Categories
Novosti Vijesti BiH

Novi BMW serije 1 predstavljen u Sarajevu

Nakon premijere za domaće tržište u Mostaru, auto kuća Tomić je novi BMW serije 1 predstavila i novinarima u Sarajevu. Premijera za bh. tržište je održana samo nekoliko dana nakon premijere u Hrvatskoj, dok se premijera za srbijansko tržište očekuje 28. septembra. O novoj seriji 1 smo pisali kada su objavljene i prve zvanične fotografije, a ovaj model je izazvao veliki interes javnosti na Sajmu u Frankfurtu.

 

 

 

BMW je zadržao pogon na stražnje točkove i to je jedini kompakt u klasi sa ovakvom vrstom pogona. Ovo će samo doprinijeti privlačenju mladih kupaca koji preferiraju sportsku vožnju. Što se tiče dizajna, više se radi o evoluciji, nego o revoluciji, pa je tako BMW 1 dobio izmijenjeni prednji dio, koji je u skladu sa izgledom većih modela ove njemačke kompanije. Bitno je istaći da je BMW serije 1 narastao, pa je tako međuosovinski razmak duži za 30 milimetara, što je dovelo do toga da je za 21 milimetar veći prostor za putnike na stražnjim sjedištima.

Što se tiče našeg tržišta, BMW dolazi u ponudu sa pet motora, pa najjeftinija verzija sa 1,6  benzinskim motorom i 136 KS iznosi 39.991 KM, dok za verziju 120d sa 184 KS treba izdvojiti 51.258 KM.