Categories
Novosti

Toyota: Uspješna prodaja hibrida, ali i novi opoziv

I dok Toyota Motor Corporation saopštava da je kumulativna prodaja hibridnih vozila ove kompanije u Japanu dostigla 2,04 miliona primjeraka, zaključno sa 31. oktobrom ove godine, a da je  na svjetskom nivou, kumulativna prodaja Toyotinih hibridnih vozila (prvi put uvedenih 1997.) sada dostigla 4,60 miliona vozila, te da je a 1,02 miliona hibridnih vozila prodato od 1. januara do 31. oktobra ove godine, iz ove kompanije stižu nove najave o opozivu vozila.

Toyota će tako opozvati 2,77 miliona vozila širom svijeta zbog problema sa vodenom pumpom i upravljanjem, što je najnoviji udarac reputaciji kompanije, nakon niza ranijih povlačenja. Iako po ovom pitanju nisu prijavljene povrede niti nesreće, primljeno je oko 400 žalbi u Japanu zbog problema sa vodenom pumpom, kao i određeni broj žalbi u vezi sa problematičnim upravljanjem vozilima. Ovo je novi udarac ovoj poznatoj japanskoj kompaniji, nakon nedavnog povlačenja7,43 miliona vozila, uključujući popularne modele Camry i Corolla, zbog rizika od požara usljed kvara na električnim podizačima stakala.

Najnoviji opoziv obuhvata određeni broj vozila prozivedenih između avgusta 2000. i decembra 2011. godine u Japanu, kao i između 2000. i 2009. u inozemstvu, uključujući popularni hibrid Prius, na kom su primijećena oba kvara. Oko 1,5 miliona vozila obuhvaćenih opozivom prodato je u Japanu, a ostatak u širom svijeta, uključujući SAD i Evropu.