Categories
Novosti

EuroNCAP proglasio najsigurnije automobile po klasama

euroncap lancia voyagerTokom prošle godine, organizacija Euro NCAP je objavila rezultate 36 crash testova novih automobila sa evropskog tržišta. Od tog broja, šest osvajača maksimalnih pet zvjezdica se posebno istaklo po pitanju zaštite odraslih putnika, zaštite djece, sigurnosti pješaka i po opremljenosti sistemima pomoći vozaču. Najbolji automobili po kategorijama, u testiranjima Euro NCAP-a za 2012 su:
– mali automobili: Renault Clio
– kompaktni porodični automobili: Volvo V40
– kompaktni monovolumen: Ford B-Max i Fiat 500L
– kompaktni SUV: Ford Kuga
– veliki SUV: Hyundai Santa Fe
– veliki porodični automobil: BMW serije 3
– poslovni/porodični kombi: Ford Transit

Euro NCAP posebno naglašava da je Volvo V40 osvojio najveći ukupni rezultat od bilo kog automobila koji je testirala ova organizacija. Ukupno, 26 automobila je osvojilo maksimalnih 5 zvjezdica, jedan je osvojio 4 zvjezdice, a osam ih je ostvarilo rezultat od 3 zjvezdice. Napominje se i da su najlošiji rezultat tokom testiranja u 2012. osvojili Jeep Compass i Renault Trafic, oba modela uz tek dvije zvjezdice.

Po prvi put, tokom 2012. Euro NCAP je objavio rezultate uporednih testova u kategoriji popularnih poslovno/porodičnih kombi vozila. Jedino Ford Transit je u toj konkurenciji osvojio maksimalni broj zvjezdica.