Categories
Alfa Romeo Novosti

Alfa Romeo i malo drugačiji način izlaženja iz krize

CaptureIako se o tome ne priča mnogo nije tajna da slavni talijanski brand Alfa Romeo proživljava tešku krizu, toliko ozbiljnu, da možemo slobodno reći i egzistencijalnu. Dovoljno je samo pogledati par činjenica kakva je recimo da je 159 završila svoj životni vijek i izašla iz proizvodnje prije nego se pojavio njen nasljednjik,  o kojem čujemo da dolazi uskoro, iz godine u godinu, kao da polako postaje mit. Mit je i Mito kojeg kada sretnemo na ulici okrećemo se kao da se radi o kakvom Ferrariju, ako ništa drugo, isto su rijetka pojava. Ništa drugačije nije ni sa Giullietom, a činjenica je da su samo ta dva modela zapravo i jedino što se u salonu Alfa Romea može kupiti.

I onda kao dar sa neba dođe dvosjed 4C koji ostavlja bez teksta svakoga ko mu se približi a kamoli sjedne za volan i provoza. Valjda je to jedini brend na svijetu koji izlaz iz krize ne vidi u električnim, porodičnim monovolumenima, malim gradskim “ja tebi, ti meni” platformerima, ponudama doživotne garancije sa trillion kilometara. Pojam izlaska iz ekonomsko-egzistencijalne krize Alfa Romeo vidi u dvosjedu od karbon-fibera koji se proizvodi u Maseratijevoj fabrici, kojem je valjda jedini zadatak da vam svojim ničim potpomognutim upravljanjem, nabaci osmijeh na lice. Zato je Alfa Romeo mitološki, poseban brend, zato je “Cuore sportivo”. Mamma mia che Bella macchina!

 

Chris Harris (EVO Magazine):

 

Autocar.co.UK:

 

Giancarlo Fisichella:

http://www.youtube.com/watch?v=MCRG45VvKq0

 

Tehničke specifikacije:

Klasa: kupe, dvosjed

Šasija: karbon-fiber monokok sa prednjim i zadnjim deformabilnim zonama od aluminija, nazad hibridna konstrukcija čelika i aluminija.

Težina: 895 Kg – prazan

Dimenzije d/š/v:  3.989mm/ 2.090mm/ 1.183mm, međuosovinsko rastojanje 2.380mm

Motor: Aluminijski turbo četverocilindraš 1750 ccm, 240KS/6000 rpm, 350Nm

Mjenjač: TCT poluautomatski sa dvije lamele – “flappy pedal”

Ovjes: Dvostruka poprečna ramena naprijed, nazad McPherson

Ubrzanje od 0-100Km/h:  4,5 sec, bočno ubrzanje 1,1G

Maksimalna brzina: 258 Km/h

Raspodjela težine: naprijed : nazad = 40 : 60

 

 

 

 

 

11 replies on “Alfa Romeo i malo drugačiji način izlaženja iz krize”

Comments are closed.