Categories
Novosti Tehnika

Novi Audi A8 je prvi automobil sa felgama od stakloplastike

2015-audi-a8_100439903_mI dok se to nekom ranije činilo nemogućim, izgleda da ćemo uskoro na novim automobilima imati felge od plastike. Dobro, nije to obična plastika, nego ojačana stakloplastika, koju već šest godina razvija i ispituje kompanija Lacks Wheel Trim System. Naime, ljudi iz ove kompanije su otkrili da je ulaganje u ojačanu stakloplastiku odlična stvar i da se taj materijal može koristiti za izradu automobilskih felgi.

Prvi serijski automobili sa ovakvim felgama jeste nova verzija Audija A8, koji je nedavno predstavljen na salonu automobila u Frankfurtu. Radi se o felgama sa posebnom vrstom polimera, a imat će sjaj i izgled metala, te će stoga teško biti primjetiti pravu razliku u odnosu na felge napravljene od nekog metala.

Glavna prednost u odnosu na felge od metala nalazi se u manjoj masi, što se otprilike kreće 17 kilograma po vozilu, a to će sigurno smanjiti potrošnju goriva i poboljšati performanse vozila,  dok će posebna konstrukcija povećati upravljivost vozila i udobnost vožnje.