Categories
Novosti

Novi pad prodaje automobila u Njemačkoj i Francuskoj

new-car-salesU Njemačkoj je u junu registrovano 4,7 posto manje novih automobila nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su najnoviji zvanični podaci. Ukupno je u prošlom mjesecu registrovano 282.913 novih automobila, saopštili su iz agencije KBA. Tokom prvih šest mjeseci ove godine u Njemačkoj je registrovano 1.503.000 novih automobila, što je 8,1 posto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je ova agencija.

Cijela evropska automobilska industrija je teško pogođena finansijskom krizom kao i posljedicama dužničke krize u eurozoni, pa je tako u prvoj polovini godine prodaja novih automobila u Francuskoj opala je za 11,3 posto, na 930.320 automobila, a francuski proizvođači ostvarili su lošije rezultate nego inozemni brendovi. Ističe se da je prodaja PSA (Peugeot-Citroen) grupe posebno potonula i to za čak 14,3 posto u prvoj polovini ove godine.

PSA grupa je u procesu restrukturiranja, a krajem juna pojavile su se glasine da će američki gigant, General Motors, preuzeti kontrolu nad kompanijom. Što se tiče Renaulta, prodaja vozila ove marke opala je za 8,1 posto u prvih šest mjeseci 2013. godine.