Categories
Novosti Testovi

TEST: Mercedes B-klasa 180 CDI

Na testu smo nedavno imali drugu generaciju B klase, modela koji je, zajedno sa A klasom, promijenio način na koji je Mercedes razmišljao, ali koji je promijenio navike lojalnih kupaca trokrake zvijezde iz Stuttgarta. Prethodna generacija Mercedesa B klase predstavljena je 2005. godine, a malo je ko očekivao da će postići ozbiljniji tržišni uspjeh. Ipak, svi koji su sumnjali u prodajne brojke, brzo su bili demantirani sa više od 700.000 prodatih modela. Čak i sa najavom dolaska novog modela, stara generacija je u  2012. godini prodata u više od 73.000 primjeraka, što dovoljno govori koliko je B klasa popularna.

Dizajn

Upravo zbog prepoznatljivosti ovog modela, oblik mu i nije previše promijenjen. Najznačajnija izmjena je da je izbačen takozvani sendvič pod, čime su dizajneri imali odriješene ruke u određivanju visine vozila, pa je nova generacija znatno niža u odnosu na prethodnika. To novoj B klasi daje dinamičniji izgled, te uz nekoliko dizajnerskih detalja čini ovaj model pomalo agresivnim. Prednjim dijelom vozila dominira prepoznatljiva maska hladnjaka sa kromiranim letvicama i trokrakom zvijezdom, dok su sa strana postavljeni prozirni farovi, sa integriranim LED pokazivačima pravca. Prednja maska i farovi postavljeni su nešto niže, kako bi se izbjegla sličnost sa modelom Viano. Na prednjem odbojniku sada se nalaze i dnevna LED svjetla, dok je šoferšajba postavljena položeno, čime vozač ima dobru preglednost. Bočna linija otkriva masivna vrata preko kojih idu dvije izlomljene linije, dok su bočna stakla nešto niža, što vozilu daje dinamičan izgled. Stražnji dio automobila ima dosta sličnosti sa prethodnom generacijom, ipak, stražnje svjetlosne grupe su drugačijeg oblika, te diskretno zalaze na bokove automobila i vrlo liče onima na E klasi. Kromirana letvica iznad registarske tablice je detalj koji smo već vidjeli na prethodnoj generaciji.

Enterijer

Enterijer je daleko odmakao od onog u prethodnoj B klasi, za koji se može reći da je brzo zastario. Zbog toga su inžinjeri ovom modelu podarili mladalački izgled enterijera, kako bi privukli i nešto mlađe kupce. Enterijerom sada preovladavaju zaobljene linije, što je najviše primjetno na prednjoj konzoli. Mogli bismo je podijeliti u tri nivoa, a kako bi se razbila monotonija, njen srednji dio je od sive plastike i napravljen je tako da podsjeća na aluminij. Tu su i novi kružni ventilacioni otvori slični onima u modelima SLK i SLS, koje je, osim što doprinose boljem izgledu, vrlo lako koristiti. Centralna konzola sadrži audio sistem i komande ventilacije. Ipak, ono od čega Mercedes pati godinama jeste nelogičan smještaj komandi klima uređaja, koje su opet prenisko postavljene, slično kao i kod C klase, a njihova upotreba  pogotovo je otežana kad se ručica mjenjača nalazi u nekom od neparnih stepeni prijenosa. Na centralnoj konzoli nalazi se u kružni prekidač za kontrolu audio i ostalih sistema vozila.

Njihova kontrola obavlja se putem  TFT ekrana smještenog na vrhu centralne konzole. Ekran je tanak i modernog je izgleda, mada bi, za bh. prilike, bilo bolje da ima opciju uvlačenja, odnosno izvlačenja. Instrument tabla tradicionalno je jednostavna i sastoji se od brzinomjera, obrtomjera i LCD ekrana board kompjutera. Jedna od boljih stvari enterijera jeste trokraki upravljač, koji odlično leži u rukama i poboljšava osjećaj u vožnji. Na volanu su smještene i komande audio uređaja i telefona. Iza volana se nalazi tradicionalna Mercedesova ručica putem koje se kontroliraju brisači i žmigavci, dok je ovaj model na ovoj ručici imao i tempomat. Iako, na prvu, izgleda pomalo zbunjujuće, lako se navići na upotrebu svih kontrola. Zbog svog monovolumenskog oblika, prostora u B klasi ne nedostaje. Prednja sjedišta dovoljno su komforna, ali imaju i dobru bočnu podršku i lako je naći idealnu poziciju sjedenja. Prostora na stražnjim sjedištima ima sasvim dovoljno, tako da B klasa može biti pravi porodični automobil. Zapremina prtljažnika je veća u odnosu na prethodnu generaciju za 30 litara i iznosi 488 litara, dok se preklapanjem stražnjih sjedišta povećava na 1.545 litara.

