Categories
Novosti Testovi

TEST: Hyundai i30 1.6 CRDi

Imali smo priliku probati novi adut sa Dalekog istoka, radi se o modelu Hyundai i30, koji je kod nas premijeru imao prije nekoliko mjeseci i odmah postao jedan od traženijih u domaćim salonima automobila. U posljednje vrijeme u kompaktnoj klasi vlada gužva. Nedavno je predstavljena nova, sedma generacija Golfa, četiri godine nakon predstavljanja šeste generacije ovog modela, što je dokaz da se Nijemci sve više boje konkurencije. Upravo na prošlom Sajmu automobila u Frankfurtu, čelni čovjek VW grupacije Martin Winterkorn najviše je pažnje posvetio našem testiranom modelu. Hyundai i30 je na njega ostavio najbolji utisak, što dokazuje i videosnimak detaljnog pregleda enterijera ovog modela, uz gotovo pa pogrdno upućene riječi inžinjerima VW radi toga što i oni ne primjenjuju rješenja koja primjenjuje Hyundai.

Dizajn

Kao što je bilo i očekivano, veći model Hyundai i40 zadao je dizajnerske smjernice za budući izgled ostalih Hyundai modela. Tako je i30 krenuo stopama većeg brata, a dizajnerske sličnosti su najprimjetnije na prednjoj strani vozila. Veliki bademasti farovi su ono što prvo upada u oči, a u njima se nalaze i izlomljene LED pozicije, pa je izgled čitavog fara vrlo efektan. Na prednjoj strani uočljiva je i šestougaona maska hladnjaka, koja je podijeljena na dva dijela sa mjestom za registarsku tablicu. Na njoj se nalaze i kromirane letvice, dok su prednja svjetla za maglu smještena u krajevima prednjeg odbojnika. Bočna linija odaje da je i30 nešto povišenog izgleda, što je ostavilo više prostora za bočna stakla i bolju preglednost prilikom vožnje. Stražnji kraj vozila ipak nije dizajnerski riješen kao prednji i izgleda kao da je dizajnerima ponestalo inspiracije. Ipak, lijepo je dizajnerski uklopljen u čitav izgled vozila, a ono što ga karakterizira jeste da je nešto povišen. Stražnje svjetlosne grupe su široke i prelaze na bokove automobila. Tu je i masivan stražnji odbojnik, na kome se nalaze i stražnja svjetla za maglu i prostor za registarske tablice.

Enterijer

Očekivano, i u enterijeru vozila preovladavaju dizajnerske linije koje su prenesene sa vanjskog dijela vozila. Izgled enterijera je veoma moderan i može se reći da se radi o velikom napretku u odnosu na prošlu generaciju. Naravno, najoučljivija je centralna konzola, koja je oivičena sivom plastikom, a na njoj se nalazi audiouređaj, kao i kontrole klimatizacije. Tu su i otvori ventilacije, a kontrola klimatizacije i audiouređaja je jednostavna i ne odvlači pažnju od vožnje. Ispred mjenjača, između sjedišta, nalazi se pretinac sa navlačećim poklopcem, kao i prekidač za elektronsku ručnu kočnicu. Mora se priznati da je nivo kvalitete i izrade značajno podignut, sve je precizno uklopljeno, bez imalo lufta, te se Hyundai po tom pitanju lako nosi sa mnogo razvikanijom konkurencijom.

Instrument tabla je jednostavna i sastoji se od dva kruga, između kojih se nalaze dva dodatna instrument panela, od kojih je jedan ekran board kompjutera. Osvjetljenje instrument table je prijatna kombinacija plave i bijele bolje, dok ostali prekidači na kokpitu svijetle plavo, kao i LCD audiouređaja. Plava je, izgleda, boja koje se teško odriču u Hyundaiju. Što se tiče komfora, mjesta na prednjim sjedištima ima jako puno, a ne manjka ga ni na stražnjoj klupi. Visina krova čini da se i oni najviši osjećaju komotno, tako da je lako naći dobru poziciju za sjedenje. Zapremina prtljažnika varira od 378 do 1.316 litara, što zavisi od položaja stražnje djeljive klupe.

