST: Toyota Avensis FL 2.2 D4D Sol

SAM_0608Redizajnirana Toyota Avensis u domaće salone došla je u proljeće ove godine, a Toyota je sa novim izmjenama produžila vijek trajanja svom modelu srednje klase, kako bi se i dalje ravnopravno mogao nositi sa sve žešćom konkurencijom.Sa posljednjom generacijom Toyote Avensis prvi put susreli smo se prije četiri godine, a taj prvi susret i danas nam je jedan od najupečatljivijih. Naime, tokom domaće prezentacije ovog modela bila je predviđena vožnja do Bijeljine, gdje se održavala prezentacija, kao i vožnja nazad.

U povratku to je uključivalo prelazak preko Majevice, a svima je poznato da se radi o jednom od najtežih puteva u našoj zemlji. Dodajte tome zimske uslove vožnje i imate još veći problem. U povratku Toyotu Avensis vozio je kolega i baš na jednoj od krivina tog prijevoja, zbog loših uslova na cesti, imali smo udar u bankinu. Srećom, nakon osrednje jakog udara, nama četvorici u Avensisu nije bilo ništa, ali smo sigurno bili među prvima na svijetu koji su iskusili sigurnosne sisteme koje je Toyota ugradila u novi Avensis. Upravo zbog toga slobodno možemo reći da je Avensis odličan automobil, a njegova redizajnirana varijanta samo potvrđuje takvu ocjenu.

Dizajn 

Redizajn posljednje generacije Toyote  Avensis, u odnosu na njenu prvobitnu varijantu, nije donio značajne izmjene. Kao što je i vidljivo, najviše inovacija odnosi se na prednji dio. Tu je sada novi izgled prednjih farova sa nezaobilaznim LED pozicijama i nešto promijenjenim oblikom. Tu je i novi prednji odbojnik, koji je znatno špicastiji i izgleda mnogo dinamičnije nego kod prethodnika. Maska hladnjaka na odbojniku sada je veća i drugačija, kao i smještaj prednjih svjetala za maglu. Maska hladnjaka više nema tri uzdužne letvice, nego dvije, a i čitavom maskom prevladavaju kromirani detalji, čime prednji kraj izgleda dosta luksuzno. Bočna linija automobila nije pretrpjela nikakve promjene, dok su jedine promjene na stražnjem kraju novi izgled stražnjih svjetlosnih grupa i drugačiji stražnji odbojnik sa naglašenijim stražnjim svjetlima za maglu.

SAM_0605

SAM_0610

Enterijer

Enterijer nije pretrpio nikakve izmjene, a i bez toga radi se o jednom od najugodnijih i najsmirenijih enterijera, koji u potpunosti odmaraju vozača tokom vožnje. Enterijerom preovladava centralna konzola sa LCD ekranom u sredini, preko kojeg se kontrolira navigacija i opcije audiosistema. Njegovo korištenje je jednostavno, jer se radi o touchscreenu. Ispod njega su smještene komande automatskog klimauređaja, ali moramo reći da stari TFT ekran klimauređaja svojim osvjetljenjem pomalo odudara od ostatka enterijera. U zavisnosti od paketa opreme, centralna konzola obložena je finom plastikom, koja podsjeća na brušeni aluminij ili na drvene umetke. Otvori ventilacije su jedina mana izgleda enterijera, pogotovo oni na centralnoj konzoli, koji izgledaju pomalo zastarjelo. Instrument tabla sastoji se od dva kruga, dok su između njih smještena dva manja TFT ekrana board kompjutera i pokazivača goriva i temperature motora.

SAM_0622

Tabla je veoma pregledna, dok se kontrola board kompjutera obavlja preko komandi na volanu. Upravo je volan ono što nas je najprijatnije iznenadilo, jer je njegova debljina idealna za obuhvatanje dlanovima i odlično leži u rukama, što odmah poboljšava i upravljanje vozilom. Udobnost je nešto na šta smo već navikli od Toyote, a Avensis samo potvrđuje to pravilo. Uz udobnost treba spomenuti i prostranost, pogotovo na prednjim sjedištima, mada ni onima na stražnjim neće faliti prostora. U srednjem naslonu za ruku, koji je ujedno i hlađeni pretinac, nalaze se priključci za USB i AUX. Zapremina prtljažnika iznosi 509 litara, što je u nekom prosjeku klase, dok je utovar prtljaga olakšan velikim otvorom poklopca prtljažnika.

