Categories
Novosti

Mercedes-Benz i Renault proširuju saradnju

Na konferenciji za štampu koja je održana na Salonu automobila u Parizu, izvršni direktori Renaulta i Mercedesa Carlos Ghosn i Dieter Zetsche, istakli su da saradnja dva automobilska giganta ide vrlo dobrim putem. U zajedničkom nastupu pred pripadnicima sedme sile naveli su da tri proizvođača proširuju dalju saradnju na polju pogonskih jedinica i mjenjačkih kutija.

Renault će u zajedničkom nastupu predvoditi razvoj malolitražnih benzinskih agraegata sa turbo nadpunjenjem koji će biti ugrađivani u vozila Alijanse i njemačkog proizvođača. Osnovni cilj je dobijanje pouzdanih motora, sa niskom potrošnjom, povoljnim troškovima eksploatacije, uz ekološku prihvatljivost i nisku emisiju CO2. Sa druge strane, Mercedes Benz će preuzeti vodeću ulogu u ovom partnerstvu u razvoju automatske transmisije, pri čemu će svoje bogato iskustvo prenijeti fabrici transmisije Jatco, koja je u vlasništvu japanskog Nissana.

Ove mjenjačke kutije će se odlikovati novim rješenjima, poput start & stop tehnologije i shift by wire.  Oba izvršna direktora su istakla da se saradnja odvija u željenom smjeru, pri čemu će uslijediti i novi zajednički projekti, koje nisu željeli komentirati.