Categories
Novosti

Maseratijev dizel motor u koprodukciji sa Ferarijem ?

2014-Maserati-3[3]Kako je nedavno objavljeno nadolazeći model Maseratija za 2014 Gibli biće opremljen V6 dizel motorom što je svojevrsni presedan kad je ova marka u pitanju. Detalji oko ovog motora još ostaju nepoznati, tako da je ostalo mjesta za špekulacije oko osnove za ovaj motor. Poznato je da Fiat i Chrysler dijele V6 dizel izradjen od italijanske tvrke “VM Motori” s.p.a. specijalizovane za izradu dizel motora. Taj motor pogoni Grand Cherokee, Lanciju Themu i Chrysler 300, ali će biti možda nedovoljno rafiniran za premium brand kakav je Maserati.

 

 

Procjenjuje se da se uz novi V6 turbo benzinac koji će koristiti i Alfa Romeo, razvija i V6 dizel uz pomoć Ferrarija, te da će se oba proizvoditi u Maranellu. Ferrari i dizel ? Mora da je neka šala, ali kako postoji dosta sličnosti sa benziskim motorom u tehnologiji direktnog ubrizgavanja goriva i turbo prednabijanja zraka nema razloga da Ferrari ne preuzme dirigentsku palicu nad razvojem.

Ostaje samo nepoznanica da li se ovaj motor razvija od početka ili koristi bazu VM Motori koji će se kasnije naći i u SUV modelu Levante te u Quattroporteu.