Motor i performanse

Testni Avensis je ispod haube skrivao dobro poznati 2.2 D4D dizelaš, koji je u ovom slučaju imao 150 konjskih snaga. Sa ovim motorom već smo se susretali ranije, a radi se o jednom od boljih dizelaša zapremine iznad dva litra. Pokreće mnoge modele Toyote, a postoji u još jačoj varijanti od 177 KS. Ako ste pomislili da 150 KS nije dovoljno za ovaj model, prevarili ste se. Iako je Avensis nešto teži od tone i po, agregat se sasvim dobro nosi sa čitavom karoserijom vozila. U tome mu pomaže šestobrzinski ručni mjenjač, solidno odmjerenih prijenosnih omjera, koji su ipak više podešeni ka udobnijoj vožnji. Ručica mjenjača ima kratak hod, ali nije ljubitelj brze promjene brzina, te bi trebala biti malo preciznija. Uz maksimalni obrtni moment od 340 Nm, međuubrzanja su također odlična, te u gotovo svim stepenima prijenosa međuubrzanja mogu biti brutalna. Ono što posebno prijatno iznenađuje jeste izolacija, koja je zaista na visokom nivou. Čak i pri brzinama blizu 200 kilometara na sat, vrlo malo vanjskog zvuka stiže u putnički prostor, čak i iz prostora motora. Ogibljenje je koncipirano i prilagođeno što udobnijoj vožnji, ali ne znači da će se Avensis buniti ukoliko ga podvrgnete nešto oštrijoj vožnji, čak i ako u tome pretjerate. Potrošnja u gradskim uslovima kreće se oko 7,5 litara dizela, dok se taj prosjek na otvorenoj cesti može spustiti na šest litara.

SAM_0617

Serijska oprema

Testni model dolazio je u paketu opreme Sol, a navest ćemo nešto od te opreme. Tu su zračni jastuci za vozača i suvozača sa dvostepenim djelovanjem, bočni zračni jastuci, bočne zračne zavjese, VSC (Vehicle Stability Control), BA (Brake Assistance), TRC (Traction Control), ABS, EBD (Electronic Brake Distribution), graničnik sile pojaseva sprijeda, povlačenje papučica pri sudaru, elektronski prekid dovoda goriva u slučaju sudara, djeljiva stražnja klupa 60/40, putni računar, naslon za ruku između prednjih sjedišta, AUX i USB ulazi, komande za audiosistem na volanu, grijana vanjska ogledala, automatsko uključenje svjetla, imobilizer motora, LED stražnja svjetla, automatski klimauređaj sa dvozonskim djelovanjem, duplo dno prtljažnika, električno pokretanje prednjih i stražnjih prozora, kožni volan i ručica mjenjača, automatski prilagodljivo osvjetljenje instrument ploče i armature, komande za telefon na volanu, Toyota Touch sistem touchscreenom veličine 6,1 inča, CD MP3 audiosistem sa 11 zvučnika, podešavanje lumbalnog dijela sjedišta vozača, vodilice za prilagođavanje prtljažnog prostora, brisači sa senzorom za kišu, bluetooth telefonska veza, graničnik brzine i tempomat, ključ-kartica, kamera za pomoć pri vožnji unazad, svjetla za maglu sprijeda, električno pomjeranje sjedišta vozača i suvozača, memorija pozicije sjedišta, unutrašnjost sa niklovanim detaljima, Alcanatara sjedišta i unutrašnjost, upravljač podesiv po visini i dubini, grijana prednja sjedišta, start motora na dugme…

Dodatna oprema

–       Alu-felge veličine 17 cola

–       Dinamično prilagodljiva Bi-Xenon svjetla

–       Pranje prednjih farova

Zapremina motora 2.231
Snaga i obrtni moment 150 KS i 340 Nm
Kombinirana potrošnja na 100 km 6,7 litara
Ubrzanje do 100 km/h 8,9 sekundi
Maksimalna brzina 210 kilometara na sat
Težina 1.515 kilograma
Zapremina prtljažnika 509 litara
Zapremina rezervoara 60 litara
Garancija Pet godina bez ograničenja na pređene kilometre
Cijena 57.633 KM, plus doplata od 2.374 za Sport paket