Categories
Novosti Testovi

TEST: VW up! 1.0 75 KS high up!

Poznato je da klasa malih gradskih automobila u posljednje vrijeme postaje sve popularnija u Evropi, ali i širom svijeta. Brojni su proizvođači koji u ovoj klasi imaju svoje predstavnike, a jedan od posljednjih je i Volkswagen, koji je ponudio potpuno novi model up!. Volkswagen je već imao predstavnike u ovoj klasi, a radilo se o modelima Lupo i Fox. Doduše, ovaj posljednji je „dovučen“ sa južnoameričkih tržišta i nije se pokazao kao dobar nasljednik solidnog Lupa, pa je VW brzo ostao bez dobrih prodajnih brojki u ovoj klasi. Sada je tu novi up!, od kojeg u njemačkoj kompaniji puno očekuju.

Dizajn

Kutijasti dizajn modela up! je, mora se priznati, hrabar potez, pogotovo jer konkurencija nudi ljepuškaste modele. Ipak, ne može se reći da ovakav dizajn ne pristaje tom automobilu i vjerovatno bi bilo čudno, a i neoriginalno, da izgleda drugačije. Gledajući sa prednje strane, odmah su primjetni veliki četvrtasti farovi, kratka hauba i minimalni prednji prevjes, što dokazuje da je dimenzijama ovog automobila poklonjeno dosta pažnje. Naravno, tu je i veliki VW logo, te masivan prednji odbojnik, sa mrežastom maskom hladnjaka i svjetlima za maglu. Ukupni izgled podređen je tome da automobil izgleda privlačan mlađoj populaciji, što je najviše naglašeno na prednjem dijelu. Bočnom linijom preovladavaju jednostavne i čiste dizajnerske linije, sa velikim vratima i nešto većim bočnim retrovizorima. Stražnji kraj potpuno je odsječen i uspravan, što je još jedna jedinstvena dizajnerska odlika ovog modela. Poklopac prtljažnika je u potpunosti izveden iz stakla, što daje dozu ekskluzivnosti. Stražnja svjetla također su uspravna, a uz masivan stražnji odbojnik, zaokružuju izgled stražnjeg dijela.

Enterijer

Dizajneri unutrašnjosti kao dizajnerske smjernice uzeli su enterijer nove generacije VW Bube i vidi se da up! ima dosta sličnosti. Primjetna je masovna upotreba sjajne plastike čitavom širinom kokpita, što u ovom paketu opreme kvalitet diže na viši nivo. Na centralnom dijelu kokpita nalazi se audiouređaj, te kontrole ventilacije, dok se ispod nalazi otvoren pretinac za sitnice, kao i pokretna pepeljara. Instrument tabla veoma je jednostavna i sastoji se od velikog brzinomjera, dva manja pokazivača nivoa goriva i broja obrtaja. Ipak, u nekim situacijama dok vozač pronalazi poziciju za vožnju, može se desiti da gornji rub volana blokira pogled na brzinomjer. Da je kojim slučajem volan malo deblji, a trebao bi biti, pogled na brzinomjer sigurno bi još više bio blokiran. Ono čime je testni model raspolagao, jeste pokretni informacijski sistem proizvođača Navigon. Ovaj sistem raspolaže navigacijom, u njemu je integriran board kompjuter i informacije o radu motora, ali preko njega također možete poboljšati i vaše vozačke navike kako biste potrošili što manje goriva i radili na zaštiti naše okoline. Međutim, mana ovog sistema jeste što se TFT ekran mora često skidati zbog eventualne krađe. To se pogotovo odnosi na bh. uslove, gdje lopovi razbijaju stakla na automobilima i zbog beznačajnijih stvari.

