Categories
Novosti Vijesti BiH

VW privredna vozila obaraju rekorde

Vođeni jedinstvenom idejom kroz desetljeća Volkswagen privredna vozila konstantno prate potrebe svojih klijenata, što najbolje pokazuju prodajni rezultati kako na globalnom nivou, tako i na bh. tržištu. U Bosni i Hercegovini Volkswagen je u segmentu privrednih vozila ostvario zapažene rezultate u godini iza nas i po 13. put zaredom zadržao lidersku poziciju na tržištu.

Ukupno tržište privrednih vozila za 2011. u BiH iznosi 1146 jedinica što je blago povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je prodato ukupno 1097 vozila. Volkswagen privredna vozila su realizovala ukupno 390 jedinica što predstavlja učešće na tržišto od 34 posto. Ovo je do sada najveće tržišno učešće i u odnosu na prethodnu godinu povećano je za 5,6 posto.

‘’ U Volkswagenu je fokus na potrebama klijenata. Za svaki segment osmišljen je najbolji model koji sa svakom novom generacijom uvodi nove standarde. Tako smo na naše tržište u 2011. godini uveli dva nova modela. Potpuno novi model Amarok i osvježeni Crafter, koji uz Caddy i Transporter T5 čine paletu naše prodaje. Svi modeli ostvarili su dobre prodajne rezultate i u svojim tržišnim segmentima su lideri. Tu posebno izdvajamo model Caddy koji sa 250 prodatih jedinica zauzima 50% tržišne niše. To znači da svako drugo novo vozilo u ovom segmentu je Volkswagen Caddy’’ izjavio je Almir Čengić, brend menadžer Volkswagen privredna vozila za BiH.

Kada je u pitanju svjetsko tržište Volkswagen privredna vozila također bilježe veliki porast u iznosu od 21.4 % u 2011. Ukupno je isporučeno 528.800 vozila, a posebno se ističe porast prodaje u centralnoj i istočnoj Evropi, gdje je prodato ukupno 36.500 vozila. Volkswagen očekuje da će trend prodaje privrednih vozila i u 2012. godine ostati pozitivan.