Categories
Novosti

Foto dana: Audi A8 Coupe

Audi je decenijama pokušavao da dostigne konkurente iz Minhena i Štutgarta, a zaboravljeni koncept A8 Coupe jasan je pokazatelj koliko je daleko ekipa iz Ingolštata bila spremna da ide kako bi ostvarila svoj cilj. Pokušavajući parirati Mercedesu, posebno kupe verziji S-klase – današnjem CL-u, Audi se krajem 90-ih godina prošlog vijeka obratio firmi IVM Automotive iz Minhena. Rezultat saradnje, Audi A8 Coupe, elegantnom linijom i dizajnerskim rješenjima čak i danas, gotovo 15 godina nakon predstavljanja na Salonu automobila u Ženevi, djeluje elegantno i zavodljivo.

Kako bi ostvarili seksi povijenu, kupe liniju, inžinjeri su morali poprilično mijenjati arhitekturu Audijeve alu šasije, što je zatim rezultiralo i izmjenom većine karoserijskih panela. Čak su i sjedišta, sa integrisanim sigurnosnim pojasevima, bila preuzeta sa Audi A4 kabrioleta.

Iako je A8 Coupe bio jedan od interesantnijih izloženih modela na salonu u Ženevi 1997. godine, svjetlost serijske proizvodnje nikad nije ugledao. U Ingostadtu su se, naime, pribojali da bi na tržištu naišao na istu sudbinu kao BMW-ova serija 8, pa je unikatni primjerak, potpuno funkcionalan i sa homologacijom za upotrebu, i danas u vlasništvu IMV-a koji je u međuvremenu prešao u ruke inženjersko-konsultantskog giganta Semcona.