Categories
Novosti Tehnika

Opelov 1.0 SIDI turbobenzinac spreman za ekspolataciju

8493612491856133731Jednolitarski turbobenzinski motor nije samo ekološki, već predstavlja novu prekretnicu u pogledu rafiniranosti trocilindarskih motora, sa karakteristikama vezanim za buku i vibracije superiornim u odnosu na četvorocilindarske jedinice.

Razvijajući 85 kW/115 ks, ovaj mali motor donosi i visok donji obrtni momenat od 166 Nm, skroz od 1.800 do 4.700 rpm, iako je male veličine. Jednolitarski SIDI (Spark Ignition Direct Injection) turbo motor generiše više obrtnog momenta tokom čitavog rada nego neki drugi jednako snažni motori sa većom zapreminom, dok je ekonomičnost u potrošnji goriva poboljšana za 20 posto u odnosu na Opelov aktuelni 1,6-litarski atmosferski motor.

Jednolitarski turbo motor sa 12 ventila, koji treba da bude lansiran sljedeće godine u modelu Adam sa novim šestostepenim mjenjačem, je prvi u novoj, modularnoj porodici trocilindarskih i četvorocilindarskih benzinskih motora u klasi do 1,6 litara. Vrhunske tehnologije kao što su direktno ubrizgavanje, konstantno varijabilno otvaranje ventila, i lagani aluminijumski blok motora, su glavni činioci efikasnosti. Opel od nove linije motora očekuje impresivnu uštedu goriva i emisiju CO2 koja će biti znatno niža od 100g/km.

„Tokom rada na ovom malom motoru, ne samo da smo htjeli da minimalizujemo potrošnju goriva i emisiju CO2, već smo željeli da pokažemo da trocilindarski motori mogu biti jednako prefinjeni kao četvorocilindarski i oni sa više cilindara“, kaže Mattihas Alt, glavni inženjer u Opelu zadužen za male benzinske motore.

„Na samom izvoru smo se borili sa problemima vezanim za ravnotežu, buku i vibracije, tipične za konvencionalne trocilindarske motore, i uvereni smo da će kupci biti prijatno iznenađeni rezultatima. Ovo je jedan veoma živahan i prefinjen trocilindarski motor koji ne pristaje na kompromise kada je u pitanju zabava tokom vožnje“, dodaje Alt.