Categories
Novosti

Kriza hara Evropom

Kriza u Evropi po prodaji novih automobila postaje sve veća i veća. Najnovija vijest stiže iz Njemačke, gdje je Volkswagen objavio da smanjuje svoje produkcijske planove za čak 250.000 automobila. Razlog smanjenja leži u tome što je pad prodaje automobila u zapadnoj Evropi postao veliki, a VW, kao najveći prodavač automobila u EU, najviše i trpi.

Druga vijest dolazi iz Francuske, gdje će berza u Parizu 24. septembra isključiti  Peugeot-Citroen iz indeksa vodećih francuskih kompanija, CAC-40, nakon što je ta firma preživjela veoma lošu godinu.

To je veliki udarac za PSA, koji je dio indeksa CAC-40 otkad je 1987. godine osnovan i predstavlja jedan od najpoznatijih brendova u Francuskoj. Peugeot se smatra jednim od francuskih nacionalnih šampiona, odnosno internacionalnih kompanija sa sjedištem u Francuskoj koje su doprinijele da ta zemlja postane ekonomska sila u svijetu, ali je posljednjih godina taj proizvođač automobila posrnuo pod teretom problema kao što su pad potražnje u Evropi i sve oštrija konkurencija azijskih kompanija.