Categories
Novosti

Top Gear: FIAT Panda 4X4 Terenac godine

Nova FIAT Panda 4×4 je osvojila svoju prvu veliku međunarodnu nagradu Terenac Godine 2012 koju dodjeljuje žiri prestižnog magazina TopGear, sa 1,9 miliona čitalaca u Velikoj Britaniji, 9,2 miliona čitalaca širom svijeta, 17 miliona Facebook fanova i 600 hiljada sljedbenika Twittera. Časopis koji je osnovan 1993. godine i povezan sa istoimenom BBC TV serijom, ima više od 25 internacionalnih izdanja u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Švedsku, Italiju, Bliski Istok, Novi Zeland, Maleziju, Rusiju, Portugal, Holandiju, Indoneziju i Filipine.

TopGear novinari stavili su novi Fiat Panda 4×4 ispred mnogih opremljenih – i skupljih – konkurenata, uz posebne pohvale za lakoću u vožnji, komfor i off -road karakteristike. Posebna pažnja posvećena je novom Pandinom revolucionarnom dvo-cilindričnom TwinAir Turbo motoru zapremine 0.9 litara u kombinaciji sa manuelnim šestostepenim mjenjačem i sporim prvim stepenom prenosa  koji omogućavaju odličnu off -road vuču i fenomenalno prijanjanje na padinama.

“To je dobar off-road model. Naravno, on nema fensi blokadu diferencijala, ali zato ima pametan elektronski sistem za vuču, dovoljnu visinu iznad podloge i spori prvi stepen prenosa”, kaže TopGear žiri. “Vuča na terenima sa nagibom je izuzetna, dijelom zbog pogodnih pneumatika, a dijelom zbog toga što je Panda dovoljno lagana da ne postoji velika gravitaciona sila koja se suprotstavlja usponu. A tu su i drugi prednosti. Dugo putovanje autoputem neće vas namučiti ako se odlučite za TwinAir verziju sa šestostepenim mjenjačem. Automobil je tako kompaktan, da će sa lakoćom da se provlači između drveća i stjenovitih prepreka i pobijedi odrasle i razvikane Off-Road modele”.