Categories
Novosti Testovi

TEST: Renault Twingo 1.2 16V

Renault Twingo krajem prošle godine doživio je manje kozmetičke izmjene, koje ga, iako ga mnogi predstavljaju kao treću generaciju ovog modela, ipak ne čine novim, nego dotjeranim modelom. Na testu smo imali osnovnu verziju ovog modela, koji nas je prijatno iznenadio. Twingo je jedan od prvih gradskih modela koji je donio revoluciju u ovaj segment, a koja se odnosila na ponudu prostora. Naime, prema ponudi prostora za putnike Twingo se komotno mogao nositi sa modelima iz klase iznad. Sigurno je da je, kada se pojavio, imao isto prostora u enterijeru kao i tadašnja prva generacija modela Clio. Ta revolucija donijela mu je i najveći broj kupaca, a kad tome dodate, za sredinu 90-ih godina prošlog stoljeća, šarmantan dizajn, uspjeh je bio zagarantovan.

Dizajn

Dok se druga generacija ovog modela i nije baš proslavila originalnošću, koja je trebala biti na tragu prve generacije, redizajnirana verzija nas podsjeća da štih Twinga nije izgubljen. Naravno, najveća novost odnosi se na prednji dio automobila, koji je u potpunosti nov, te se teško može povući paralela sa originalnim izgledom druge generacije. Novost su prednja svjetla, koja su drugačijeg oblika, nešto veća značka Renaulta, koja se sada nalazi na crnoj podlozi prefarbanoj klavir lakom. Upravo ta podloga povezuje dva fara, pa Twingo izgleda kao da ima širok osmijeh. Novina su i svjetla za maglu smještena na gornjim uglovima maske hladnjaka, koja također služe i kao dnevna svjetla. U njima se nalaze i poziciona svjetla, dok ostatak prednjeg dijela čini mrežasta maska hladnjaka, koja nas treba podsjetiti na Gordini modele. Novost je i da pokazivači pravca nisu više integrirani u prednje farove, nego se nalaze u donjim uglovima prednjeg odbojnika. Stražnji kraj nije doživio veće izmjene, a jedina novost je grafika stražnjih svjetala, kao i dodatna svjetla na poklopcu prtljažnika. Upravo su na tu poziciju dizajneri sada postavili svjetla za vožnju unatrag. Nekima se ovaj detalj sviđa, a nekima ne, međutim, ono što je sigurno jeste da je sada vožnja noću unatrag mnogo lakša, te ovaj detalj ima svoju praktičnu namjenu. Sve u svemu, Twingo sada izgleda mnogo privlačnije te će ove kozmetičke promjene privući mnogo novih kupaca.

Enterijer

Malo ko je ostao ravnodušan na enterijer prve generacije Twinga, koji je za taj period bio jednostavan, ali u isto vrijeme razigran. Zato i nije čudno što je izgled enterijera druge generacije na tragu prve, te ni u redizajniranom modelu enterijer nije pretrpio značajnije promjene. Instrument tabla je izvedena iz jedne plastične plohe, brzinomjer je digitalni i veoma je pregledan, te ne odvlači pažnju vozaču. Trokraki volan kao da je malo predimenzioniran za ovu klasu, ali zato odlično leži u ruci. Na njemu su komande tempomata, dok su iza volana, tradicionalno kod Renaulta, smještene komande audio uređaja. Audio uređaj je smješten na centralnom grebenu, dok su iznad njega komande ventilacije, koje jako liče na one iz prve generacije. Ispod audio uređaja nalaze se prostor za boce i prenosivu pepeljaru. Ipak, iz praktičnog iskustva, vrlo je teško uglaviti bocu od pola litre na to mjesto, fali još nekoliko centimetara da bi boca mogla normalno stajati. Ispred volana se nalazi mali pretinac za sitnice, dok su dodatni pretinci smješteni u vratima i u  bočnim plastičnim oblogama na stražnjim sjedištima.

