Categories
Noviteti Novosti

VW Golf 7 R sa 300 KS

volkswagen-golf-r-2014-001I evo nam najjačeg Golfa do sada, modela R. Po prvi put, barem serijski, Golf dobija 300 KS iz 2.0 TSI motora. Ovo je dokaz da se VW ozbiljno planira uhvatiti u koštac sa konkurencijom, u vidu jakih kompakt modela, poput Focusa RS i Opel Astre GTC.

Osim 300 KS VW Golf R raspolaže i sa 380 Nm obrtnog momenta, a kupcima su na raspolaganju šestobrzinski ručni mjenjač (5,3 sekunde do 100 kilometara na sat) i DSG  mjenjač (4,9 sekundi do 100 kilometara na sat). Opcija je i 4-Motion pogon putem Haldex spojke pete generacije, kao i XDS blokada diferencijala. Zatim, kupci mogu naručiti i  opcionalni DCC, adaptivno podešavanje ovjesa sa opcijama Eco, Normal, Individual i Race, u kome je ovjes još čvršći, odziv na gas bolji, a DSG još i brži.

Inače, maksimalna brzina ovog modela je ograničena na 250 kilometara na sat. Što se tiče potrošnje, VW kaže da je novi R 18 posto efikasniji, pa su u testovima uspjeli imati prosječnu potrošnju od 7,1 litara, a sa DSG mjenjačem i 6,9 litara na stotinu pređenih kilometara.

Golf R će svoju premijeru imati u Frankfurtu, cijena se još ne zna, ali sumnjamo da će biti jeftiniji od svog prethodnika.

[wzslider autoplay=”true”]

 

 

 

One reply on “VW Golf 7 R sa 300 KS”

Comments are closed.