Motor i podvozje

Testni model bio je opremljen novom generacijom dizelskih CRDi motora, a u ovom slučaju radilo se o 1,6 motoru sa 130 KS i 260 Nm obrtnog momenta. Motor je tih i uglađen i nemamo zamjerki na njegov rad, ali ono što nas je pomalo iznenadilo jeste famozna turbo-rupa. Naime, ispod 2.000 obrtaja u minuti, ustvari do paljenja turbine, motor je faktički mrtav. Tek nakon prelaska kazaljke preko tog broja obrtaja, motor snažno povuče. Iako ovo nije toliko veliki minus, ipak pomalo nervira, te ovakav način rada motora traži privikavanje vozača. Ali, kad to uradite, onda zaista vidite koliko ovaj motor ima za ponuditi. Ubrzanja su odlična u svakom stepenu prenosa, a mjenjač sa šest brzina više je podešen smanjenju potrošnje, pa ima i nešto kraće proračunate odnose. Ručica mjenjača lijepo leži u ruci, a promjena stepena prenosa je lagana i precizna. Vožnja je također dobra, jer se lako pronalazi pozicija za sjedenje, dok kolo upravljača fino leži u rukama.

Male zamjerke odnose se na nešto deblji A stub, koji u nekim slučajevima može zablokirati pogled na cestu. Ležanje na cesti je sa i30 sasvim zadovoljavajuće, a ne treba zaboraviti da je ovjes temeljito prerađen, kako bi se dobile što bolje performanse prilikom vožnje. Iako je ovjes nešto tvrđi, što daje dobre manevarske sposobnosti, njegova tvrdoća se toliko ne osjeti i nije narušen komfor vožnje. Maksimalna brzina ovog modela je nešto manje ispod 200 kilometara na sat, dok ubrzanje do 100 kilometara na sat iznosi 11 sekundi. Inače, na bržim dionicama puta primjetno je da izolacija nije baš na najboljem nivou, jer zvuk vjetra lako prodire u putnički prostor. Što se tiče potrošnje, na otvorenim cestama, uz kombinaciju vožnje na autoputu, prosjek je oko 5,5 do šest litara, dok se u gradskim uslovima taj prosjek kreće oko sedam do 7,5 litara dizela.

Serijska oprema

 Progresivni servo upravljač, podešavanje upravljača po visini i dubini, zaštitni zračni jastuk za vozača i suvozača sa mogućnošću isključenja, dva bočna zračna jastuka sa zračnim zavjesama, ABS, ESP – elektronski program stabilnosti sa HAC- Hill kontrolom pomoći pokretanja na uzbrdici i VSM –kontrola stabilnosti vozila, centralno zaključavanje, električni podizači prozora, električno podešavanje i grijanje vanjskih ogledala sa opcijom preklapanja, djeljivo zadnje sjedište, Immobilizer, putni kompjuter, alarm + daljinsko upravljanje centralnom bravom, štitnici za sunce sa osvjetljenjem, svjetlo za čitanje mape + pretinac za sunčane naočale, radio+CD+MP3, priključci za USB i AUX, rashladna kutija (pretinac za rukavice), projekciona prednja svjetla, komande za audiouređaj na upravljaču, kožom presvučeni upravljač i ručica mjenjača, prednja svjetla za maglu, bluetooth, aluminijumske pedale, automatsko aktiviranje brisača/senzor za kišu, električni panorama stakleni krov, automatski dvozonski klimauređaj, automatska regulacija paljenja prednjih svjetala, kutija u prtljažnom prostoru ispod poda, TFT display, aluminijumske felge veličine 17 cola, prednji zračni jastuk za koljena vozača, kožom obložena sjedišta, elektronska parkirna kočnica, stražnja ventilacija, unutrašnje elektrohromatsko ogledalo sa ekranom za kameru pozadi, pokretanje motora bez umetanja ključa (Smart Key), Start/Stop, električno podešavanje sjedišta vozača, xenon prednja svjetla, LED dnevna svjetla i senzori za parkiranje naprijed i nazad.

Zapremina motora 1.582 ccm
Snaga i obrtni moment 130 KS i 260 Nm
Kombinirana potrošnja na 100 km 6,5 litara
Ubrzanje do 100 km/h 11 sekundi
Težina 1.290 kilograma
Zapremina prtljažnika 378 litara
Zapremina rezervoara 53 litra
Garancija Pet godina ili 100.000 kilometara
Cijena 43.600 KM (Osnovni model 22.450 KM)

 

One reply on “TEST: Hyundai i30 1.6 CRDi”

Comments are closed.