Categories
Novosti Sport

F1: Kraj dosadne sezone, gdje ćemo gledati sljedeću?

Završena je, do sada, najduža sezona u historiji Formule 1. Mnogi će reći, a mi ćemo se složiti, jedna od dosadnijih, još od ere vladavine Michaela Schumahera. Zašto mislimo tako? Pa zato što jednostavno niko nije imao rješenja za superbrze bolide Red Bulla, ali i za još bržeg Vettela, kojeg su već vjerovatno neki proglasili naslijednikom tog istog Schumahera.

Kako god, iako je sezona počela u nadi da ćemo gledati ravnopravne borbe Ferrarija, McLarena i Red Bulla, to se ipak nije dogodilo. Vettel je čitavu sezonu odvozio skoro perfeketno, pritom oborivši nekoliko rekorda ovog takmičenja. Blijedi McLarern, a još blijeđi Ferrari nisu imali rješenja za Red Bull, koji je potpuno zasluženo slavio konstruktorsku i vozačku titulu. Za Ferrari je sve jasno, jer iako su u nekoliko navrata pokazali da imaju dobar bolid, loša upravljačka struktura ove ekipe još je jednom pokazala da je zrela za zamjenu. U McLarenu se još ne mogu odlučiti ko je prvi vozač, Hamilton ili Button? Iako je Hamilton na početku sezone obećavao, Button ga je na kraju nadmašio u svim segemtina, dok je Hamiltonu jedino ostalo prepucavanje sa Massom, skoro tokom čitave sezone.

Što se tiče ostalih ekipa, Mercedes je ostao solidan, iako se od ove ekipe očekivalo više. Rosberg kao da je izgledao nezainteresovan za sezonu, vjerovatno čekajući da ga angažira neka od jačih ekipa, dok je Schumaher ove sezone imao svojih dobrih epizoda. Još se ne zna da li Schumaher ostaje i sljedeće sezone. Još jedan veteran ovog sporta uskoro kači volan od klin, a radi se o Barichellu, koji je u Brazilu vjerovatno odvozio svoju posljednju utrku u F1, iako on misli da još ima za toga ponuditi ovom sportu. Nije još poznato ko će ga zamijeniti, mada se najviše spominje Raikkonen, ali poznavajući Finca, odluka o njegovom povratku neće biti poznata do posljednjeg trenutka.

Ostale ekipe su bile slične kao i prošlih godina, dok je nešto više pokazao Williams. Force India je ostala na rezultatima prošle sezone, a možda je najveće razočarenje bio Renault, koji je na krilima prošlosezonskih rezultata ove godine trebao biti bolji. Međutim, poznata situacija sa Kubicom im je napravila dosta problema, a ova ekipa se do kraja sezone mučila sa pronalaskom adekvatne zamjene, ali na kraju, niko nije pokazao kvalitete Poljaka. Vodonoše nisu imale sreće ni ove sezone, pa su tako Lotus i Virgin bili tu samo za popunjavanje startnog poretka ili za preticanja za pun krug od strane ostalih. Ostaje nada da će promjenom imena za ove ekipe doći bolji dani.

Na kraju, nadajmo se da će sljedeća sezona biti mnogo bolja od ove, jer ako tako ne bude, ovom sportu definitivno prijeti izumiranje. Međutim, postoji realna mogućnost da građani BiH, ali i još nekoliko zemalja regije, ostanu bez TV prenosa ovog sporta, jer još ne postoji zanimanje TV stanica za otkup sljedeće sezone. Podsjetimo, prenos i ove sezone je bio upitan do samog kraja, a u posljednji trenutak je Mreža, koja okuplja nekoliko TV stanica iz BiH, predvođena sa TV1, otkupila prava za ovu sezonu, te mnogim fanovima F1 iz BiH i regiona omogućila TV prenose. Kao što smo već čuli, Mreža i TV1 vjerovatno neće otkupiti sljedeću sezonu F1.

Naime, kako glasi u, pomalo dječijem, objašnjenju ove TV stanice, njihova Uprava je odlučila da ne otkupi sljedeću sezonu, radi, rezultata gledanja ovog sporta, koje je nedavno objavila kuća Mareco Index Bosnia i koji su poražavajući. Svjesni smo da ova kuća radi na zastarjelim tehnikama ispitivanja gledanosti i da je do sad objavila mnogo, u najmanju ruku, sumnjivih rezultata gledanosti ili čitanosti medija, ali se ne može poreći da Mareco radi istraživanja gledanosti u BiH. Svjesni smo također da je program Mreže gledan u regiji, pa tako i F1, ali to ništa ne znači kućama koji se bave rejtinzima, jer kao što smo rekli, njih zanima samo BiH.

E sad, kultura i navike gledanja F1 u BiH su diskutabilne, dok jedni tvrde da je ovaj sport jako gledan, realno je reći da to nije tako i da je u BiH najpopularniji sport na TV ekranima fudbal. Sa loptom se volan u ovoj zemlji teško može porediti, a to je jednostavno tako. Što se tiče TV1, javna je tajna da njihov sportski program kupuje jedna reklamna agencija, koja zbog toga ima pravo da na njihovim sportskim prenosima favorizira svoje klijente, koji to masno plaćaju. Eh sad, izgleda da niko od tih klijenata nije zainteresovan za prenose F1, što dokazuje skoro nikakvo reklamiranje za vrijeme prenosa F1, a tu nećemo uključiti nekoliko kompenziranih reklamih telopa u toku utrke. Što je jako čudno, jer dok je F1 bila na Mreži Plus, niste mogli gledati utrke, koliko su iste bile prekidane marketingom. Ne vjerujemo da je ovdje u pitanju činjenica da Tv1 misli na svoje gledaoce, jer postoji mnogo načina gdje marketing neće biti napadan (vidi njemački RTL).

Zato, gospodo sa TV1, priznajte da nemate para za sljedeću sezonu, ustvari marketinška agencija vam neće otkupiti F1 sljedeće godine, a za svoj neuspjeh nemojte kriviti raznorazne istraživačke agencije, koji ne mogu u rezultate istraživanja uključiti hiljade i hiljade vaših gledalaca iz drugih država. Također, ako vam je Mareco toliko nebitan, najbolje poništenje ove kuće bio bi otkup sljedeće sezone F1, a ne borba protiv vjetrenjača, pod krinkom zaštite gledalaca.

Zato je naša preporuka da što prije počnete učiti njemački jezik, ako ga već ne znate, te da se nadate da debilni kablovski operateri ne ukinu njemački RTL do početka sljedeće sezone F1.