Categories
Novosti Sport Uncategorized

„If i had a tail“…

Dok čekamo utrku 24h Le Mansa baciti ćemo pogled na neke od legendarnih „Longtail“ čudovišta kroz historiju:

 

1955 Jaguar XKD Long Nose D-Type 

Jaguar D-type 1955

Danas se moderni longtail automobili – bolidi razvijaju na sofisticiranim kompjuterskim programima potpomognuti hardverskom snagom servera veličine stambene kuće. Svako pomjeranje ili mijenjanje oblika krilca I za red veličine jednog milimetra ima svoj uticaj na potrošnju guma, goriva maksimalne brzine te se prave razne kalkulacije u zavisnosti šta se želi postići. Da li je 1955.g.  neko mogao praviti kalkulacije?? Dobro jeste  postojao digitron,  mogao se izvući korijen broja 282 bez po’ muke ali su se ovakve dizajnerske smjelosti radile po osjećaju naravno inžinjera koji su poznavali osnove aeronautike.  Malcolm Sayer dizajner ovog automobila je bio Adrian Newey svog vremena ali samo sa šestarom I lenjirom u ruci I možda nekim računarom u glavi? Pedesete su zlatne godine godine za Jaguar. Zlatne i na Le Mansu.

 

1978 Porsche 935/78 ‘Moby Dick’

3870966772_61532c74c2_z

Ostavit ćemo po strani naše mišljenje kako je Martini liverija na trkačim autima najljepša ikada. Ispod ove školjke se krije nekakav 911 to je sigurno. Porsche se ’70 tih furao na naprijed smještene motore što je i ovdje bio slučaj. Dominantno je pobijedio na Silverstoneu na pripremama za Le Mans no ’78 Renault je imao drugačije planove. Moby Dick  je bio ubjedljivo najbrži na pravcu Mulsanne postizavši 378 Km/h. Pravi aerodinamički biser rekli bi.

 

1962 Ferrari 250 GT SWB ‘Breadvan’

Ferrari-250-GT-Breadvan-Side1

Zanimljiva priča stoji iza ovog modela. Veliki Enzo Ferrari poznat i kao svojevrsni ters, iz ko zna kojih razloga izostavio je sa liste vozača za 1962.godinu stanovitog Giovanija Volpija sina lokalnog bogataša. Izrevoltiran ovakvom odlukom bogatašić je otkupio jedan od GTO modela te uposlio njemačkog inžinjera živopisnog imena Wunibald Kamm,  zahtijevajući da se napravi brži auto od onoga sa kojim se utrkivao Enzo. I bio je brži, ali ne I pouzdaniji, nije uspio završiti utrku, karma je još jednom bila na strani Enza. Dizajn ? Reći ćemo da od tada Nijemci više ne dizajniraju italijanske automobile.

 

1978 Renault Alpine A442B

img1

Jedna činjenica stoji a ta je da se Francuzima “ne da” u Le Mansu. Kada bacite pogled na listu pobjednika proći ce mnogo redova od godine 2009 kada je Peugeot teškom mukom uspio. Pogled će vam padati sve do 1978 kada pročitamo ime Renault Alpine. Pripremajući se za ulazak u Formulu 1 Renault je sve svoje resurse prebacio na Le Mans. Napravili su dobar prototip no nisu uspjevali završiti utrke ‘76 I ’77, redovito su se kvarile sve posade uvijek negdje oko zore. ’78 su došli sa prošlogodišnjim bolidom 442 koji je bio u revidovanoj verziji dakle 442B te novim 443. Porsche je došao sa več pomenutim Moby Dickom I zauzeo prvih osam mjesta na startu. Ipak u 443 je bio najbrži auto na stazi kako je utrka odmicala ali su se pokvarila objema posadama, pogađate kada, u zoru. na stazi je ostao samo 442B sa poluotvorenim kokpitom koji se pregrijavao do iznemoglosti njegovih vozača i svi su čekali kad će i on nestati u oblaku dima.  No Renault je imao vrhunske vozače te godine, naročito u vidu Didiera Pironija koji je kasnije pobjeđivao za Ferrari u F1. Uspjeli su na kraju pobjediti sa prošlogodišnjim bolidom  u jednoj od nadramatičnijih utrka ikada na LeMansu. Pobjeđen je neprikosnoveni Porsche koji je godinama dominirao prije a i poslije ’78. i svi su vidjeli da su i Švabe sačinjeni od krvi i mesa. Oborena je prosječna brzina kruga utrke a Francuzi ispisali svoju automobilističku historiju zlatnim slovima. Konačno su pobijedili na Le Mansu.

