Categories
Novosti

KIA dobila Euro Effie nagradu

Kijina reklamna kampanja “Admiration Guaranteed” (»Divljenje zajamčeno«) za novog Rija osvojila je bronzanu nagradu Euro Effie na ovogodišnjoj svečanosti, koju je nedavno organizovalo Evropsko udruženje komunikacijskih agencija (EACA). Nagrade EACA Euro Effie spadaju među najcjenjenije i najprestižnije evropske nagrade na području marketinškog komuniciranja. Prvi put predstavljene 1996. godine navedene nagrade su prve evropske nagrade koje ocjenjuju na osnovu dokazane učinkovitosti na dva ili više tržišta.

KIA je prvi korejski automobilski brend, koji se plasirao u finale Euro Effie. Pobjednička kampanja “Divljenje zajamčeno” bila je dio integrisanog programa koji je uključivao TV, internet i štampane oglase.  Kampanja je trajala od jula do decembra 2011. godine u skoro svim evropskim zemljama, uključujući i pet najvećih (Francuska, Italija, Njemačka, Španija i Velika Britanija), gdje su provodili monitoring.

Kampanju za novog Rija  su za Kia Motors Europe kao naručioca razvile i sprovele Kijina kućna agencija Innocean Worldwide Europe i hamburške kreativne agencije gürtlerbachmann i H2O. Od ključnog značaja za uspjeh kampanje bio je 30-sekundni TV spot u kojem se atraktivni Kia Rio pojavljuje kao vozilo koje pljačkaši koriste za bijeg. Dok traje pljačka draguljarnice neki momak slučajno nailazi i s novim Riom doživljava ‘ljubav na prvi pogled’ i fotografira vozilo i vozača.