Ono što fali ovom paketu opreme jeste obrtomjer, a iako se radi o motoru manje zapremine sa kojim je lako naći zajednički jezik, ipak je danas obrtomjer standard na skoro svim modelima automobila, te je pomalo čudno da ga u ovom Twingu nema. Međutim, na raspolaganju imate tempomat koji ćete rijetko koristiti. Kupcima je također na raspolaganju i biranje boje određenih detalja enterijera, poput prekidača i otvora ventilacije. Što se tiče prostora u unutrašnjosti, on ipak nije na nivou prve generacije, ali je sasvim dovoljan. Na prednjim sjedištima ima jako puno mjesta na svim stranama, a ovdje vam neće smetati suvozač, kao što je to slučaj sa nekim automobila ove klase. Stražnja sjedišta imaju dovoljno prostora, pa su čak dovoljna i za duža putovanja, ali jedino za osobe manjeg rasta. Evidentno je da nedostaje opcija pomjeranja stražnjih sjedišta, radi dobijanja dodatnog prostora u prtljažniku ili na stražnjoj klupi, što je doplata u paketu opreme Dynamique. Inače, zapremina prtljažnika ovog modela iznosi 285 litara, dok se preklapanjem stražnje klupe zapremina penje na 985 litara. Još jedna zamjerka odnosi se na to što u prtljažniku nema osvjetljenja.

Motor i performanse

Testni model dolazio je sa 1.2 16V motorom jačine 75 KS i 107 Nm obrtnog momenta. Ovaj stari znanac pokreće mnoge modele Renault-Nissan grupacije, a odlikuju ga solidne perfomanse i mala potrošnja. Pošto je Twingo prije svega gradski automobil, smatramo da je ovaj motor dovoljan za njegove gradske potrebe. Pritom će vas prosječna potrošnja lijepo iznenaditi, pogotovo ona na otvorenoj cesti, koja se kretala između četiri i 4,5 litra bezolovnog benzina. Prosjek u gradskim uslovima vožnje raste za dva litra, ali i to je odličan rezultat za ovu klasu. Ukoliko nekoga interesuje, ubrzanje sa ovim motorom do 100 kilometara na sat iznosi više od 12 sekundi.

Twingo se u vožnji ponaša jako dobro, a njegovo prirodno stanište je grad, gdje je manevracija sa ovim modelom veoma lagana. Zbog toga što je mali lako je sa njim pronaći i parking mjesto, a zbog velikih staklenih površina i velikih bočnih retrovizora parkiranje je lagan proces. Ovjes nije toliko krut, što je idealno za gradske ceste, a ostali smo prijatno iznenađeni upijanjem poprečnih neravnina i udarnih rupa na cesti, jer u tim situacijama u kabinu dopire veoma slab zvuk sa ovjesa. Vožnja na otvorenoj cesti za Twingo također nije problem, a jedina zamjerka odnosi se na nešto viši položaj sjedenja vozača, ali i na to se brzo naviknete. Zanimljivo je i da prilikom dužih međugradskih tura vozač ne osjeća umor, što daje do znanja da je Twingo, bez obzira na svoje dimenzije, veoma udoban automobil. Na ravnim cestama, svojim performansama Twingo ne zaostaje puno za ostalima, čak ni sa upaljenom klimom, dok na brdovitim cestama traži česte promjene brzina, što i nije začuđujuće. Mjenjač je petostepeni i promjena brzina je jednostavna i precizna.

Oprema

Testni model dolazio je sa serijskom opremom Trend koja, između ostalog, ima ABS, zračne jastuke za vozača i suvozača, električne podizače stakala, pribor za pušače (pepeljara+upaljač), klimauređaj sa reciklažom zraka, utičnicu od 12V, automatsko paljenje kratkih svjetala, električni varijabilni servo upravljač podesiv po visini, centralno zaključavanje sa daljinskim upravljanjem, prednja svjetla za maglu, vozačevo sjedište podesivo po visini, ISOFIX sistem za dječiju sjedalicu (na suvozačevom i stražnjim sjedištima), radio MP3 sa kontrolama pri upravljaču + Bluetooth+ USB + AUX, kit za popravak gume, putni računar, tonirana stražnja stakla, bočne zračne jastuke, tempomat i limitator brzine…

Dodatna oprema

–          Metalik lak (837 KM)

Cijena: 15.499 KM