Categories
Novosti Testovi

TEST: Volkswagen CC 2.0 TDI DSG

Volkswagen Passat CC je na tržištu već više od četiri godine, pa je bilo vrijeme za njegovo osvježenje. Nedavno smo na testu imali ovaj model, koji je u prodajne salone širom BiH došao početkom godine. Osim promjena u dizajnu, VW je promijenio još neke stvari vezane za ovaj model. Naime, u ovoj njemačkoj kompaniji su odlučili promijeniti ime ovog modela, pa se ovaj model sada zove samo CC, a gubi prefiks Passat, čime VW jasno stavlja do znanja da ovaj model ulazi u luksuzniji segment.

Dizajn

Što se tiče dizajna, slobodno se može reći da je ovo definitivno najljepši automobil ove grupacije. Iako je možda bilo nekih sitnica u dizajnu prošlog modela, koji oku posmatrača nisu legli na pravi način, sa redizajnom su svi dizajnerski nedostaci ispravljeni. Prednji dio automobila je sa novim svjetlosnim grupama sada mnogo uočljiviji, dok kromirana maska hladnjaka daje dodatnu dozu luksuza. Nova prednja svjetla sada u sebi sadrže LED dnevne pozicije, a novost je i novi oblik prednjih svjetala za maglu. Može se reći da čitav prednji dio automobila izgleda znatno markantnije, što će, sasvim sigurno, privući mnogo novih kupaca. Bočna silueta automobila je ostala nepromijenjena, što je i logično, jer se radi o jednoj od najljepših bočnih linija u ponudi na današnjem tržištu. Ipak, dodatnu draž ovom dijelu automobila daju i alu naplaci veličine 18 cola, čime je bočna silueta u potpunosti zaokružena. Što se tiče stražnjeg dijela automobila, tu nema velikih promjena, a glavna novost je promjena oblika stražnjih svjetala, koja su sada izvedena u LED tehnologiji, čime je čitav proces podmlađivanja zaokružen.

Enterijer

Ukoliko ste očekivali značajne promjene u unutrašnjosti, onda ste se prevarili. Skoro čitav enterijer je isti kao u prethodniku, koji opet, korijene vuče iz enterijera Passata B5. Naravno, to ne znači da u ovom modelu nećete zateći vrhunski kvalitet materijala i odličnu ergnomiju, ali smatramo da se, osim analognog sata na sredini centralne konzole, moralo ponuditi još nešto novo. Ipak, novost je da sada CC ima taster za startovanje motora kraj mjenjača, što je rješenje koje je preuzeto sa Audi modela. Na novoj poziciji je i prekidač elektronske parkirne kočnice, koja je premještena sa lijeve strane vozača, kraj ručice mjenjača. Sve ostalo u enterijeru odiše luksuzom, a posebno izdvajamo odlična kožna sjedišta u dvobojnoj kombinaciji. Međutim, manjak ovih sjedišta je nemogućnost podešavanja svih pravaca električnim putem, pogotovo u ovom paketu opreme, što je opcija koja malo narušava luksuz CC-a.

Instrument tabla je vrlo pregledna i sastoji se od dva instrument kruga, među kojima je smješten LCD ekran board kompjutera, preko koga lako možete pratiti sve informacije vezane za kontrolu vozila. Na centralnoj konzoli ponosno se šepuri TFT touchscreen ekran veličine 6,5 inča, preko kojeg možete kontrolirati komande audio sistema, navigacije i klima uređaja. Trokraki volan je isti kao i kod prethodnika, a na njemu se nalaze komande audiouređaja i board kompjutera, dok je iza volana smještena ručica tempomata. Što se tiče prostora u enterijeru, on je zaista kraljevski, te vozač i suvozač imaju jako puno mjesta na prednjim sjedištima. Straga je situacija nešto drugačija, ali putnici pozadi se, ipak, neće buniti. Također, putnici na stražnjim sjedištima ne trebaju imati bojazan da će svojim glavama udarati u krov, zbog njegove kupeovske linije, jer prostora za glave ima dovoljno. To je postignuto nešto nižim postavljanjem stražnje klupe, koja može primiti tri putnika. Također, ulazak na stražnju klupu je jednostavan i nije ništa teži od ulaska u standardnu verziju Passata. Što se tiče prostora u prtljažniku, CC raspolaže sa prtljažnikom zapremine 532 litra, a kome to nije dovoljno, jednostavnim preklapanjem stražnje klupe putem polugica na vrhu prtljažnika zapremina raste na skoro 1.050 litara.

Motor i performanse

CC je dolazio sa dobro poznatim 2.0 TDI CR motorom jačine 170 KS i opremljen sa Bluemotion tehnologijom. Obrtni moment iznosi 350 Nm, a zahvaljujući DSG mjenjaču, obrtni moment vam je na raspolaganju u svakoj brzini, pa vam se često čini da se on ne postiže samo u granicama od 1.750 do 2.500 obrtaja. Sva tehnologija ispod haube je već prisutna u ostalim VW modelima i može se reći da je ovaj mjenjač idealan u ponudi za najjači dvolitarski dizelaš. Što se tiče DSG-a, o njemu smo već nekoliko puta pisali, ali ponovit ćemo da u ovom modelu dolazi šestostepena varijanta ovog mjenjača. U zavisnosti od načina vožnje, na izboru imate običan i sportski način promjene brzina. Standardni način vožnje je podređen što nižoj potrošnji, pa se izmjene brzina mijenjaju na niskim obrtajima, a zbog duplog kvačila, to uopšte ne narušava performanse vozila. Često ćete se zateći kako gledate kako DSG mijenja brzine, pa je tako čest slučaj da do 60 kilometara na sat DSG promijeni svih šest brzina, što onome ko se prvi put susreće sa ovim mjenjačem izgleda malo čudno. Ukoliko mjenjač prebacite u sportski mod, onda će DSG izvući i posljednji atom snage iz ovog motora, te će od CC napraviti rasnog trkača.

