Categories
Novosti Testovi

TEST: Toyota RAV4 D4D

Jedan od popularnijih SUV modela današnjice Toyota RAV4 je sredinom prošle godine dobila zasluženi redizajn. Ovaj model je već od početka ove godine prisutan na našem tržištu, a ovom prilikom u tekstu predstavljamo najznačajnije promjene. Toyota RAV4 je jako popularan model na našim cestama, ali i van njih. Japanci su ovaj put sa trećom generacijom pogodili ono što žele kupci ovakvih automobila. Provjerena mehanika, privlačan dizajn i bogati paketi opreme, RAV4 čine jednim od najboljih SUV modela današnjice.

Dizajn

RAV4 je i prije redizajna imao jednostavne i skladne linije, koje nisu otkrivale prave terenske sposobnosti ovog modela. Dizajnerima to nikada nije bio cilj, nego su htjeli napraviti automobil koji osvaja svojim izgledom, dok su terenske sposobnosti samo dodatni plus. Redizajnom je izgled dodatno naglašen, pogotovo izgled prednjeg dijela, koji je dobio novu kromiranu masku, te nove elipsoidne farove, koje su u odnosu na stare manji, ali ništa ne zaostaju po pitanju funkcionalnosti. Na prednjem dijelu nov je izgled i svjetala za maglu, koja su dobila kromirane obrube, a tu je i dodatno naglašena plastična zaštita motora. Bočni dio automobila je samo dobio pokazivače pravca u retrovizorima, dok je na stražnjem dijelu nova samo grafika stražnje svjetlosne grupe.

Enterijer

Kako je enterijer jedan od najergonomičnijih i najboljih od svih Toyota modela, dizajneri nisu imali puno toga za promijeniti. Zakrivljene linije koje unutrašnju armaturu dijele na dva nivoa i dalje su prisutne u unutrašnjosti. Na prvom nivou su smještene komande klimatizacije i pretinac za rukavice, dok se na drugom nivou nalazi audio uređaj, koji je sada dobio drugačiji izgled, a na njega se nastavlja instrument tabla, koja nije doživjela nikakve promjene, pa je i dalje je jako pregledna. Osim toga, nov je izgled trokrakog kožnog volana, koji je sada na donjem dijelu ravan kao kod sportskih modela, a ovo samo doprinosi boljem upravljanju vozilom. Prostora u unutrašnjosti ima sasvim dovoljno, jer RAV4 svojom konstitucijom to dozvoljava. Niko se neće buniti na nedostatak prostora, a prednja sjedišta pružaju maksimalan komfor vozaču i suvozaču. Zapremina prtljažnika kod ovog modela iznosi 410 litara, ali se ona može povećavati povlačenjem stražnjih sjedišta prema naprijed.

Motor i ovjes

Testni model je dolazio sa dobro poznatim dizelskim motorom 2.2 D4-D sa 150 KS i 340 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor je pogonio RAV4 i prije njegovog redizajna, a odlikuje ga velika snaga i solidna potrošnja. Ovih 150 konjskih snaga je sasvim dovoljno, bilo da se radi o asfaltnoj podlozi ili o vožnji van asfalta. Bitno je istaći da RAV4 ima dobra ubrzanja i da mu do 100 kilometara na sat treba oko 10,2 sekunde. Ipak, ono što je najbitnije jeste da je vožnja ovog modela jako prijatna. RAV4 je skoro podešen kao da vozite neku limuzinu, pa vožnja na otvorenim putevima predstavlja uživanje, a i pored solidne visine vozila, vožnja kroz krivine ne predstavlja problem. Tu je i odlična preglednost, zbog povišenosti, koja daje vam bolji pregled stanja na cesti. Međutim, iako RAV4 ne možemo smatrati pravim terencem, ipak smatramo da njegove najbolje vozne osobine dolaze do izražaja ako počnete voziti van asfaltnih podloga. Tu je ovaj model najbolje podešen i bilo da se vozite po blatnjavom makadamu sa puno udarnih rupa ili se penjete po zelenim prostranstvima naših planina, gdje niko ranije nije prošao, RAV4 vas nikada neće neugodno iznenaditi. Za to je zaslužna mogućnost blokade centralnog diferencijala, koji u svakom momentu raspodjeljuje najveći moment snage na pogonske točkove. Sve elektronski nadzire CPU, a vama samo preostaje da držite volan i birate najbolju rutu za prolazak. Ako tome dodate da RAV4 ima ulazni ugao od 28, dok je silazni 27 stepeni, shvatit ćete da se sa ovim modelom vrlo lako poigrati po terenima. Ipak, ne treba pretjerivati, jer za ozbiljniju igru postoji Land Cruiser. U cijeloj ovoj priči, prijatno nas je iznenadila potrošnja koja, kombinirajući sve uslove vožnje, od prolaska i penjanja lijepim prostranstvima naše zemlje, pa do vožnje po sarajevskim saobraćajnim špicama, nije prelazila osam litara dizela, što je za ovakav model i motor zaista fantastično.

Oprema i cijena

Testni model je dolazio u paketu opreme Elegant, koji uključuje zaista dužu listu opreme. Izdvojit ćemo samo da je RAV4 bio opremljen sa automatskom klimom, radiom sa CD MP3 opcijom, zračnim jastucima za vozača i suvozača, bočnim zračnim jastucima, tempomatom, komandama na volanu, trokrakim kožnim volanom i ručicom mjenjača presvučenom kožom, dodatnim pretincima, opcijom pomjeranja stražnjih sjedišta, sjedišitima u kombinaciji sa kožom i alkantarom, grijanjem prednjih sjedišta, board kompjuterom…Cijena ovako opremljenog modela iznosui 63.609 KM.