Categories
Novosti Testovi

VOZILI SMO:Nissan 370Z

Na domaćem tržištu nemamo priliku često se susretati sa automobilima poput Nissana 370Z. Slabo tržište i još slabiji interes za ovakvim modelima doprinose tome da o njima uglavnom čitamo tekstove u novinama ili na internetu, uz pokoji pregledan test na televiziji. Srećom, postoje i kompanije kojima je stalo do svojih kupaca, ali i do pripadnika sedme sile, a jedna od takvih kompanija je Nissan, koji nije zanemario činjenicu da bi ovaj model trebali probati potencijalni kupci, a ne da bude samo ukras u šminkerskim cjenovnicima. Ovo nije prvi put da Nissan misli na kupce i novinare iz BiH, jer su prije nekoliko godina novinari imali priliku probati i Nissan 350Z.

 

Dizajn

Iako se radi o modelu koji je već tri godine na tržištu, izgled ovog automobila je bezvremenski i takav će sigurno ostati u budućnosti. Sprijeda odmah primjetite veliki otvor hladnjaka na prednjem braniku, što vam odmah daje do znanja o kakvom se automobilu radi. Velika, blago zaobljena, hauba jasno naglašava ambicije ovog modela, a uspravni prednji farovi daju dodatnu dozu agresivnosti. Sportske ambicije su naglašene i na bokovima automobila, gdje su uz, velika vrata i kompaktne bočne prozore, najprimjetniji veliki blatobrani, pogotovo oni na stražnjim točkovima. Tu je i nezaobilazni Z logo, koji je i bočni pokazivač pravca. Stražnji kraj je također jednostavan, pa su tu, uz masivan stražnji branik, velika vrata prtljažnika, spojler sa integriranim trećim stop svjetlom, te nezaobilazne dvije velike ispušne cijevi. Čitav automobil je dizajniran sa jasnim dizajnerskim smjernicama, uz oble linije karoserije, koje uz eleganciju, daju naglasak na snagu i potentnost sa kojom Nissan 370Z raspolaže.

Enterijer

Jednostavnost vanjskog dizajna prenešena je i unutrašnjost ovog vozila. Enterijerom vladaju sportski detalji koji su prisutni od instrument table, pa sve do odličnih sjedišta. Sve je ukomponirano prema vozaču i sve je na dohvat ruke. Centralna konzola je pregledna zahvaljujući velikom LCD ekranu na kojem možete pratiti sve informacije vezane za automobil, od navigacije, prosječne potrošnje goriva, odličnog Bose audio sistema i ostalog, uz kontrolu preko položenih tipki ispod njega. Na vrhu se nalaze i tri manja instrument kruga. Odličan trokraki volan dobro leži u ruci, a iza njega su smještene polugice za promjenu brzina. Instrument tabla sa tri kruga je jasno pregledna, a u sredini je, kao kod svih sportskih modela, smješten obrtomjer, dok se sa strane nalaze pokazivač brzine i manji display. Ulaskom u automobil utonete u odlična sportska sjedišta, a vrlo je lako naći idealnu poziciju za vožnju putem kombinacije mehaničkih i elektronskih prekidača. Sjedi se vrlo nisko, ali i udobno. Još jedna zanimljiva značajka ovog automobila jeste namještanje volana po visini, kada se sa volanom pomjera i instrument tabla, što doprinosi boljoj vidljivosti instrumenata. Iako zapremina prtljažnika nije bitna za ovu klasu vozila, ipak ćemo reći da njegova zapremina iznosi 235 litara.

