Categories
Novosti Testovi

VOZILI SMO: Novi Lexus GS

Nedavno smo u Njemačkoj i Austriji, na ruti od Minhena do Kicbila, imali priliku probati četvrtu generaciju Lexusa GS. Ovaj model E segmenta dolazi sa drugom generacijom hibridnog pogona, a na našem tržištu očekuje se najesen. Vjerujemo da Lexus nije slučajno odabrao Minhen kao početnu lokaciju za prezentaciju novog GS modela. Naime, kao početna tačka za polazak prema Kicbilu u Austriji, na ruti dugačkoj oko 260 kilometara, izabran je Minhenski aerodrom. Upravo se na ovom aerodromu nalazi Audi forum, koji je najveći prodajno-uslužni centar ove kompanije u južnom dijelu Njemačke. Naravno, i Audi je sa tim centrom želio malo napakostiti BMW, koji originalno potiče iz Minhena, time što će svaki putnik koji sleti na aerodrom u Minhenu, izlaskom iz terminalne zgrade prvo ugledati Audi forum. Naravno, ovo je samo još jedan od dokaza kako automobilski proizvođači danas žele biti originalni i suptilnim marketingom prodavati svoje automobile.

 

Impresivan prvi dojam

Ruta, koju smo već spomenuli, bila je idealna da se iz prve ruke upoznaju sve inovacije novog GS. Prije starta upoznati smo sa vanjskim dijelom automobila, jer je to bio prvi put da mnogi novinari vide ovaj automobil uživo. Prvi utisak je zaista očaravajući: imali smo priliku vidjeti GS u raznim bojama, te je zajednička ocjena bila da je dizajnerski – GS odlično pogođen automobil. Prednji dio je veoma agresivnog izgleda (to nam je u kasnijoj prezentaciji jasno i objašnjeno), a agresivnost je dodatno naglašena u F-Sport verzijama, zbog saćaste maske hladnjaka. Klinasti prednji dio sa zakošenim svjetlosnim grupama i LED dnevnim svjetlima jasno daje do znanja o kakvom se automobilu radi, ako ga, kojim slučajem, nekada ugledate u svom retrovizoru. Također, GS se izdvaja i svojom dužinom od 4,8 metara, čime se dimenzijama ubraja u prosjek klase.

Iako neki tvrde da stražnji dio ima previše sličnosti sa BMW serijom 5 E60, mišljenja smo da novi GS ima dovoljno svojih dizajnerskih detalja, koji ga izdvajaju od ostale konkurencije. Tako stražnja svjetlosna grupa daje individualnost ovom modelu, a LED svjetla posebno se ističu u noćnim uslovima vožnje. Dizajn bismo mogli ocijeniti kao neku mješavinu robusnosti i agresivnosti, ali nisu zanemarene dizajnerske značajke klase kojoj GS pripada.

Ako smo bili prijatno iznenađeni izgledom GS, onda je iznenađenje postalo još veće kada smo kročili u enterijer. Samim otvaranjem masivnih vrata odmah primjećujete da je svaka sitnica enterijera podređena kvaliteti. Svaki šav na sjedištu veoma precizno je obrađen, a na takve stvari smo i navikli od Japanaca. Kada nađete idealnu vozačku poziciju, jasno uviđate kako vam je sve nadohvat ruke, a namještanje sjedišta i volana obavlja se električnim putem, što ostavlja prostora za veliki broj varijacija sjedenja. Glavni detalj enterijera je veliki TFT ekran u boji na vrhu centralne konzole i, trenutno, ovo je najveći ekran koji se ugrađuje u neki serijski automobil, te ima veličinu od 12,3 inča. Široka centralna konzola ima ručicu automatskog mjenjača, prekidač za biranje pogona, touchpad za kontrolu sistema automobila, srednji naslon za ruku i prostor za boce. Iznad nje nalaze se kontrole klimauređaja i Mark Levinson audiosistem. Instrument tabla je jasna i pregledna sa dva instrument kruga i manjim TFT ekranom board kompjutera u sredini. Kao što smo do sada naučili od Lexusa, boje i izgled instrument table se mijenjaju u zavisnosti od načina vožnje, pa je tokom vožnje u ECO modusu tabla plave boje, dok prebacivanjem u SPORT modus ona postaje crvena.

Ergonomija je također na zavidnom nivou, te su sve tipke nadohvat ruke. Ukoliko bismo baš tražili zamjerke, onda ćemo reći da su neke tipke previše zavučene iza volana na lijevoj strani, te da touchpad nekada zna biti osjetljiv i prebrz, prilikom biranja nekih opcija. Prostora za putnike ima dovoljno i po tome GS uopće ne zaostaje za svojim konkurentima, a putnici na stražnjoj klupi, u nekim paketima opreme, imaju u srednjem naslonu za ruku integrirane komande klima i audiouređaja. Visina ovog modela povećana je za tri centimetra, dok je širina uvećana za dva centimetra, što daje više prostora za noge i glave putnika. Ono što je do sada bila mana GS modela, jeste smještaj baterije za hibridni pogon, zbog čega je često trpjela zapremina prtljažnika. Na novoj generaciji taj problem je riješen na način da je baterija stavljena uspravno unutar naslona na stražnjim sjedištima, čime je zapremina prtljažnika narasla na 482 litra.

