Categories
Novosti

Auto Bild TUV: Toyota na vrhu liste najpouzdanijih

Prema Auto Bild TUV izvještaju za 2011. godinu ukupno 17 Toyota modela našlo se u kategoriji Top 10 i to u pet starosnih skupina vozila ( 2-3, 4-5, 6-7, 8-9 i 10-11 godina starosti).  Toyota je prema ovom istraživanju najbolje rangirani proizvođač automobila.

Prius, pionir hibridne tehnologije, pokazao se kao najpouzdanije vozilo u svojoj klasi. Sa indeksom kvara od samo 2,2% posto vodeći je po pouzdanosti u kategoriji vozila između dvije i tri godine starosti. Ovaj rezultat postignut je na temelju 8 miliona inspekcijskih pregleda koje je proveo TUV u proteklih 12 mjeseci.

Toyota Auris, u istoj kategoriji kao i Prius, zasjela je na drugo mjesto ljestvice najpouzdanijih sa indeksom kvara od samo 2,3 posto. Pri inspekciji kočionog sistema, svjetlosnih sklopova, ovjesa i ekološke prihvatljivosti, ni Prius ni Auris nisu pokazali slabosti i oba su vozila postigla vrlo nizak indeks kvara, uzmemo li u obzir TUV prosjek od 5,5 posto.

Iste rezultate ostvarila je i Corolla Verso. Pobijedivši 2009. godine u kategoriji vozila starosne dobi od dvije do tri godine, sada je osigurala naslov za 2011. godinu u kategoriji vozila starih između četiri i pet godina s indeksom kvara od 4,2 posto.

Toyota Avensis nove generacije, postigla je četvrto mjesto sa indeksom kvara od pet posto u kategoriji vozila starih do godine dana, gdje je prosječan indeks kategorije 10,4 posto. Također, Avensis stare generacije bilježi nadprosječne rezultate u kategoriji vozila starosne dobi od šest do sedam godina sa indeksom kvara od 7,6 posto.

Toyota RAV4 i Corolla također su postigli zavidan, nadprosječan uspjeh prema istraživanjima TUV-a. Izvrsne rezultate u TÜV izvještaju za 2011. godinu, Toyota nastavlja sa vozilima starijih godišta. Tako je u kategoriji starosne dobi od osam do devet godina (prosječan indeks kvara 21,4 posto) Toyota RAV4 postigla odlične rezultate sa indeksom kvara od samo 10,2 posto, a Toyota Yaris sa indeksom 12,7 posto. Toyota isto tako bilježi vrlo dobre rezultate u najstarijoj skupini testiranih vozila, od deset do jedanaest godina gdje je prosječan indeks kvara 26 posto. U najstarijoj skupini RAV4 bilježi 10,5, Yaris 13,9, Corolla 14,9 i Avensis 16,6 posto indeksa kvara.

TUV izvještaj izdan je od strane njemačkog automobilskog magazina Auto Bild i služi kao važna smjernica pri kupovini novog ili rabljenog vozila.