Categories
Koncepti Novosti

BMW Active Tourer

BMW u Pariz dolazi sa konceptom Active Tourer, koji je napravljen na iskustvima koncepta i3, a kada krene u proizvodnju nosit će oznaku 1 GT. Kao pogon ovog koncepta odabran je BMW-ov novi plug-in hibridni trsistem eDrive koji kombinira 1,5-litreni redni trocilindrični benzinski turbo-motor sa litij-ionskim baterijama i električnim motorom. Ukupna snaga ovog hibridnog sistema trebala bi dostizati 190 KS, a najveći okretni moment 200 Nm.

Benzinski motor, opremljen sistemom Valvetronic, pokreće prednje, a električni stražnje točkove. Ovako pokretan, Concept Active Tourer ima doseg od oko 30 kilometara isključivo sa električnim pogonom, ali BMW za sada nije objavio podatak o kapacitetu baterija i električnom pogonu, osim činjenice da se radi o sinhronom motoru. Međutim, pretpostavlja se da se radi o posljednjoj generaciji Toyotinog hibridnog plug-in sistema, kao dio dogovora između Toyote i BMW-a o razmjeni motora i tehnologije.

Koncept do 100 kilometara na sat ubrzava za manje od osam sekundi, uz maksimalnu brzinu od 200 kilometara na sat . Potrošnja bi, u mješovitoj vožnji, trebala iznositi 2,5 litre na stotinu pređenih kilometara, dok se baterije pune putem 220V utičnice. BMW Concept Active Tourer je vjerovatno napravljen da bude konkurent Mercedesovoj B klasi, koja postiže odlične prodajne rezultate.