Categories
Novosti Tehnika

Projekat SARTRE ulazi u finalnu fazu

Projekat SARTRE, čiji je cilj razvoj i testiranje tehnologije za automobile koji mogu samostalno voziti u kolonama na autoputu, a u kojem je Volvo jedini učesnik iz automobilske industrije, uspješno je izvršio prvu demonstraciju automobilskog voza. Testna flota je uključivala vodeći kamion, kojeg su pratila tri automobila, a koji su se kretali potpuno samostalno, odnosno bez intervencije vozača sa razmakom od šest metara.

„Cilj je do jeseni 2012. godine kompletirati sistem cestovnih vozila. Do tada ćemo imati situaciju da četiri vozila na sigurnom rastojanju prate vodeće vozilo pri brzini od 90 km/h“ – rekao je Erik Coelingh, tehnički projekt menadžer Volvo Cars korporacije.

U projektu SARTRE učestvuje sedam evropskih partnera i on je unikatan kada je u pitanju razvoj tehnologije automobilskih vozova, koji će se moći koristiti u svakodevnom saobraćanju po autoputu.

Dijalog učesnika

Prepoznavši da izazov implementacije tehnologije cestovnih vozova na evropskim autoputevima nije samo tehničke prirode, SARTRE projekat je uključivao i studiju koja je trebala otkriti koje će se infrastrukturne izmjene morati izvršiti, kako bi automobilski vozovi postali stvarnost. Zbog toga će se obaviti brojne diskusije, a u prvoj će učestvovati tehnički eksperti, političari, zakonodavci i sigurnosni istražitelji. Na radionicama će se govoriti o brojnim netehnološkim izazovima, kao što su zakonske regulative, isplativost, kao i mišljenje vozača o istom. Naravno, potrebno je usaglasiti brojne nacionalne zakone i terminologiju.

Brojne prednosti

Glavna prednost cestovnih vozova leži u tome da svi drugi vozači u koloni, osim vodećeg imaju vremena za druge aktivnosti umjesto upravljanja vozilom. Vodećim vozilom upravlja iskusan vozač, podrobno upoznat sa rutom. Naprimjer, vodeće vozilo može biti taxi, bus ili kamion. Svako vozilo u konvoju, mjeri razdaljinu, brzinu i pravac kretanja, te ga podešava u skladu sa vodećim vozilom.
Cestovni vozovi povećavaju bezbjednost saobraćaja i smanjuju negativan uticaj na ekologiju, zahvaljujući nižoj potrošnji goriva prilikom ravnomjerne vožnje u koloni. Razlog tome jeste to što se vozila u cestovnom vozu kreću sa minimalnim razmakom, što rezultira manjim otporom zraka. Očekuje se smanjenje potrošnje za 20%. Prometni kapacitet će također biti efikasnije iskorišten.

O SARTRE projektu

SARTRE projekat (Safe Road Trains for the Environment – sigurni cestovni vozovi za okolinu) je projekat kojeg dijelom finansira Evropska komisija, a kojeg vodi kompanija Ricardo UK Ltd u saradnji sa sljedećim partnerima – Idiada, Robotiker-Tecnalia of Spain, Institut für Kraftfahrwesen Aachen (IKA) of Germany, SP Technical Research Institute of Sweden, Volvo Car Corporation i Volvo Technology of Sweden.

Cilj projekta je ohrabriti sljedeći korak u cestovnom transportu, odnosno razvoj sigurnih cestovnih vozova, koji će značajno doprinjeti sigurnosti saobraćaja, kao i smanjenju potrošnje goriva, te generalno ugodnijem putovanju. Projekat je startao u septembru 2009. godine i trajat će tri godine. Više informacija na www.sartre-project.eu