Druga generacija hibrida

GS dolazi u prodaju sa tri benzinska V6 motora, a to su 250, 350 i 450H. Radi se o motorima posljednje generacije sa direktnim ubrizgavanjem goriva, koji u Lexusu označavaju kao 4D-S. Na premijeri ovog modela imali smo priliku probati verziju 350 F-Sport, ali ono što smo zaista željeli isprobati jeste hibridna verzija 450h. Ovaj model kombinira V6 benzinac zapremine 3.500 kubika i elektromotor, koji zajedno daju 335 KS. Izvršene su manje izmjene na motoru u odnosu na prošlu generaciju, pa su mu poboljšani kompresija i Atkinosonov ciklus sagorijevanja goriva. Lexusov hibridni pogon je prije tri godine doživio svoju drugu generaciju, a ovaj pogon nudi tri nova načina rada za vožnju, ECO, EV i SNOW. Osim tih načina, hibridni pogon dodatno je poboljšao potrošnju goriva i vozne performanse.

U novom GS, na izboru su i dodatni modusi SPORT i SPORT+, a 450H ima jedno od najboljih ubrzanja, ukoliko način rada prebacite u SPORT, jer tada pogon zajedno daje električni motor, koji pokreće stražnje točkove, i benzinski motor. Tako ćete vrlo brzo postići brzinske špiceve od 250 kilometara na sat, a pritom, zbog odlične akustike i izolacije, imate osjećaj kao da se vozite barem stotinu kilometara manje. Udobnost nije nikada narušena, pa čak i kada prebacite modus rada u SPORT+, koji automatski podešava tvrdoću volana, ovjes i odaziv papučice gasa, ka nešto oštrijem načinu vožnje. Na ruti dugoj 260 kilometara, koja je kombinirala vožnju po autoputu, planinskim cestama i u gradu, prosječna potrošnja kretala nam se oko 7,5 litara, što je za automobil jačine više od 300 KS, fascinantan podatak.

Dolaskom na krajnju destinaciju u Kicbil imali smo priliku prisustvovati prezentaciji na kojoj su nam se obratili Koshi Sato, zamjenik glavnog inžinjera za razvoj GS i Fabio Capano, direktor komunikacija Lexus brenda. Upravo smo na prezentaciji dobili dodatne informacije, koje su potvrdile naša praktična saznanja. Naime, četvrta generacija GS razvijana je dugo, a samo testni prototip ovog modela prešao je 1,5 miliona kilometara. Pri razvoju novog GS pazilo se na potrošnju, pa je ona smanjenja za 23 posto, dok sa 137 grama CO2 po kilometru, GS ima najčišći ispuh u klasi, zbog čega su u Lexusu veoma ponosni.  Lexus GS na naše tržište dolazi najesen, a u prodajnim salonima imat će početnu cijenu od 102.000 KM.

Mark Levinson

Novi GS ima najbolji audiosistem u klasi, a radi se o sistemu koji je za Lexus posebno razvila američka audiokompanija Mark Levinson. Saradnja ove dvije kompanije počela je na modelu LFA, a nastavljena je i na ovom modelu. Upravo smo u Kicbilu prisustvovali prezentaciji ovog audiosistema. Predstavljen nam je sistem iz automobila, ali i sistem namijenjen za kućnu upotrebu. U novom GS nalazi se sistem jačine 835 Wati sa 17 zvučnika, te je zvuk savršeno kristalan i jasan, u što smo se uvjerili u automobilu, ali i na hotelskoj prezentaciji. Što se tiče kućnog sistema, zvuk je još bolji, ali i cijena ovog sistema je viša, pa iznosi fantastičnih 100.000 dolara. U šali smo na prezentaciji rekli da je isplativije kupiti Lexus GS sa ovim sistemom, nego kućni audiosistem, što su nam proizvođači indirektno i potvrdili.

Kamera snima oči vozača

Lexus GS dolazi sa mnogim inovacijama vezanim za sigurnu vožnju. Pored adaptivnog ovjesa za razne načine vožnje, tu je Pre-Collision System koji koristi Dynamic Radar Cruise Control System za izbjegavanje sudara, zatim tu je Night Vision System za bolju vožnju po noći, kada kamera prebacuje noćnu sliku na veliki TFT ekran. Heads Up Display na staklu vjetrobranskog stakla daje osnovne podatke o vožnji, a Blind Spot Monitor pomaže u detekciji vozila koja su vam u mrtvom uglu. Tu su i sistemi koji pomažu u detekciji napuštanja kolovozne trake Lane Keep Assist i Lane Departure Warning. Tu je i sistem Driver Monitor Camera, što je, ustvari, jedna manja kamera na kolu upravljača, koja snima oči vozača. Čim kamera detektira umor vozača, zbog sklapanja očnih kapaka, sistem automatski upozorava da je vrijeme za odmor, te na taj način sprječava eventualnu nesreću.

Vedad Hajdarević