Motor i podvozje

Čim sjednete za volan B klase i napravite prve kilometre, uvidite koliko je ovaj automobil napravljen da vam ugodi. Imate osjećaj kao da ga vozite godinama, jer se odmah stopite sa njim. Testni model bio je  opremljen sa dobro poznatim CDI 180 dizelskim agregatom sa common-rail tehnologijom. Upravo smo ovaj motor imali priliku probati u prošloj generaciji, samo što je tada dolazio u paru sa automatskim šestostepenim Autotronic mjenjačem. Tada smo i rekli da taj mjenjač nije dobar izbor za ovaj motor, te da bi mnogo bolje bilo da se u njemu nalazi ručni šestostepeni mjenjač. Upravo ovaj mjenjač nalazio se  u testnom modelu, te smo na najbolji način vidjeli kako je oslobodio sav potencijal dizelaša sa 109 KS i BlueEFFICIENCY tehnologijom, koji maksimalni obrtni moment od 250 Nm razvija pri 1.600 obrtaja. Iako na papiru izgleda da se, po današnjim standardima, radi o slabijem motoru, to je daleko od istine. Sa odličnim mjenjačem koji je prilagođen ovom motoru, B klasa ima solidna ubrzanja, ali i odličnu potrošnju. Svi prenosni omjeri odlično su izračunati, tako da su međuubrzanja odlična, a jedino ćete pogledom na brzinomjer uvidjeti da vozite iznad dozvoljenih ograničenja.

Ubrzanje do 100 kilometara na sat iznosi 10,9 sekundi, dok se vrlo lako dolazi do najviše maksimalne brzine od 190 kilometara na sat. Vožnja B klase vrlo je lagana, zahvaljujući velikim staklenim površinama i dobrim vanjskim retrovizorima. Kome to nije dovoljno, odlični parking senzori olakšavaju parkiranje i manevriranje u skučenim prostorima. Ležanje na cesti je izvanredno, tako da smo se često pitali da li se zaista radi o monovolumenu. Volan je sada mnogo direktniji, te vozač u svakom momentu ima dobre povratne informacije sa ceste. Može se reći da je B klasa u ovom smislu značajno evoluirala, a upravo će tu činjenicu cijeniti mlađi vozači, koji su još željni dokazivanja na cestama. Na kraju, ono što nas je pozitivno iznenadilo jeste potrošnja dizelskog goriva. B klasa sa ovim motorom nevjerovatno je štedljiv automobil, u što smo se uvjerili tokom testiranja. Normalnom vožnjom po magistralnim putevima širom države, B klasa u prosjeku troši manje od pet litara dizela, dok potrošnja u gradskim uslovima raste na osam litara.

Serijska oprema

Od serijske opreme navest ćemo nekoliko opcija koje je imao testni model, poput komfornog ovjesa, indikatora za pravovremenu promjenu stepena prijenosa, progresivnog servoupravljača, ECO start/stop funkcije, sjedišta vozača podesivog po visini, prednjeg naslona za ruku sa pretincem za odlaganje sitnica, preklopivog naslona stražnjih sjedišta sa indikatorom zaključanosti, trokrakim kožnim volanom sa opcijom namještanja po dubini i visini, board kompjuterom, automatskim klima uređajem, električnim podizačima svih stakala, automatskim zakretnim svjetlima sa LED dnevnom funkcijom, pokazivačima pravca sa funkcijom za promjenu vozne trake, električnim grijanim retrovizorima sa integriranim pokazivačima pravca…

Dodatna oprema

Metalik boja, presvlake od ARTICO umjetne kože, paket ogledala, runflat gume, podni prostirači od velura, svjetla za maglu, paket za vidljivost, aktivni asistent za parkiranje, paket za pušače, tamno tonirana stakla, grijanje sjedišta, paket za prtljažnik i Sport paket.

Cijena: 56.198 KM