Categories
Noviteti Novosti

Volvo C30 Electric za užitak u vožnji

Volvo C30 Electric je dio ambiciozne elektrifikacijske strategije švedskog proizvođača. Opremljen je, udoban, dinamičan i siguran kao i standardni automobil, te nudi autonomiju kretanja sa jednim punjenjem do 150 km uz gotovo nultu emisiju štetnog ugljen dioksida. Isporuke inicijalne serije od 250 vozila, odabranim kupcima u Evropi, počet će u drugoj polovini ove godine.

„Primili smo veoma pozitivne signale sa tržišta. Flotni kupci, kao što su javne službe i kompanije će koristiti većinu od inicijalnih 250 automobila. Automobili će se voziti u Švedskoj, Norveškoj, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Kini. Ukoliko se nastavi sa velikom potražnjom, povećat ćemo proizvodne kapacitete“ – kaže Lennart Stegland, direktor Volvo odjela za specijalna vozila.

Ukoliko se C30 DRIVe Electric dopunjava strujom, dobijenom od obnovljivih izvora, poput vjetroturbina i hidroturbina, vožnja je doslovno oslobođena svih štetnih emisija. Ova činjenica u kombinaciji sa visokom energetskom efikasnošću električnog motora u odnosu na motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, nagovještava da će električni automobili postati realnost.

„Procjenjuje se da bi do 2020. godine između pet i deset posto vozila u Švedskoj trebalo biti pokretano strujom, a u periodu od 2020. do 2025. godine, električni bi automobili trebali držati između tri i deset posto tržišnog udjela u Evropi. Različita tržišta imaju različite potencijale“ – naglašava Lennart Stegland.

Električni automobili koriste relativno malo elektriciteta, a rast potražnje će biti više nego zadovoljen ambicioznim planovima ekspanzije obnovljivih izvora energije širom Evrope. Jedna vjetroturbina, naprimjer, proizvodi dovoljno obnovljive energije za pokretanje 3.000 električnih vozila.

Do 150 kilometara sa jednim punjenjem

Kako bi mogao preći do 150 kilomemara, Volvo C30 Electric posjeduje 24 kWh baterijsko pokovanje, a 22,7 kWh se koristi isključivo za pokretanje automobila. Baterije (2×140 kg) su locirane na mjestu rezervoara za gorivo i na sredini vozila. To znači da je prtljažni prostor netaknut.

Ispod prednjeg poklopca, klasični motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, zamijenjen je mnogo kompaktnijim električnim motorom sa 111 KS i 220 Nm obrtnog momenta. Pored toga, automobil posjeduje i 400 V visokovoltažni sistem. Litij-jonske baterije pune se putem standardne 230 voltne utičnice. Kabal se uključuje u masku hladnjaka, preko specijalno dizajniranog konektora za punjenje.

Vrijeme punjenja, ovisi od dostupne amperaže. Ukoliko je amperaža 10A, punjenje traje oko 10 sati, a ukoliko je amperaža 16A, vrijeme punjenja se skraćuje na 6-8 sati.

Tokom procesa punjenja, dolazeća izmjenična struja (AC), se konvertira u direktnu struju (DC), koja se pohranjuje u baterije. Tokom vožnje, dolazi do još jedne konverzije, kada se direktna struja iz baterije putem invertera pretvara u izmjeničnu struju koja pokreće elektromotor.

Volvo C30 Electric posjeduje i DC/DC struju kojom se snabdijevaju brojni sistemi automobila.

0-70 km/h za 6,5 sekundi

Konstantan obrtni moment elektrričnog motora nudi modelu C30 Electric ubrzanje do 70 km/h za samo 6,5 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 130 km/h. Certificirana autonomija kretanja po NEDC (novi evropski vozni ciklus) iznosi 163 km, iako Volvo navodi praktičnu autonomiju od 150 km.

„150 kilometara je mnogo veća razdaljina od one koju dnevno pređe 90% korisnika javnog prevoza. Prosječna brojka iznosi 45 km dnevno. To znači da se C30 Electric može koristiti za svakodnevne obaveze“ objašnjava Lennart Stegland.

Tri klimatska sistema

Volvo C30 Electric je opremljena sa tri klimatska sistema. Jedan obezbjeđuje hlađenje i grijanje putničkog prostora, dok drugi hladi i grije baterije po potrebi. Električni motor i elektronika se hlade vodom.

