Categories
Novosti Vijesti BiH

Chevrolet Camaro V8 zvanično na bh. tržištu

Danas je u prostorima kompanije AC Berlijeta predstavljena prava američka ikona, koju smo, napokon, zvanično dočekali na bh. cestama. Naravno, radi se o modelu Chevrolet Camaro V8, jednom od automobila koji je obilježio automobilsku historiju. Ovaj model se domaćim kupcima nudi u dvije varijante, a to su kupe i kabriolet.

“Velika čast i zadovoljstvo nam je predstaviti vam jednu pravu američku ikonu, koju konačno i građani naše države mogu iskusiti i to samo u AC Berlijeta koja je jedini ovlašteni distributer i serviser Chevrolet Camara za BiH. Nakon četiri uspješne generacije Camara, proizvodnja je stala 2002. godine. Gotovo sedam godina kasnije u SAD-u je predstavljena dugoočekivana peta generacija Camara. Danas je ovaj legendarni sportski automobil sa svojim atraktivnim dizajnom i snažnim 6,2-litarskim V8 motorom s 432 KS dospio i na europsko tlo. Evropski Camaro sličan je po sadržaju modelu SS koji je ponuđen na sjevernoameričkom tržištu. Novi model, prvi za Evropu, dolazi s posve novim FE4 ovjesom razvijenim posebno za ovo tržište. Ovaj ovjes karakterizira povećanje čvrstoće i bočne stabilnosti koje znatno povećava performanse i upravljivost pri velikim brzinama. Naglasio bih i to da je cijena modela prilagođena tržištu BiH i kreće se već od 83.900 KM što je i najmanja cijena u cijeloj Evropi”, rekao je Mahir Zečević sa odjela Chevroleta kompanije AC Berlijeta.

Inače, Chevrolet Camaro pod haubom krije 6,2-litarski V8 motor sa 432 KS koji daje 569 Nm okretnog momenta pri 4.600 okretaja u minuti. U verziji sa ručnim mjenjačem, do 100 kilometara na sat mu treba 5,2 sekunde za kupe i 5,4 sekunde za kabrio-verziju. Verzija sa automatskim mjenjačem nudi 405 KS i 556 Nm pri 4.300 obrtaja u minuti, te do 100 kilometara na sat dolazi za 5,4 sekunde, a kabriolet za dodatne 0,2 sekunde. Najveća brzina Camara je 250 kilometara na sat.