Categories
Novosti Sport

Audi odbranio titulu na 24 sata Le Mansa

Posada Audija sa brojem jedan trijumfovala je na 80. izdanju legendarne trke izdržljivosti 24 sasa Le Mansa i tako odbranila titulu od prošle godine. Ovo je 11. trijumf  Audija u posljednjih 13 godina. Pored toga što su pobijedili drugu godinu zaredom, oni su ispisali nove stranice historije, pošto su do trijumfa došli u hibridnom dizel modelu R18. Drugo mjesto, sa zaostatkom od jednog kruga zauzeli su rekorder po broju pobjeda u Le Manu Tom Kristensen, Škot Alan McNish i Italijan Rinaldo Capelo, dok su se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našli Britanac Oliver Jarvis, Marco Bonanomi iz Italije i Nijemac Mike Rockenfeller.

Pobjednici ovogodišnje utrkes tartovali su sa pol pozicije i u vodstvu su se nalazili gotovo sve vrijeme. Jedino je posada Audija sa brojem dva, koja je kroz cilj prošla kao druga, uspjela da im priprijeti, pošto je u nekim trenucima razlika bila tek desetak sekundi, a trka je riješena na nešto više od dva sata prije kraja utrke, kada je Allan McNish udario u zaštitnu ogradu, pa je njegova posada ostala bez šanse za pobjedu, ali se na kraju domogla podijuma.

Za glavnog konkurenta Audija u Le Mansu smatrana je Toyota, ali nijedna od dvije posade te ekipe nije uspjela da se domogne cilja. U boljoj poziciji je bila posada sa brojem sedam, ali je zbog kvara na motoru utrka za njih bila gotova još prije polovine. Druga posada utrku je završila nešto ranije, nakon spektakularnog udesa Anthonyija Davidsona, koji je iz njega izašao sa prelomom dva rebra.