Categories
Novosti Testovi

TEST: Ford Focus 1.6 VCT Trend

Ford Focus treće generacije je početkom proljeća stigao na naše tržište. Iako smo dugo iščekivali novi Focus, naše oduševljenje je splasnulo kada smo saznali da nas čeka najslabija benzinska varijanta sa 1,6 motorom. Ne kažemo da se radi o lošem motoru, samo smo očekivali da ćemo se družiti sa novim 1.6 Ecoboost turbakom sa 180 konjskih snaga. Ono što je još bitno naglasiti kod novog Focusa, jeste činjenica da se radi o globalnom modelu, tako da će Focus biti isti na svim svjetskim tržištima, od SAD do Evrope. Ova odluka ima smisla, ali u nastavku ćemo reći zašto to i nije baš dobra stvar.

Dizajn

Činjenica je da dizajn starog Focusa više ne postoji. Naime, radi povećanja dimenzija i upravo zbog toga što se radi o globalnom modelu, Focus je izgubio svoju prepoznatljivost, po kojoj je bio čuven od 1998. godine i svoje prve generacije. Kada gledate Focus sprijeda, neke linije novog modela bi vam se mogle i svidjeti, a tu spada izgled prednje karambolke sa jednim većim i dva manja otvora za hlađenje motora, što će u jačim varijantama značajno doći do izražaja. Novi su i prednji farovi, koji su sada bademastog oblika, a tu je i nova prednja maska sa čuvenim plavim ovalom i kromiranom lajsnom. U uglovima karambolki su smješteni i farovi za maglu. Bočni izgled automobila odaje koje su namjere dizajneri imali prilikom crtanja ovog automobila. Povišena bočna linija i jednostavni bočni izgled, imaju za cilj da se Focus svidi što višem broju kupaca, kako bi se dodatno poboljšala prodaja. Ipak, najveća promjena se odnosi na stražnji dio automobila, koji više nema onih čuvenih visoko položenih stražnjih svjetala. Mjesto njih, tu su sada nove svjetlosne grupe smještene skoro na bokovima automobila. Tu su i velika peta vrata, a mora se priznati da je Focus sa novim petim vratima, koja više nisu tako položena kao kod prethodne generacije, dobio na preglednosti prilikom vožnje unatrag.

Enterijer

Dizajn enterijera je značajno drugačiji nego kod prethodne generacije. Dok je kod prethodnika enterijer bio smirenijeg izgleda, ovaj put dizajneri su značajno osvježili izgled unutrašnjosti novog Focusa. Ipak, ovaj dizajn smo već vidjeli na novom C-Maxu, ali to ne umanjuje njegov značaj. Na prednjem dijelu dominira centralna konzola, dok je čitav izgled vozačkog kokpita izlomljen oštrim dizajnerskim linijama, što se najbolje primjeti na vrhu centralne konzole i instrument table. Na početku smo napisali da je ovo globalni model i da ćemo otkriti zašto to nije dobra stvar. Naime, u enterijeru se vidi da se na dosta stvari štedilo. Ne mislimo na kvalitet materijala, koji je zaista dobar, ili na preciznost sklapanja kokpita, nego tu mislimo na dijelove enterijera koje smo vidjeli u prethodnom Focusu ili u drugim Ford modelima. Na centralnoj konzoli se nalazi audio uređaj, koji najviše liči na onaj iz modela Fiesta, što je i razumljivo, ali smatramo da je po ovom pitanju Ford morao posvetiti više pažnje i za Focus napraviti audio uređaj koji će se barem malo razlikovati od onog iz Fieste. Ipak, uz doplatu je moguće naručiti značajno kvalitetniji Sony audio uređaj. U tu kategoriju također spadaju kontrole ventilacije, koje su iste iz prethodnog modela, što dokazuje da Ford na stanju ima značajnu količinu ovih prekidača, a kako je ovo globalni model, to će značajno pojeftiniti njegovu cijenu izrade. Ono što bi pohvalili jeste visina ručice mjenjača, koja je sada nadohvat ruke i značajno olakšava promjenu brzina. Instrument tabla je slična onoj u C-Maxu, a pored odlične preglednosti, moramo istaknuti dobro osvijetljenje iste. Odličan kožni četverokraki volan dobro leži u ruci, a na njemu su smještene komande audio uređaja i board kompjutera. Ono što je također novo jeste veliki broj pretinaca u Focusu, što će značajno olakšati svakodnevne potrebe vozača. Prostora u unutrašnjosti ima dovoljno, dok se ni oni viši neće žaliti zbog nešto povišene linije krova. Sjedišta su dovoljno udobna i prostrana, kako naprijed, tako i pozadi, dok zapremina prtljažnika iznosi 316 litara, što je u prosjeku klase. Preklapanjem stražnjih sjedišta zapremina raste na 1.148 litara.

