Categories
Novosti Vijesti BiH

Renault noviteti i nešto mediteranskog sunca

Imali smo priliku i čast da prisustvujemo prezentaciji Renaultovih novih modela sada dostupnih i na našem tržištu. Renault Captur, Scenic Xmod, Clio Grandtour te Grand Scenic bili su zvijezde jednodnevnog izleta u osunčanijem dijelu naše domovine i kao svojevrsni vijesnici ljeta nadamo se nagovijestili svijetliju budućnost.

DSC_0935

Renault Captur je baziran na platformi novog Clija IV, te predstavlja crossover pozicioniran između Clia i još uvijek aktuelnog Meganea. Ponuda benzinskih i dizelskih motora uključuje posljednja dostignuća Renault tehnologije, a posebna je pažnja posvećena smanjenju potrošnje i štetnih emisija. U ponudi benzinskih motora tu su Energy TCe 90 (tri cilindra ukupno 0,9l) i TCe 120 EDC (četiri cilindra, 1,2l), dostupan s mjenjačem sa dvostrukom lamelom (EDC, Efficient Dual Clutch). Dizelski agregat, Energy dCi 90 troši samo 3,7 litara/100 km i u atmosferu ispušta samo 96 g CO2 po kilometru, što su itekako male vrijednosti za ovu klasu automobila.

DSC_0961

Novi Renaultov crossover je u posljednjim EuroNCAP testiranjima ostvario maksimalan rezultat od pet zvjezdica i to u strožijem režimu testova. Renault se već odavno predstavlja kao proizvođač automobila sa vrhunskom pasivnom i aktivnom sigurnošću gdje nerijetko pomjera granice sa svojim novitetima, pa tako da ovaj podatak ne iznenađuje. Ovo je do sada 15. model Renaulta sa maksimalnim brojem zvijezdica.

[wzslider]

Mi smo imali priliku probati model sa već dobro poznatim dizelom zapremine 1,5l sa 90KS. Iako snaga na papiru ne zvuči ohrabrujuće u praksi je to potpuno druga priča. Motor krasi izuzetna uglađenost i mirnoća rada te naglašena linearnost razvijanja snage pa tako da u preticanje možete kretati i na nižim obrtajima motora. Dostupan je takodjer i ECO mod vožnje koji je koncipiran tako da mijenja režim rada motora i smjese goriva, gubitak na snazi iznosi oko 10-15%. Ovaj dodatak može biti jako koristan u režimu spore vožnje u koloni gradskih gužvi gdje se spušta prosječna potrošnja, no u standardoj vožnji na otvorenoj cesti ga ne bismo preporučili obzirom da smo više puta bacili pogled u retrovizor misleći da nam je zakačena kamp prikolica a svakako natjerati ovaj motor u potrošnju iznad 6l predstavlja nemoguću misiju. Ovjes je nešto tvrđe podešen tako da se osjete neravnine na cesti no uzvraća dinamikom vožnje koja ne pati obzirom na nešto povišenu konstrukciju vozila, koja je također dobro došla obzirom na već poznate kvalitete naših cesta.

3

Captura odlikuje i mogućnost personalizacije kao što su dvobojna karoserija i alu naplaci, različite boje detalja u unutrašnjosti, perive presvlake  itd.

Cijene Renault Captura u BiH startaju od 25.881 KM do registracije za model Authentique TCe 90 Start&Stop. Do kraja godine Renault bi bio zadovoljan sa prodajom od oko 50 primjeraka modela Captur.

 

Novi Renault Clio Grandtour zadržao je  sve kvalitete standardnog modela sa pet vrata, od udobnosti i sigurnosti, preko raznolike ponude opcija za personalizaciju automobila, kako u enterijeru tako i u eksterijeru, do pristupačnih inovativnih tehnologija, kao što su kamera za vožnju unazad, ulazak u vozilo bez upotrebe ključa, R-Sound aplikacija, Bass Reflex audio sistem, te R-Link – integrisani touchscreen tablet za internet komunikaciju itd. Lista je zaista dugačka.  Clio IV Grandtour bez problema zadovoljava sve porodične potrebe sa prtljažnikom osnovne zapremine od 443 litre, koja segmentnim preklapanjem raste na čitavih 1.380 litara,. Uz to, preklapanjem suvozačevog sjedišta, omogućen je prevoz predmeta ukupne dužine od 2,48 metara.

15

Ponuda motora preuzeta je od standardnog Clija i podrazumijeva sposobne i štedljive pogonske jedinice, koje obećavaju mnogo zabave u vožnji. To su 1.2 16V benzinac sa 75 KS, zatim 0,9-litarski TCe benzinac sa 90 KS, te 1,5-litarski dCi dizelaš u izvedbama sa 75 i 90 KS. Posebnu pažnju plijeni 0,9-litarski trocilindarski turbobenzinac, koji se ističe naprednim performansama uz prosjek potrošnje od svega 4,5 litara na 100 km, dok je dCi dizelaš sa 90 KS sa prosječnu potrošnju od tek 3,6 litara istinski štedljivac.