 

1971 Porsche 917/20 – the ‘Pink Pig’

1971_Porsche_917-20_Pink_pig_003_5283

Sumnjamo da je bio zabranjem u zemljama Bliskog istoka, tada su se tamo održavale utrke Kamilama u najboljem slučaju. Nešto zapadnije harao je ovaj model. Porsche 917 long tail. Tata svih longtail vozila. Motor je bio flat 12 cilindrični sa 600KS. A morao je biti s obzirom da je aerodinamika bila očajna. Prisjetimo se Jaguara I dizajniranja “ po osjećaju” tako nekako je I ovdje bio slučaj. Ipak Porsche je imao još asova u rukavu, bio je ultra lagan. Šasija se sastojala od titanijumskih cjevastih nosača, ručica mjenjača od plastike sve kako bi se uštedjelo na težini. Bezobrazno je dominirao ’70 I ‘71 godine.

 

1982 Lancia LC1

lancia-lc1-good-2012

Ponovo Martini liverija ovaj put u vidu Lancije LC1 pogonjena smiješnim 1.4 litarskim turbo motorom dizajniran isključivo po pravlima za tu godinu kada je u modi bio “downsizing” kao što je  i danas. Njegov potomak LC2 je bio strašna Lancia Beta sa Ferrarijevim V8 motorom. Kada je nastupio na Le Mansu, kvalifikovao se među prvih šest no čak prije slijedećeg dana ispali su iz utrke. Jasno je da perolakoj kategoriji nikada nije mjesto na Le Mansu. “Designed by the wind” ,čistokrvni prototip, dobro, i opet ta Martini liverija.

 

1979 Group 5 BMW/March M1 

s1_1

Vjerovatno najpopularnija igračka svih vremena u vidu automobila koja se mogla kupiti – BMW M1. Zanimljivo je da je do danas to jedini BMW sa središnje smještenim motorom a i njega nije proizveo BMW već Lamborghini. Cestovnu verziju, jer su pravila nalagala tada da se u takmičenju grupe 4 I 5 morao imati određeni broj auta u slobodnoj prodaji. Britanski racing tim March vidio je u M jedinici potencijal za Le Mans te se bacio na posao oko modifikacija. No bili su opsjednuti izgleda samo repom automobila, produžimo ga za 20cm, bolje za 40. Ma neka bude duži 60cm… Nije sve u veličini, 1979 se nisu uopšte uspjeli kvalifikovati za utrku, doživjeli su fijasko. Utrkivali su se i ’80 tih bez naročitog uspjeha. Kasnije je Sauber  team uzeo M1 i počeo sve od nule, i bili su dosta bolji. Automobil koji je imao rekli bismo neiskorišten talenat. No izgledao je prokleto dobro zar ne?

 

2003 Bentley Speed 8

21191-bentley-speed-8-2003-bentley-speed-8-2003-photo-07-car-in-pictures_1280x720

Za kratko je oduzeo slavu Audiju i bar jednu godinu (2003) prekinuo dominaciju. Sve ovo se desilo a da se ustvari nije baš tako desilo. Audi se nije takmičio 2003 godine. To ipak ne može oduzeti čast Bentleyevoj trogodišnjoj kampanji u LeMansu, jer se već u njihovoj prvoj godini nastupa 2001 vidjelo da imaju nešto za pokazati I da nisu tu samo da bi pokazali da britanska auto industrija nije mrtva, iako ih je na LeMans doveo niko drugi do VW.

Gotovo bez konkurencije prvo I drugo mjesto na podijumu bila je šesta pobjeda Bentleya na Le Mansu s tim da su ranijih pet zabilježeni na samom začetku ovog takmičenja. Porsche je tu neprikosnoven koji je od pobjede 1970.g. sa modelom 917 zabilježio 18 pobjeda dok ih Audi ima 11. Medjutim malo ko sumnja da ove godine neće biti i12. Što se tiče Bentleya Speed 8, u “British green” boji, čistokrvni Longtail, za postera.