Motor i podvozje

Primjetit ćete da su prethodna dva pasusa bila kraća nego inače, a razlog leži u tome što je glavna osobina Nissana 370Z njegov motor i vožnja. Danas je rijetkost naći atmosferski motor u ponudi sportskih modela, pa na tržištu imamo veliki broj modela sa turbo punjačima. Ipak, Nissan je ostao vjeran tradiciji i u ovom modelu se nalazi atmosferski V6 motor zapremine 3.696 kubika, koji na stražnje točkove isporučuje 331 konjsku snagu i 366 Nm obrtnog momenta. U njega je inkorporirana VVT tehnologija promjenjivog vremena otvaranja i hoda ventila. Motor je neopterećen i rado se voli vrtiti, bez obzira na relativno veliku kubikažu, a to mu omogućava i lienarno razvijanje snage. Ovakvi podaci obećavaju istinsko uživanje u vožnji, u što smo se u nekoliko sati vožnje i uvjerili. Uspjeli smo probati 370Z na svim raspoloživim cestama oko Sarajeva, pa smo tako hvatali brzinski špic na autoputu, igrali se sa stražnjim pogonom na planinskim cestama i provjerili kako se 370Z ponaša u gradu. Što se tiče maksimalne brzine, ona prema fabričkim podacima iznosi 250 kilometara na sat, mada smo na autoputu postigli i 260. Doduše, vjerovatno se radi o varanju kilometar sata, ali činilo se kako Nissan može još i da lako može dodirnuti krajnju granicu od graviranih 280 kilometara na sat. Automobil se odlično ponaša na autoputu, volan je direktan i tvrđi pri višim brzinama, a i izolacija je na nivou, tako da je sa njim vrlo lako doći do krajnje brzinske granice.

Ipak, 370Z je više namijenjen zavojitim planinskim putevima. Vožnja na ovakvim cestama predstavlja uživanje, a iako pod sobom imate respektabilnu konjicu, 370Z vas neće iznenaditi neugodnim pokretima, sve dok ne ugasite ESP. Nešto tako smo probali koji kilometar puta, ali iako izgleda da se lako nositi sa stražnjim krajem pri većim brzinama u krivinama, uvijek treba biti maksimalno oprezan. Ipak, uspjeli smo izvesti nekoliko bočnih klizanja u stilu poznatih driftera, konfiguracija ceste i saobraćaj nam nisu dozvoljavali više igranja, tako da smo vrlo brzo uključili ESP. Ono što je zanimljivo jeste da je prekidač ESP-a na dohvat lijeve ruke kraj volana, tako da vas jednostavno mami da ga isključite. Inače, ESP nije toliko restriktivan i kada je uključen, a reagirat će baš u ekstremnim situacijama. Vožnja u gradu ne predstavlja problem, jer je 370Z relativno pregledan i lako se sa njim provlačiti kroz gradske gužve. Iako je motor pravi dragulj, na nas je najveći efekat ostavio odličan sedmostepeni automatski mjenjač sa polugama za promjenu brzina iza volana. Radi se o novom mjenjaču, a promjena brzina je glatka i nema naglih trzaja. Kada prebacujete brzine ručno iz više u nižu, putem poluga na volanu, obrtaji rastu, što omogućava promjenu brzina bez naglih trzaja, a zvučna kulisa postaje još bolja. Potrošnja u ovakvim automobilima nije bitna, ali ćemo reći da se tokom naše vožnje prosječna potrošnja kretala oko 14,5 litara.

Oprema i cijena

Nissan 370Z zaista dolazi u bogatoj serijskoj opremi, a tu su zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci, zračne zavjese, ABS, ESP, EBD, aktivni nasloni za glavu, blokada diferencijala, imobilizator motora, automatski klima uređaj, putni računar, indikator promjene stepena prenosa, Bose audio uređaj sa CD changerom i osam zvučnika, tempomat i limitator brzine, Bluetooth sistem, servo upravljač, sjedišta i upravljač presvučeni kožom, komande audio sistema i tempomata na upravljaču, električno pokretana i grijana sjedišta, električno pokretana stakla, prednji naslon za ruke sa pretincem, alu papučice, pokrov prtljažnog prostora, handsfree ključ, daljinsko centralno zaključavanje, senzor za svjetla i kišu, USS pomoć pri kretanju na uzbrdici i Syncro Rev Control (uz ručni mjenjač), električno pokretana i grijana vanjska ogledala, xenon svjetla, pranje prednjih svjetala, stražnja LED svjetla, tonirana stakla sa UV filterom, hromirani završeci izduvnih cijevi i zadnji spojler. Ipak, testni model je imao nekoliko doplata u vidu automatskog mjenjača sa sedam brzina sa cijenom od 4.000 KM, zatim navigacijski uređaj sa 40 GB hard diska sa cijenom od 4.500 KM, alu felge veličine 19 cola sa cijenom od 3.500 KM, metalik boju od 2.000 KM i Anti-sratch premaz  po cijeni od 500 KM. Cijena serijskog modela je 90.000 KM, dok sa doplatama cijena raste na 104.500 KM.

Foto: Dženan Kriještorac