[wzslider]

Cijene u BiH startaju već od 20.999 KM sa PDV-om. Za tu cijenu dobija se model sa 1,2-litarskim 16V benzincem sa 75 KS sa Authentique opremom (ABS, ESP, pomoć pri kretanju na uzbrdici, LED dnevna svjetla, tempomat, električni prozori i retrovizori, prednji i bočni zračni jastuci, putni kompjuter) i dodatnim paketom Cool, koji donosi još i klima uređaj i Radio MP3 sa AUX, Bluetooth i USB konekcijom.

 

Pored Captura iz Renaulta nam stiže još jedan zanimljiv crossover – Scenic Xmod. Svojim robusnim izgledom koketira sa SUV segmentom vozila, sa novim 1,6l TCe 130 benzincem i inovativnom Extended Grip kontrolom trakcije, ovaj će model upotpuniti ponudu francuskog MPV-a, vodećeg u svojoj klasi.

2 (2)

 

U unutrašnjosti također vlada robusna atmosfera, zahvaljujući velikoj centralnoj konzoli na kojoj je smještena kontrola Extended Grip kontrole trakcije, te komande multimedijalnog sistema, dok gornjim dijelom dominira TFT digitalni displej kao dio R-Link multimedijalnog sistema. Uz sve navedeno zadržane su praktične vrijednosti standardnog Scenica, poput prtljažnika zapremine 555 litara i čak 70 litara ukupnog prostora u pretincima.
Kada su u pitanju “klasični” Scenic modeli, oni su osim novog izgleda, oplemenjeni i posljednjim dostignućima kada su u pitanju Energy pogonski agregati. Simbol Renaultovog konstruktorskog znanja, najnoviji motor iz palete ENERGY – TCe 130 – izuzetno je tih i dinamičan, te nudi istinski užitak u vožnji, dok obrtni moment od 205 Nm omogućava glatka i ugodna ubrzanja, a sve to prati potrošnja od od 6,2/100 km (6,4 l za Grand Scénic ). Obnovu zaokružuju Bose audio sistem, te R-Link multimedijalni sistem.

2 (9)

Našu pažnju itekako je izazvao Grand Scenic kojeg smo imali priliku probati na prezentaciji. Ako postoji premium segment u klasi MPV vozila onda se ovaj model zasigurno bori za mjesto na tronu. Oduševio nas je kvalitetom vožnje i izradom materijala u unutrašnjosti. S vremena na vrijeme su se mogle čuti pritužbe na kvalitet plastike u pojedinim Renaultovim modelima, ovdje definitivno kritičarima usta ostaju zatvorena ili možda bolje reći širom otvorena kada se nadju u zaista ugodnom enterijeru ovog porodičnog automobila. Krasi ga izuzetna preglednost kako sa vozačke pozicije tako i sa ostalih sjedećih mjesta, ugodna sjedišta i zavidni kvalitet materijala u unutrašnjosti. Već poznata krilatica udobnosti francuskih automobila je sad redefinirana. Ovaj put udobnost ne kompromituje osjećaj upravljivosti na volanu te u svakom trenutku imate povratnu informaciju gripa sa ceste. Poprečne neravnine sa lakoćom upija te imate osjećaj da se radi o nekakvom zračnom ovjesu a ne klasičnom sa oprugama i amortizerima. Sve ovo je ukomponovano sa zaista odličnim i usudit ćemo se reći jednim od najboljih dizelskih motora “manje” zapremine na tržištu, koji sa zapreminom od 1,6l raspolaže sa 130KS. Podsjetit ćemo da će ovaj motor da se ugrađuje u Mercedes C klase što dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Izuzetna uglađenost i linearnost snage dostupne već od najnižih obrtaja sa lakoćom se nosi sa automobilom ove veličine te pokazuje da “downsizing” moda uz naprednu tehnologiju zaista ima smisla.

Cijene u BiH redizajniranog  Scenica i Grand Scenica startaju od 26.999 KM (Authentique 1.6 16v) odnosno 28.399 KM (Expression 1.6 16v) za Grand Scenic sa pet sjedišta, dok doplata za treći red sjedišta iznosi 1.030 KM. Novi Scenic Xmod starta sa cijenom od 28.899 KM (Expression 1.6 16v).

 

Pogledajte galeriju fotografija koja makar malo dočarava atmosferu sa prezentacije u etno selu “Herceg”:

[wzslider]