Categories
Novosti

Nissan Leaf autogodine u Japanu

Kompanija Nissan Motor s ponosom objavljuje da je njen potpuno električni Nissan LEAF dobio nagradu Japanski automobil godine 2011. – 2012. Pobjednik izbora objavljen je na 42. Tokijskom autosalonu, koji se održava od 3. do 11. decembra. Nagrada Japanski automobil godine dodijeljena je 32. put, a prvi put u njenoj istoriji, automobilom godine proglašen je potpuno električni automobil.

Nissan LEAF je vozilo koje tokom vožnje uopšte ne emitira CO2. S optimalno postavljenim litij-ionskim baterijama, visokoefikasnim električnim motorom i vrlo naprednim upravljačkim tehnologijama, Nissan LEAF nudi uvjerljivo i glatko ubrzanje, iznimno tih ugođaj, izvanrednu udobnost i odličnu stabilnost upravljanja. Udobnu i zabavnu vožnju nadopunjuje ugrađeni informacijski sistem, kojem se bežično može pristupiti mobitelima.

Nissan LEAF također svojim litij-ionskim baterijama velikoga kapaciteta strujom može snabdijevati vanjske potrošače. Nissan LEAF nudi nove transportne kvalitete u svijetu koji se okreće održivom društvu bez štetnih emisija, ali ne samo kao prevozno sredstvo, nego zbog svoje mogućnosti pohranjivanja električne energije i kao element društvene infrastrukture.

“Prodali smo 20.000 Nissana LEAF i tako ispunili naše obećanje o dostupnoj pokretljivosti bez emisija na globalnom nivou. Ova je nagrada pobjeda za Nissan, ali i za naše kupce”, izjavio je predsjednik i glavni direktor Nissana Carlos Ghosn. “Sve te počasti pokazuju da vozila s nultom emisijom mogu biti dobra alternativa konvencionalnim vozilima.”

Nissan LEAF također je proglašen automobilom godine 2012. Japanskog udruženja automobilističkih istraživača i novinara, a bio je i automobil godine 2011. – 2012. Japanske automobilske kuće slavnih, zatim Evropski automobil godine 2011. te Svjetski automobil godine 2011. Počast Japanskog automobila godine još je jedno priznanje vrijednosti i privlačnosti Nissana LEAF, koju su pokazali kupci širom svijeta.