Categories
Novosti Testovi

TEST: Nissan Murano 2.5 dCi LE

Prvi put uživo sa novom generacijom Murana susreli smo se 2008. godine na Sajmu automobila u Zagrebu. Odmah je bilo jasno kako je novi Murano napravljen da udovolji Evropljanima, za razliku od prve generacije, koja je striktno napravljena za nezahtjevne Amerikance. Nedavno smo imali priliku probati drugu generaciju Murana, te smo se iz prve ruke uvjerili u kvalitet, profinjenost i čvrstoću ovog SUV-a. Mora se priznati da je, iako dizajnerski jako liče, Murano druge generacije značajan napredak u odnosu na prvu, te se ovaj model prvi put može posmatrati kao globalni automobil.

Dizajn

Kao što smo već spomenuli, dizajn novog Murana naslanja se na izgled prve generacije, ali pod tim podrazumijevamo samo oblik vozila. Sve ostalo je drastično drugačije u odnosu na prvu generaciju. Bitno je napomenuti da smo na testu imali model za evropsko tržište, koji je doživio blagi redizajn prednjeg i stražnjeg kraja. Promjene prednjeg dijela odnose se na drugačiji izgled usisnika zraka na prednjem odbojniku, što je urađeno radi boljeg hlađenja dizelskog motora, kao i drugačiji izgled pozicija za prednje maglenke. Upečatljiva maska hladnjaka nije dobila nikakve promjene, a i dalje na njoj preovladavaju kromirani detalji i saćasti izgled. Prednje svjetlosne grupe također nisu mijenjane, a njihov oblik je interesantan i zaokružuje cjelinu prednjeg dijela. Bitno je još istaknuti da je Murano dobio i novu plastičnu lajsnu ispod prednjeg odbojnika, a mora se priznati čitav prednji kraj sa haubom izgleda jako masivno, te da niste ravnodušni kada ovaj SUV vidite u retrovizoru. Bočni kraj automobila karakteriziraju naglašeni blatobrani, te nešto manji bočni prozori i masivni retrovizori. Dodatni dojam daju i alu felge veličine 18 cola, mada Murano serijski dolazi sa felgama većim za dva broja, iako u blatobranima ima toliko prostora da bez problema staju i felge veće od 20 cola. Stražnji kraj je također dobio minimalne izmjene u vidu LED tehnologije stražnje svjetlosne grupe. Masivna peta vrata su najprimjetnija na stražnjem kraju vozila, dok je stražnji odbojnik podijeljen na dva dijela, a donji dio čini plastična zaštita podvozja. Sa dvije kromirane izduvne cijeni, izgled stražnjeg kraja je u potpunosti zaokružen.

Enterijer  

Mora se priznati da je Murano zaista cjelovit SUV, a njegova privlačnost leži u tome što se napredan dizajn nastavlja i u unutrašnjosti. Ne znamo da li je to radi toga što smo bili omađijani krem bijelom kožom i istom bojom enterijera, ali nam je enterijer Murana dokazao da je ovaj SUV pravljen da udovolji kupcu. I ovdje ne možemo zaobići korištenje riječi masivan, jer je takav čitav kokpit ovog vozila. Njegov centralni dio zauzima LCD veličine sedam inča, kontrole multimedijalnog sistema te komande klime. Na ovom dijelu Nissan nije mogao sakriti pripadnost Renault-Nissan grupaciji, jer su prekidači već ranije viđeni u Renault modelima, ali to nikako ne narušava ekskluzivnost Murana. Slična stvar je i sa multimedijalnim sistemom, ali samo što je on isti kao onaj u modelu 370Z. Ovaj sistem u svakom trenutku daje sve potrebne informacije vozaču, od navigacije, pa sve do parametara vezanih za potrošnju i kontrolu vozila. Ipak, mišljenja smo da je touchscreen teže koristiti, iz razloga što je nešto udaljeniji od vozačke pozicije pa je njegova upotreba lakša putem standardnih kontrola. Putem ovog multimedijalnog sistema, vozač također može koristiti i dvije kamere, jednu namijenjenu za vožnju unatrag, a tu je i kamera ispod desnog bočnog retrovizora, koja se najčešće koristi za provjeru udaljenosti od rubnika ceste. Još jednu zamjerku ćemo uputiti volanu, odnosno njegovoj debljini. Naime, inače odličan trokraki volan nije dovoljno debeo, što je čest slučaj kod automobila koji dolaze sa japanskog ostrva. Na volanu se nalaze sve potrebne komande, od tempomata, pa do kontrole audiuređaja, tako da ponekad i nemate potrebu skidati ruke sa upravljača. Instrument tabla se sastoji od tri udubljena kružna instrumenta i svi parametri su lako čitljivi, a tu je i mali displej, na kojem također možete pronaći informacije o prosječnoj potrošnji i pređenoj kilometraži. Udobnost je u ovom SUV-u zaista odlična, a to je zasluga perfektnih kožnih sjedišta. Zaista je lako naći idealnu vozačku poziciju, putem električnih kontrola, a na rapolaganju vam je i grijanje sjedišta, što je u ovim zimskim danima praktična stvar. Također, i putnici pozadi imaju grijanje sjedišta, dok se naslon stražnjih sjedišta može električno i preklopiti, putem prekidača kraj vozača ili iz prtljažnog prostora. Zapremina prtljažnika iznosi 408 litara, dok sa spuštenim stražnjim sjedištima zapremina iznosi 838 litara.


