Categories
Novosti Tehnika

Fordov 1.0 Ecoboost motor obara rekorde

Kada je Ford krajem 2011. godine predstavio novi trocilindrični 1.0 litarski EcoBoost motor, mnogi su sumnjali u njegov potencijal. U međuvremenu počela je prodaja Focusa sa novim motorom, a zabilježeni su i brojni rekordi na testovima koje je Ford upriličio povodom lansiranja novog modela. Ford je novi trocilindrični motor projektovao kao zamjenu za postojeći atmosferski 1.6 litarski benzinac u modelu Focus. Riječ je o turbo-punjenom EcoBoost motoru sa direktnim ubrizgavanjem, od svega jedne litre radne zapremine, koji se proizvodi u dvije varijante, od 99 i 123 KS.

Focus sa novim motorom počeo je da se prodaje u Evropi u februaru ove godine, a saopšteno je da su četvrtinu svih prodatih Focusa u aprilu činili upravo modeli opremljeni ovim trocilindričnim agregatima. Ford je nedavno u Francuskoj sproveo niz testova na ovim automobilima, gde je zabilježeno čak 16 FIA brzinskih rekorda za vozila u kategoriji motora radne zapremine do hiljadu kubika.

Tako je, Ford Focus hatchback sa 1.0 litarskim EcoBoost motorom od 123 KS uspio da na ovalnoj kružnoj stazi pređe iz mjesta razdaljinu od jednog kilometra uz prosječnu brzinu od 113,522 km/h, dok je pri letećem startu ovaj rezultat bio čak 176,168 km/h. U vožnji na distanci preko 100 kilometara, na istoj stazi postignuta je prosječna brzina od 187.579 km/h, dok je na razdaljini preko 1.000 kilometara zabilježen rezultat od 164.361 km/h. Inače, prema fabričkim podacima, Ford Focus 1.0 sa 123 KS od o do 100 km/h ubrzava za 11,3 s, a prosječna deklarirana potrošnja iznosi pet litara na stotinu pređenih kilometara.