Categories
Novosti Vijesti BiH

Dobra ideja koja nije pretočena u djelo

U Sarajevu je tokom ovog vikenda održan prvi SA Auto Show u organizaciji agencije New Event i AMK California Racing. Kao što su organizatori sami istaknuli, želja im je bila da sa ovim događajem pokrenu nešto sa mrtve tačke i glavnom gradu BiH podare neki mini sajam novih automobila. Ideja je za svaku pohvalu, jer Sarajevo skoro 10 godina nema sajam automobila, dok će se u Banja Luci ove godine održati 15 sajam. po redu.

Sarajevo nema autosajam, pa šta? Nema ga ni Zagreb, grad koji je tri puta veći od Sarajeva i gdje je tržište skoro isto toliko puta veće od našeg. Nemati autosajam nije kraj svijeta, niti je nekakva sramota, pogotovo u uslovima u kojima funkcioniše bh. tržište novih automobila i gdje većinu tržišta drže firme koje su nastale prodajnim malverzacijama i monopolisanjem.

Osim toga, Sarajevo nema nikakvu sajamsku infrastrukturu, kakvu, recimo, imaju Zagreb ili Beograd. Sumnjamo da bi domaće zastupnike automobila zadovoljila jedna Skenderija ili Zetra, koji su danas najveći zatvoreni prostori u gradu. Nije poznato da li je u razvoju grada Sarajeva inkorporiran neki sajamski grad, a lokacija ima zaista dovoljno, pa da se kroz nekoliko godina ima kvalitetna lokacija za sajam. Jednostavno, zahtjevi nekih automobilskih proizvođača idu do toga da neki proizvođač želi dvoranu ili prostor za sebe, a to je ono što Sarajevo još ne može ponuditi. Zbog toga u prošlosti nije bilo nekoliko proizvođača koji nisu htjeli izlagati u Skenderiji, jer jednostavno nije zadovoljavala njihove standarde.

Drugo, pouzdano znamo da je tokom godina povećavana cijena sajamskog prostora u Skenderiji, što je otjeralo i ono malo zastupnika koji su se htjeli prikazati javnosti. Šićarska politika kojom se htjelo doći do lakog novca, a takva politika je i uništila sarajevski autosajam.

Treće, ne treba se godinama izvlačiti na priču da ne bi bilo zainteresiranih posjetilaca (priča zastupnika), a ni kupaca, što je notorna laž. Znamo da ima mnogo zainteresiranih posjetilaca koji bi cijene ulaznica platili i više od bh. prosjeka. Osim toga, dobrim akcijama se može privući mnogo novih kupaca, a Banja Luka je za to najbolji primjer.

Ipak, poštujemo to što su organizatori SA Auto Showa pokušali napraviti nešto čega odavno nije bilo u ovom gradu, ako izuzmemo izložbe samozvanih medijskih stručnjaka po raznim gradskim parkovima i šetalištima. Jako cijenimo što je taj isti prostor ispred BBI centra zastupnicima ponuđen bsplatno, što je za svaku pohvalu. Međutim, mišljenja smo da su organizatori, zbog otkazivanja dolaska nekoliko zastupnika u posljednji trenutak, trebali otkazati i čitav projekat, pa pričekati proljeće sljedeće godine i naći još bolji prostor, te napraviti veći autoshow. Možda to nisu mogli uraditi, jer je SA Auto Show već jednom otkazan u avgustu, pa bi organizatori izgledali neozbiljno?

Međutim, smatramo da je dobra ideja otišla u vjetar, jer je sa samo četiri zastupnika stvar izgleda pomalo neozbiljno. Kada tome dodamo da je drugog dana prikazan i dio sa tunerskim (ne)sposobnostima vozača koji se sebe nazivaju sportskim vozačima, iako im je krajnji domet držanje volana i mijenjanje brzina na 402 metra, te provlačenje između automobila na glavnoj cesti ili onih koji sa kilama plastike i kita pokušavaju napraviti vizualni tuning, vjetar baš odnosi ovu ideju u nepovrat.