Volvo C30 Electric posjeduje inovativnu soluciju koja omogućava ugodno grijanje u hladnim zimskim uslovima, bez kompromisa po pitanju trajnosti baterije, odnosno autonomije kretanja. Za klimatiziranje putničkog prostora brine se grijač pokretan bio-etanolom, a ugrađen je i rezervoar za isti, zapremine 14,5 litara. Klimatski sistem je moguće pokretati i elektricitetom iz baterija. U električnom modu, uronjeni grijač zagrijava rashladno sredstvo u klima uređaju.

„Vozač može programirati i kontrolisati klimu, u skladu sa uslovima vožnje. Etanol mod se koristi kao standard, kada su baterije potrebne za maksimalni produžetak autonomije kretanja. Međutim, na kraćim relacijama, za pokretanje klimatizacijskog uređaja može se koristiti elektricitet“ – objašnjava Lennart Stengland.

Kako bi se obezbijedio udoban početak vožnje, vozač može programirati sistem da unaprijed ohladi ili ugrije kabinu. Programiranje se može izvršiti putem menija za podešavanja automobila, daljinski uz pomoć mobilnog telefona.  Volvo C30 Electric posjeduje i solarni film na vrhu vjetrobrana i zatamnjena stražnja stakla, kako bi se smanjilo sunčevo zračenje.

Unikatan dizajn – i prvi automobil sa aluminijskim kočnicama

Volvo C30 Electric će u početku biti dostupan samo u Cosmic bijeloj boji karoserije i sa R-Design paketom u Orinoco plavoj boji. Ista plava boja se nalazi i na kučištima retrovizora, okvirima maglenki i felgama. Unutar automobila, plava sjena je naglašena na izborniku brzina, centralnoj konzoli i šavovima kožnih sjedišta i obloga.

Što se tiče tehničkih specifikacija, C30 Electric je prvi Volvo, opremljen stražnjim kočionim diskovima izrađenim od aluminija. To smanjuje masu i omogućava dugoročnu pouzdanost, obzirom da se kočnice manje koriste zbog regenerativnih mogućnosti motora. Zbog povećane mase i drugačijeg rasporeda iste, DSTC sistem kontrole stabilnosti je posebno modificiran. To obećava da električni C30 nudi istu količinu užitka u vožnji i sigurnosti kao i standardni C30.

Posebno dizajnirani instrumenti

Instrumenti su posebno dizajnirani za električni pogon. Umjesto tradicionalnog brojača obrtaja, tu je pokazivač nivoa napunjenosti baterija, kao i trenutna potrošnja energije. Na vrhu između okruglih instrumenata, smješten je i displej koji daje informacije o prosječnoj i trenutnoj potrošnji struje, autonomiji kretanja i prosječnoj brzini.

Displej je također mjesto za programiranje tajmera za grijanje prije vožnje, izbor izvora energije za klima uređaj, kao i izbor nivoa amperaže za punjenje baterija.

Instrumenti u Volvu C30 također nude:

–       ECO displej koji pokazuje kao razne funkcija poput klima uređaja, utiče na potrošnju energije

–       Simbol baterije koji daje naznaku kada je preostala energija dovoljna za prelazak posljednjih 10 do 15 km.

–       Simbol kabla i utičnice prikazuje trenutak kada je automobil priključen na struju. U ovom modu, automobil se ne može pokrenuti.

–       Simbol kornjače informiše vozača da automobil ne može ponuditi optimalne mogućnosti zbog manjka energije, uspona, te visoke vanjske temperature.

Ručica izbora brzina i parking kočnice pokreću se električnim putem. Pored Neutral, Park i Reverse moda, tu su dva podešenja moda za vožnju. U Drive modu, energija dobijena kočenjem se koristi za dopunjavanje baterija, dok u     Highway modu automobil posjeduje Coasting funkciju koja onemogućava rekuperaciju energije. To je pogodno za vožnju autoputem. Izabrani mod vožnje, predstavljen je na instrument tabli.

Energetska efikasnost do najmanjeg detalja

Energetska efikasnost je bila glavni prioritet prilikom razvoja brojnih ključnih elemenata Volva C30 Electric. Podnica automobila je opremljena panelima koji štite baterije, a ujedno poboljšavaju tok zraka i time smanjuju otpor. Stražnji spojler i difuzor su identični onim na modelu C30 DRIVe. Ukupna masa četiri 16-inčna točka je 11 kg manja od mase točkova koji se ugrađuju u DRIVe mode. Prednja dnevna svjetla su energetski efikasne LED tehnologije.

„Dnevna svjetla su savršen primjer filozofije da niti jedan detalj nije previše malen da ne bude uključen u potragu za efikasnošću. Energija koju štedimo LED svjetlima, daje vozaču dodatnu autonomiju kretanja“ – zaključuje Lennart Stegland.

Izvor: Volvo PR