Motor i performanse

Kako je prva generacija ovog modela dolazila sa samo jednim motorom u ponudi, 3,5 litrenim V6 benzincem, logično je bilo da se za drugu generaciju ovog modela Evropljanima ponudi dizelski agregat. Tako je testni model dolazio sa 2,5 litrenim dizelašem jačine 187 KS i 450 Nm obrtnog momenta. Agregat dolazi iz Renault kuhinje, što je bilo i logično, jer Nissan u posljednje vrijeme ipak pravi bolje benzince. Iako se radi o motoru sa četiri cilindra, snage ne nedostaje, te se agregat lako nosi sa dvotonskim Muranom. Dizelaš je uparen sa automatskim šestostepenim mjenjačem, koji nudi opciju poluautomatske promjene brzina. Mišljenja smo da je ovaj mjenjač nešto sporiji u odnosu na kapacitet motora, što se najviše vidi po naglim ubrzanjima prilikom preticanja, koja bi mogla biti i nešto brža. Osim toga, nekih većih zamjerki na ponašanje u vožnji nema, a Murano se i ne naginje toliko u krivinama, što je inače čest slučaj sa SUV vozilima. Bez obzira na vrstu terena kojim se vozite, vožnja u Muranu je zaista udobna. Kada govorimo o Nissanu ne smijemo zaboraviti njegov offroad pedigre, pa je tako i Murano opremljen sa odličnim 4X4 pogonom sa blokadom diferencijala. U praksi, to znači da Murana možete podvrgnuti čak i onim nešto ekstremnijim uslovima terenske vožnje, naravno, dokle to napadni ugao i prevjesi vozila dozvoljavaju. Dok se automobil vozi u normalnim uslovima, većina snage se prebacuje na prednje točkove, dok se povećanjem brzine prenos snage mijenja, u zavisnosti od kontakta sa podlogom. Ipak, ono što nas je prijatno iznenadilo jeste prosječna potrošnja, koja iznosi 10 litara dizela, što je za ovu vrstu vozila zaista prihvatljivo.

Oprema

Nissan Murano je na test došao u bogatoj serijskoj opremi pod nazivom SE, a izdvoijt ćemo ABS, EBD, ESP, NBAS- pojačivač kočione sile, prednji zatezač sigurnosnih pojasa, ISOFIX sigurnosni držači za dječju sjedalicu, dvozonski automatski klima uređaj, BOSE Premium audio sistem sa 10 zvučnika, Bluetooth, kameru za parkiranje, bočnu kameru za olakšano bočno parkiranje, DVD navigacijski sistem – Nissan Connect Premium, kožni upravljač s komandama, servo upravljač podesiv po visini i dubini, kožna ručica mjenjača, board kompjuter, handsfree ključ, elektično podizanje svih stakala, kožna sjedišta, električno podesivo vozačevo i suvozačevo sjedište u svim smjerovima, panoramski sunčani krov s UV zaštitom, grijana prednja i stražnja sjedišta, samozatamnjujući unutrašnji retrovizor, djeljiva stražnja klupa, automatizirano preklapanje naslona zadnjeg sjedišta, Bi-Xenon svjetla, zatamnjena stražnja stakla, električno podesivi vanjski retrovizori u boji vozila, dvije hromirane ispušne cijevi, sistem za pranje prednjih farova, maglenke, stražnji spojler, daljinsko centralno zaključavanje, tempomat, imobilizator, elektronska kontrola pogona – ALL MODE sistem 4×4, senzori za kišu, dnevna svjetla, automatski podesiva prednja svjetla…Dodatna oprema u ovom modelu nosi ime LE, a uključuje električno namještanje servo volana po visini i dubini, memorijsku funkciju za vozačevo sjedište, vanjske retrovoizore i upravljač, automatsko otvaranje i zatvaranje vrata prtljažnika, električno preklopive vanjske retrovizore, alu felge od 20 cola, alarm i krovne nosače. Cijena testiranog modela sa dodatnom opremom iznosi 99.000 KM.