Categories
Novosti

SAAB – Iz bankrota u stečaj?

Trakavica oko SAAB-a se nastavlja. Bez obzira što su jadni radnici, to jeste, njihovi sindikati od države tražili da SAAB ode u bankrot, jer je očito da je Spyker zagrizao više nego što može pojesti, od bankrota, izgleda, još nema ništa.

Kao kontramjeru sindikatima, Spyker, ustvari Swedish automobile A.B (vidi akronim), je zatražio zaštitu od bankrota i povjerilaca kod okružnog suda u Švedskoj. Taj sud je naravno odbio zahtjev Spykera i naložio da se u ovoj kompaniji u što skorije vrijeme sprovede bankrot.

Ipak, Spyker se žalio višoj instanci, to jeste Apelacionom sudu u Švedskoj, koji je SAAB-u odobrio reorganizaciju pod sudskom zaštitom. U praksi, to znači da će ova prezadužena kompanija uskoro krenuti u stečajni postupak, kojim se otvara mogućnost da SAAB obezbijedi redovnu isplatu zarada, redovno finansiranje u jednom kraćem periodu, a krenut će se i u nastavak proizvodnje.

Ovim rješenjem su izgleda svi zadovoljni, i Spyker i radici, tako da za sada od najavljenog bankrota nema ništa. Ipak, švedska država nije na sebe preuzela plaćanje radnika na duži period, nego samo u sljedeća tri mjeseca, do kada bi SAAB trebao početi poslovati sa profitom. Ukoliko se to ne desi, bankrot će vjerovatno biti proglašen i SAAB opet ide u prodaju, bez obzira što je danas Spyker podnio zahtjev Apelacionom sudu da sindikati povuku zahtjev o bankrotu ove, nekada popularne švedske marke.