Categories
Novosti Tehnika

Bluetooth podešavanje sjedišta iz Faurecie

faureciabtseatFaurecia, najveći svjetski proizvođač automobilskih dijelova prve ugradnje, predstavila je prototip sjedišta upravljanog putem Bluetootha. Eksperimentalno luksuzno sjedište nazvano La-Z-Boy opremljeno je mogućnošću podešavanja u 12 smjerova te ima Bluetooth podršku kao dio sustava SmartFit kojim se namjerava postići optimalan položaj sjedenja te pravilan raspored opterećenja određenih dijelova tijela.

Osnovu priče predstavlja aplikacija napravljena za pametne telefone s Androidom, u koju se unose podaci poput visine, težine i spola. Uz to, u aplikaciju se unose i fotografije tijela, a uz pomoć akcelerometra mobilnog uređaja mjeri se doseg ruke. Kada aplikacija odradi sve potrebne kalkulacije, podaci se putem Bluetooth veze prenose sjedištu koje se postavlja u idealan položaj za tijelo osobe čiji su podaci uneseni. S obzirom na Bluetooth podršku, sjedište je u mogućnosti automatski se podesiti kada prilazite vozilu, čime se zadržava mogućnost pohrane nekoliko različitih profila, za više vozača (putnika).

Faurecia namjerava komercijalizirati svoj novi sustav podešavanja kroz nekoliko godina, ali za sada nije potpuno jasno kako se to uklapa u projekat njihovih super-laganih sjedala.