Categories
Novosti Testovi

TEST: Renault Megane CC 1.4 TCe

U poplavi silnih kabriolet modela u posljednjih nekoliko godina, nekako se uvijek izdvajao Renault Megane u CC izvedbi. Iako je u prvoj generaciji Megane bio klasični kabriolet, inžinjeri ove francuske marke su odlučili da druga generacija dobije verziju sa tvrdosklopivim krovom, što se nastavilo i na modelu treće generacije. Peugeot 307 bio je među prvima u kompaktnoj klasi automobila koji je nudio tvrdosklopivi krov, ali je Renault brzo odgovorio i predstavio svog konkurenta. Tako su ova dva modela započelu bitku za kupcima, koja se vodi i danas, iako u ovoj klasi već nekoliko godina postoje i njemački konkurenti. Međutim, ovaj put je Renault dodao nešto što će ga izdvojiti od konkurencije, a to je potpuno stakleni krov, koji izgleda jako atraktivno i u potpunosti pristaje ovom modelu.

Dizajn

Izgled treće generacije Meganea je naišao na oprečne reakcije. Dok je nekima falio avangardni izgled prošle generacije, posebno njegov stražnji kraj, neki su govorili kako je Megane napokon dobio dizajn koji zaslužuje. Bilo kako bilo, dizajn CC-a je vrlo sličan kao kod standardnog modela, posebno prednji dio, koji nema nikakvih izmjena, pa su tu i dalje priustni veliki farovi bademastog oblika i prednja maska sa nekoliko otvora za usis zraka. Ipak, ono što je najuočljivije na ovom automobilu, jeste njegova duga bočna linija i masivna vrata, koja još više dolaze do izražaja kada je krov spušten. Stražnji kraj nije toliko inspirativno dizajniran, ali ipak nije dosadan ili jednostavan. Odlikuju ga velike svjetlosne grupe smještene u same krajeve karoserije, dok je između njih smješteno treće stop svjetlo. Stražnji kraj automobila je okomito odrezan, a u donjem dijelu je smješten otvor za poziciju stražnje registarske tablice. Inače, sa podignutim staklenim krovom Megane izgleda još atraktivnije, a izgled upotpunjuju i alumunijske felge veličine 17 cola.

Enterijer

Iako su se u Renaultu potrudili nekim detaljima unutrašnjost CC-a učiniti atraktivnijom, ona je, u suštini, ista kao i kod standardnog modela. To nije loše, jer se radi o jako kvalitetnoj unutrašnjosti i sa vrlo jasnim ergonomskim smjernicama. Materijali enterijera su kvalitetni, čak se može tvrditi da su nešto kvalitetniji nego kod običnog Meganea. Velika gornja ploha kokpita je presiječena plastičnom lajsnom koja ide po njenoj dužini, pa je tako na gornjem dijelu ostao samo LCD ekran. Centralna konzola je jako jednostavna i sastoji se od komandi automatske klime i audio uređaja, mada moramo priznati da kod audio uređaja smeta činjenica da je centralno dugme namijenjeno traženju radio stanica, dok je manje za pojačavanje tona, što može lako zbuniti. Ipak, tu su odlične komande iza volana, pa one na audio uređaju skoro da i ne morate koristiti. Instrument tabla se sastoji od centralnog LCD displeja koji ispisuje brzinu kretanja, dok se sa strane nalazi obrtomjer i ostali pokazivači. Ono što fascinira jesu odlična kožna sjedišta u crveno-crnoj boji, koja imaju odlična bočna ojačanja. Naravno, kao kod većine kabrioleta sa tvrdosklopivim krovom, možete zaboraviti na stražnja sjedišta, pa vam ona mogu služiti za odlaganje stvari ili eventualno za prevoz osoba, ali samo na kratkim relacijama. Kada je krov podignut, CC ima i prtljažnik zapremine 417 litara čiji se volumen prepolovi sklapanjem pagode, što je ustvari mrežica koja odvaja prostor za smještaj krova, od prostora prtljažnika.

Motor

Renault Megane CC je pogonila nova generacija turbobenzinaca koja nam dolazi iz francuske kuhinje. Radi se o 1.4 litrenom TCe motoru snage 130 konjskih snaga i 190 Nm obrtnog momenta. Predstavljen krajem 2008. godine, ovaj motor je nastao kao zamjena za 1.8 i 2.0 benzince. Kako to djeluje u praksi? Iskreno, mora se reći da nije tako loše, pogotovo kada uzmete u obzir da Megane CC ima težinu od 1.600 kilograma. Snage ne nedostaje u bilo kom stepenu prenosa, a omjeri su dobro proračunati u šestostepenom ručnom mjenjaču. Vožnja sa otvorenim krovom predstavlja pravo zadovoljstvo, a na raspolaganju imate i zaštitnu mrežicu od vjetra. Ipak, kada vozite sa spuštenim krovom, u nekim momentima ćete osjetiti uvijanje karoserije, iako je CC ojačan na svim potrebnim mjestima. Naravno, to nije zabrinjavajuće i brzo se naviknete da je to sastavni dio vožnje jednog kabrioleta. Ono što posebno ističemo jeste odličan zvuk ovog benzinca, pa iako se radi o samo 1.4 benzincu, zvuk djeluje kao da CC ima mnogo više kubika. Na kraju, potrošnja u gradskim uslovima je iznosila oko devet litara bezolovnog benzina, dok se na otvorenoj cesti prosjek može značajnije spustiti.

Oprema i cijena

Cijena osnovno opremljenog Megane CC modela iznosi 42.809 KM. Na testnom modelu nalazilo se nešto dodatne opreme u vidu mrežice protiv vrtloženja zraka (605 KM), stražnjih parking senzora (605 KM), kožnih sjedišta (1.793 KM), električno podesivih i grijanih vanjskih retrovizora (709 KM) i Renault kartice za automatsko otključavanje i pokretanje vozila (605 KM), što dovodi do toga da je cijena testiranog modela 47.316 KM.