Motor i podvozje

Pošto smo se već u nekoliko ranijih modela Ford grupacije družili sa 1.6 litarskim VCT motorom, od prošle generacije Focusa, pa do Mazde 3, reći ćemo da se radi o jednom dobrom motoru, koji kroz godine eksploatacije nije pokazao znakove slabosti. Razvija solidnih 105 konjskih snaga i 155 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za maksimalnu brzinu od skoro 190 kilometara na sat. Ipak, kako smo pisali u ranijim tekstovima, ovaj motor je već odavno zreo za uparivanje sa šestobrzinskim mjenjačem. Međutim, taj nedostatak su Fordovi inžinjeri ispravili sa elastišnošću motora i nešto boljim prenosnim omjerima. Uz pomoć Fordove Eco Mode tehnologije, vozaču se na displayu board kompjutera pokazuje kada treba prebaciti brzinu, čime značajno utičete na potrošnju i čistoću ispuha. Činilo se da je promjena brzina nelogično raspoređena, to jeste, da su obrtaji previše niski za promjenu, ali to ni u kom slučaju nije uticalo na performanse automobila. Tako potrošnju u gradskim uslovima možete spustiti na odličnih osam litara bezolovnog benzina, dok na otvorenoj cesti prosjek ide značajno niže, te u zavisnosti od konfiguracije ceste, potrošnja može iznositi i pet litara na pređenih stotinu kilometara. Ono što nije doživjelo značajnije promjene, jeste odlično podvozje ovog modela, koje u sebi sadrži DNK svih prethodnih Focus modela. Naime, i ovakav motor vam može pružiti zadovoljstvo u vožnji, jer odlično podvozje dozvoljava i oštriju vožnju. Focus suvereno vlada krivinama, a nervoznu vožnju nećete osjetiti ni pri višim brzinama.

Cijena i oprema

Sada dolazimo da najveće nelogičnosti kada je u pitanju novi Focus. Odmah na početku ćemo reći da je cijena testiranog primjerka 30.090 KM do registracije, što je za kompaktni model sa startnim benzinskim motorom ipak previše. Ipak, prije nego prenaglite sa zaključcima, moramo reći da je cijena ovog modela ista u Srbiji i Hrvatskoj, tako da ne treba kriviti lokalnog zastupnika ovog modela u BiH. Formiranje cijena zavisi od centrale u Kelnu, a nije još poznato zbog čega je novi Focus tako skup. Pogotovo kada u obzir uzmete nelogičnosti opreme Trend, gdje imate odlične stvari poput ABS+ESP sistema, zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne zračne jastuke, svjetla za maglu, USB i AUX priključke za audio uređaj, električno podešavanje vanjskih retrovizora, centralno daljinsko zaključavanje, Eco Mode sistem i klima uređaj, ali, zato nemate električne podizače stražnjih stakala, dobijete čelične felge sa običnim ratkapama, običnu Coloradu Red boju…Ipak, izgleda da su kritike zbog visoke cijene ovog modela došle do ušiju nadležnih, pa se ovih dana ovako opremljen Ford Focus može naći po akcijskoj cijeni od 26.990 KM.

Foto: Dženan Kriještorac