Categories
Novosti

Prodaja Toyote u Kini u padu

Prodaja japanskog proizvođača automobila Toyota u Kini potonula je u septembru, na mjesečnom nivou za 50 posto kao posljedica antijapanskih protesta izazvanih sporom oko teritorije. Japanski automobilski gigant, koji je najvjeća svjetska automobilska kompanija po broju prodatih automobila u prvoj polovini godine, prodao je u avgustu blizu 75.000 jedinica, a u septembru samo polovinu od tog broja. Portparol Toyote nije želio potvrditi ove podatke, navodeći da će zvanični podaci za septembarsku prodaju u Kini biti objavljeni u utorak.

Teritorijalni spor u vezi s ostrvom Senkaku u Istočnokineskom moru, koji kontroliše Japan ali Kina tvrdi da na njih ima pravo, značajno je pogodio trgovinu između dvije najveće azijske ekonomije. Japanske fabrike i preduzeća širom Kine su tokom septembra prekinule sa svojim poslovanjem u toj zemlji, usljed strahovanja da bi se kompanije i radnici mogli naći na udaru demonstranata koji protestuju protiv japanske nacionalizacije ovih ostrva.

Toyota je 26. septembra zatvorila svoje pogone u Kini zbog porasta tenzija, ali će ih ponovo otvoriti u ponedeljak. Toyota ima devet pogona u Kini i velike planove za rastuće tržište automobila u toj zemlji, gdje je prošle godine proizvela blizu 800.000 automobila.