Categories
Novosti

Volvo mijenja ponašanje vozača

Razvojem nekoliko novih sigurnosnih solucija, Volvo Car korporacija pravi veliki korak naprijed prema cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao biti teže povrijeđen ili smrtno stradati u novom Volvo vozilu. U Volvo Car korporaciji u toku su intenzivni radovi na ostvarenju vizije vezane za Volvo automobile budućnosti. Naime, cilj Volvo eksperata je da do 2020. godine u njihovim automobilima niko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško povrijeđen.

„Poduzimamo jasne korake u tom smjeru. Trenutno imamo nekoliko istraživačkih projekata, čiji je cilj razvoj tehnologije za buduće Volvo modele“ – kaže Jan Ivarsson, stariji menadžer sigurnosno strategije pri Volvo Car korporaciji.

Brojne nove tehnologije usklađuju se prema ponašanju vozača u modernom okruženju saobraćanja, obzirom da se isto stalno mijenja. Naime, istraživanja su pokazala da moderni vozači čak 25 do 30 posto vremena za upravljačem provedu radeći nešto drugo, bez potpunog fokusa na vožnju. Sve je veći broj vozača, koji tokom vožnje razgovaraju na telefon, provjeravaju elektronsku poštu i SMS, pa se te stavke moraju uzeti u obzir pri razvoju novih sigurnosnih tehnologija.

Istraživački rad Volva fokusiran je na tri glavne stavke; zadržavanje pravca kretanja, izbjegavanje udesa na raskrsnicama i izbjegavanje kontakta sa divljim životinjama. U tu svrhu se radi na tri sigurnosna sistema i to:

  • Autonomous Driving Support
  • Intersection Support
  • Animal Detection