Osim toga, ekran je nezgrapan i za nošenje, pa smatramo da je bolje rješenje bilo integracija ekrana u kokpit. Još jedna zamjerka enterijera odnosi se na kontrolu električnih podizača stakala, tačnije na nepostojanje opcije otvaranja suvozačkog stakla sa vozačevih vrata. Iako u većini slučajeva vozač prozor neće otvarati dok je vozilo u pokretu,  ipak smatramo da je dodatni taster na vozačkim vratima jednostavnija, ali i sigurnija opcija. VW nije jedini sa ovim nelogičnim rješenjem, imaju ga i gradski modeli Toyote i PSA grupacije. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste ponuda prostora na prednjim sjedišitma, bilo po pitanju visine, prema naprijed ili po pitanju širine. Tako će i oni najviši vozači lako naći poziciju za sjedenje, a također se nećete dodirivati sa suvozačem. Jedino što fali prednjim sjedištima jesu aktivni nasloni za glavu. Kako up! ima međuosovinski razmak više od 2,4 metra, prostora na stražnjim sjedištima ima dovoljno i odrasle osobe udobno se mogu smjestiti i za vožnju na nešto dužim relacijama. Odlična je i zapremina prtljažnika od 251 litar, dok se obaranjem stražnje klupe dobija fantastični 951 litara. Međutim, zapremina je dobijena dubinom prtljažnika, dok bi njegova dužina ipak mogla biti nešto veća.

Motor i performanse

U testnom modelu ispod haube nalazio se jednolitarski trocilindrični benzinski motor sa 75 KS i 95 Nm obrtnog momenta. Radi se o jačoj varijanti ovog motora, dok slabija raspolaže sa 60 KS. Sve u svemu,  motor je idealan za ovaj model i osim poznatog zvuka trocilindraša, nudi jako dobru prosječnu potrošnju. Naime, prosječna potrošnja kreće se oko pet litara bezolovnog benzina. Potrošnja na otvorenim cestama ide i do 4,5 litara, dok će gradskom vožnjom up! rijetko preći šest litara. Karakterističan zvuk pomenutog motora dobro je poznat, ali se mora priznati da je izolacija odlična, pa čak i pri visokim obrtajima zvuk motora rijetko dopire do putničkog prostora. Visoki obrtaji su nešto što ovaj motor zaista voli, a bez problema se vrti više od 6.000 obrtaja. Time motor ima solidnu elastičnost, a uz kombinaciju precizne promjene brzina petostepenog mjenjača, vrlo lako se može doći do nešto oštrije vožnje, za koju up!, ipak, nije predviđen. Maksimalna brzina je nešto viša od 170 kilometara na sat, ali ubrzanja do tog brzinskog špica ipak su veoma spora. Ipak, do 150 kilometara na sat up! relativno lako dolazi, a iznenađuje koliko je i pri tim brzinama automobil uglađen i tih, kao da se radi o modelu koji dolazi iz bar dvije klase više. Gradski uslovi vožnje su ono što najviše leži ovom modelu, a iako se radi o malom automobilu, zbog velikih staklenih površina i velikih vanjskih retrovizora preglednost je idealna. Zbog toga je parkiranje i uvlačenje u uske prostore jednostavno, a up! se neće buniti i na nešto zahtjevnijim tipovima okruženja, poput vijugavih cesta, ali nemojte očekivati čuda.

Serijska oprema

Testni model dolazio je sa paketom opreme high up!, koji pored standardne opreme nudi trokraki kožni volan, kožnu ručicu mjenjača i ručne kočnice, dodatnu zaštitu od otuđenja, grijanje prednjih sjedišta, kromirane okvire ventilacije i kontrole radiouređaja i sistema za grijanje/ventilaciju, elektro podesiva i grijana vanjska ogledala, prednja svjetla za maglu, presvlake sjedišta od kombinacije tkanine, dizajn Dots i imitacije kože, instrument tablu u High Chrome dizajnu…

Dodatna oprema

– Maps + more – Portabilna navigacija i infotainment sistem

– Sound Plus paket

– Dash pad u sjajnoj crnoj boji

– Klima uređaj

– Sport paket Triangle black sa alu točkovima veličine 16 cola, sportskim podvozjem, nižom karoserijom i zatamnjenim stražnjim staklima

– Driver assistance paket sa ESP, ABS, ASR, EBV i EDTC sistemima

Cijena: 22.317 KM    (Osnovni model 16.200 KM)