Categories
Novosti

Ford Crown Victoria je došao do svog kraja

Američki automobili su većinu građana ove zemlje oduvijek fascinirali, barem potpisnika ovih redova. Završetkom rata u BiH, putem tadašnjih mirovnih snaga iz SAD, imali smo priliku vidjeti mnogo američkih modela automobila koje smo do tada viđali samo na filmovima.

Jedan od takvih je i Ford Crown Victoria, vozilo koje vam je najviše poznat kao policijski automobil iz većine holivudskih uradaka. Automobil koji se proizvodi od 1979. godine i koji je doživio tri generacije, sa manje ili više izmjena, konačno je dočekao kraj proizvodnje.

Posljednji model odlazi za kupca u Saudijsku Arabiju, a ovi modeli su jako popularni u ovom dijelu svijeta. Pitamo se zašto? Ford Crown Victoria se može nazvati posljednjim Mohikancem, jer bez obzira na cijene goriva, model je uvijek dolazio sa V8 benzincem, protivio se sigurnosim standardima, jer je danas jedini model u SAD koji može primiti šest putnika u dva reda sjedišta, mada je to skoro, pa zabranjeno.

U svoje 32 godine postojanja, Crown Vic je dolazio na skoro neizmijenjenoj platformi Forda, pod nazivom Panther, koja je bila jeftina i jednostavna za održavati, a pritom i jako izdržljiva. Zbog toga je ovaj automobil postao popularan kod američkih čuvara reda, a modeli sa V8 Turbocharged motorima i danas sa američkih autoputeva uklanjaju mnoge razvikanije japanske i evropske automobile.

Zbog svega nabrojanog, Ford Crown Victoria, uz Chevrolet Caprice, zaslužuje počasno mjesto kao ikona u automobilskom svijetu.