Ipak, ni tada ne očekujte čuda, jer se dvolitreni četverocilindraš ipak treba boriti sa više od tonu i po teškim CC-om. Ono što smo još primjetili, jeste da u slučajevima naglog ubrzanja uzbrdo i pritiska papučice gasa do poda, DSG-u treba malo više vremena za preračunavanje idealnog stepena prenosa. Naravno, ne radi se o velikim vremenskim razmacima, ali ukoliko vas DSG razmazi svojim hitrim promjenama brzine, onda to od njega očekujete u svim uslovima. Još jedna značajka CC-a jeste i Adaptive Chassis Control, što je sistem podešavanja ovjesa i direktnosti volana. Na raspolaganju su vam tri opcije podešavanja Normal, Comfort i Sport. Nećemo sada objašnjavati ponašanje ovih modusa rada, ali vozač će najviše osjetiti promjenu na ponašanju u vožnji prilikom prebacivanja u sportski modus, kada CC osjetno očvrsne i postane znatno stabilniji na cesti, dok volan postane čvršći i direktniji. U praksi, u ovom modusu CC možete tjerati do njegovih krajnjih granica, a iako se radi o klasičnoj limuzini, neće biti ni traga podupravljanju ili preupravljanju. Tajna leži u tome što je testni model bio opremljen sa XDS elektronskom blokadom diferencijala. Na kraju, potrošnja ovog modela je zaista minorna, a to je još jedna od poznatih odlika TDI motora. Tako smo na regionalnim i magistralnim putevima, bez ikakvog naprezanja, prosječnu potrošnju spustili na 4,7 litara dizela, dok se taj prosjek u gradu penje i na više od sedam litara.

Serijska oprema

Bi-Xenon svjetla sa sistemom pranja, Park pilot – senzori za parkiranje naprijed i nazad, tempomat, svjetla za maglu naprijed, radio CD/MP3 sa osam zvučnika, AUX-IN priključak, lakometalni rezervni točak u punoj veličini, alarm, Adaptive chassis control DCC- adaptivna kontrola podvozja(serija 2.0 TDI 170 KS, 2.0 TSI i 3.6 V6), zračni jastuk za vozača i suvozača, sistem zračnih zavjesa za putnike naprijed i nazad sa bočnim zračnim jastucima naprijed, vanjska ogledala elektro podesiva sa grijanjem i automatskim zatamnjenjem na vozačevoj strani, Freewheel – krstareći mod za DSG mjenjač (samo za 2.0 TDI motore uz DSG), ESP + ABS sa komfornim asistentom pri kočenju, ASR, EDL, EDTC i program za stabilnost prikolice, XDS – Elektronska blokada diferencijala (serija za 2.0 TDI 170, 2.0 TSI i 3.6 V6), 12V utičnica u centralnoj konzoli nazad i u prtljažniku, Start/Stop sistem (samo modeli sa dizelskim motorima), srednji naslon za ruke nazad sa pretincem za odlaganje, držačem za čaše i otvorom za skije, Titanium Silver – dekorativni umeci, automatsko paljenje svjetala sa dnevnim svjetlom, Coming&Leaving home funkcija, elektronska parkirna kočnica sa Hill Hold opcijom, klima uređaj, automatski zatamnjivo unutrašnje ogledalo sa senzorom za kišu, servo upravljač podesiv ovisno o brzini, kožni volan i kožna ručica mjenjača, srednji naslon za ruke naprijed sa pretincem za odlaganje, board kompjuter Plus, paket za pušače, indikator stanja pritiska u gumama, sportska sjedišta naprijed, prednja sjedišta podesiva po visini sa elektro podesivim naslonom na vozačevoj strani, komforna funkcija paljenja Press & Drive sa centralnim daljinskim zaključavanjem, daljinsko otvaranje poklopca prtljažnika…

Dodatna oprema

Board kompjuter Premium sa ekranom u boji, Ambience paket dodatnog osvjetljenja unutrašnjosti, Easy Open paket sa senzorom kontroliranim otvaranjem prtljažnika i Keyless Access otključavanja vozila bez upotrebe ključa sa Engine start/stop tasterom za pokretanje motora, paket pet sjedišta, dvozonski automatski klima uređaj Climatronic, alu točkovi Lakeville od 18 cola, dekorativni inserti od aluminijuma Brushed dark Aluminum, radio CD/MP3 sa CD izmjenjivačem za šest CD-a, TFT touchscreen od 6,5 inča, osam zvučnika, Nappa kožni paket, grijanje prednjih sjedišta i mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla, adaptivna Bi-XENON svjetla sa LED dnevnim svjetlom.

Zapremina motora: 1.968 ccm

Snaga i obrtni moment: 170 KS i 350 Nm

Kombinirana potrošnja na 100 km: Šest litara

Ubrzanje do 100 km/h: 8,6 sekundi

Težina: 1.581 kilogram

Zapremina prtljažnika: 532 litara

Zapremina rezervoara: 70 litara

Garancija: Četiri godina ili 120.000 kilometara

Cijena: 72.216 KM

Foto: Emir Kurtović

One reply on “TEST: Volkswagen CC 2.0 TDI DSG”

Comments are closed.